15 februari 2016 
1 min. leestijd

Gehoorbeschadiging door mobiel?

Vele van ons weten het wel. Te hard geluid kan je oren beschadigen. We denken dan aan concerten, te dicht bij de boxen staan, enzovoorts. Maar weten jullie dat je mobieltje ook je oren kan beschadigen?

Q zat laatst een filmpje op Youtube te kijken, met oordopjes in. Ik kon aan het andere einde van de bank prima verstaan wat er in het filmpje gezegd werd.
Dit zette mij aan het denken.

Kan je een gehoorbeschadiging krijgen van je mobieltje?

Ja dat kan! En het is niet moeilijk wees onderzoek uit. Veel mobieltjes en MP3 spelers kunnen veel te hard. Dat is niet zo erg in een grote ruimte en zonder koptelefoon. Helaas komt er geen beveiliging in werking als je een koptelefoon in plugt waardoor alle decibellen lekker in je oren tetteren. Wel komt er een pop-up die je vriendelijk verteld dat het langdurig naar harde geluiden luisteren niet zo een goed idee is. Ja alsof mijn kind dat gaat lezen en zich er wat van aan trekt. Want zeg nou zelf, had jij dat als kind serieus genomen?

Wist je dat een eenmalige blootstelling aan 100 decibel een acute doofheid kan opleveren?
Ik heb hier natuurlijk geen apparatuur om de decibellen van de mobieltjes en koptelefoons te meten maar dat ze erg hard kunnen is wel duidelijk.

gehoorsbeschadiging mobiel

Hoe kan ik mijn kind beschermen tegen te harde geluiden uit zijn mobiel?

Ik begrijp heus dat het lekker is om je geluid hard te zetten want dan kan je helemaal verdwijnen in die andere wereld zonder gestoord te worden door omgevingsgeluiden.
Bij sommige apparaten kan je een geluidslimiet instellen. Dit zou je in de handleiding of eventueel op het internet kunnen terug vinden. Helaas kan dit niet bij alle apparaten. Bovendien vraag ik mij af of het helpt. Iets wat je aan kan zetten kan je ook uitzetten.

Voorlopig hou ik het dus maar bij voorlichting. Voorlichting over de gevolgen van harde geluiden voor je gehoor. Dat het toch echt verstandiger is om het geluid niet harder te zetten dan halverwege zijn kunnen.

Hoe pakken jullie een dergelijke kwestie aan? Of heb je er nog nooit mee te maken gehad?

Reactie plaatsen