01 februari 2017 
2 min. leestijd

Mama, ik wil kawaii tekenen!

Tekenen is iets wat we op school allemaal moeten doen. Dit tot groot verdriet van sommige maar tot groot plezier van andere. Ikzelf vond tekenen leuk en mijn dochter ook. Ik weet nog goed dat we in groep 8 allemaal bezeten waren van het tekenen van een bepaald soort hondje. Ik kan hem nog steeds. Gedurende de schooldagen werd dit hondje geoefend en geoefend. Tot hij perfect was.  Zo iets is nu ook gaande bij de meiden van A haar klas. Altijd leuk die herkenning. Alleen sommige aspecten zijn mij volledig vreemd maar helemaal van deze tijd.

Kawat?

A kwam namelijk thuis met de mededeling dat ze ging oefenen met kawaii tekenen. Kawat? Ja dat had ik dus ook. En dan zijn al die zoekmachines je beste vriend want je wil als mama niet al te achterlijk overkomen. Toch?
Kawaii bleek schattig te zijn maar dan op zijn Japans. Onder kawaii valt letterlijk alles dat een hoog schattig gehalte heeft. Ronde koppies, grote ogen maar ook gebruiksvoorwerpen met een gezichtje vallen onder kawaii. Heel bekende voorbeelden van kawaii zijn Hello Kitty en de wat stoerdere Pokémon.
Wat voor mij vroeger het hondje was is hier nu een ijsje met ogen! Of misschien ben ik toch beter in een donut hoor ik ineens zeggen. En voor ik het weet worden er allemaal kleine figuurtjes getekend met potlood, gekleurd met stift en vergeleken met een vriendin.
Maar daar houdt het nog niet mee op. Kawaii is lief en leuk maar weet je wat het helemaal is? Manga!

Manga is hot! En anime ook!

Oh!? Ja daar gaan we weer. Google.nl manga!
Manga is ook een Japanse tekenstijl. Eigenlijk valt het onder de kawaii want de figuren hebben vaak grote ogen die typerend zijn voor deze strips. Naast de grote ogen valt het piekerige haar op en een groot contrast zoals witte huid met zwart haar. Ook de kleding vind ik behoorlijk specifiek. Meisjes zijn vaak afgebeeld in korte rokjes, grote borsten, en lang haar (opvallend vaak blond wat dan weer gek is voor een japanse tekenstijl, denk ik dan). De mannen hebben piekharen of staartjes en de haren zijn gekleurd van groen, oranje tot zwart. Waar de meiden vaak popperig zijn gaan de mannen juist voor stoere flodderbroeken. Als je goed nadenkt herken je misschien wel iets in een bekende tv-serie. Bijvoorbeeld dragonball Z of candycandy (oude serie uit mijn jeugd). Maar ik leerde dat de series op tv eigenlijk dan weer geen manga heten. Manga slaat namelijk op strips en als het beeld beweegt zoals in een serie of film dan noem je het anime.

Chibi

Wauw! Ja dat vind ik ook. Maar we zijn er nog niet. Hou je vast voor de laatste bocht in het Japanse straatje. Je hebt ook nog zoiets dat chibi heet. Eigenlijk is chibi de kinderuitvoering van de manga. De hoofden zijn verhoudingsgewijs te groot voor de lijfjes, de armen, benen en buik korter en de ogen echt als schoteltjes. Chibi, heb ik geleerd, komen vaak in diervorm voor. Het menselijke figuurtje krijgt een staart, oren, vleugels of klauwen. Ja of het dier krijgt een mensenlichaam dat kan ook natuurlijk.
Zo, nu zijn jullie, net als ik, weer helemaal bijgepraat over de hip en hots in onze groep 8. En ik moet zeggen dat ik het onwijs ingewikkeld met al die termen, maar leuk zijn ze wel. Wij gaan nog even oefenen. Ik maak vandaag een warm kopje thee kawaiistijl!

Nisa
Door

Nisa

op 02 Feb 2017

Wat leuk! Bij de boekenvoordeelshop heb je heel veel boekjes over hoe je manga en chibi kan tekenen voor kids voor een paar euro, heb die wel eens tijdens mijn stagedagen in groep 8 gebruikt :)

Hanneke
Door

Hanneke

op 02 Feb 2017

Oh wat leuk. Gaan wij dan zeker een keer kijken. Bedankt voor de tip.

Yasumi
Door

Yasumi

op 09 Feb 2017

Chibi en kawaii tekenen is hardstikke leuk! Simpel en makkelijk onder de knie te krijgen, maar super schattig..wat de naam ook zegt ;). Erg leuke tekeningen hoor :D

Hanneke
Door

Hanneke

op 10 Feb 2017

Dank je wel

Reactie plaatsen