05 maart 2016 
3 min. leestijd

Een eerste high tea

Ja dat kan ook eigenlijk echt niet. Claimen we dol op thee te zijn, hebben we nog nooit een high tea gedaan. Meestal houden we het gewoon bij een kopje thee met een koekje, of chocola natuurlijk. Hoog tijd dus om eens een high tea te gaan doen. En een keer niet samen. Nee Marijke ging gezellig met haar 2 schoonzussen op stap.

Ik had dus het geluk om samen met mijn twee schoonzussen op stap te gaan. Een gezellige high tea. Deze stond al een paar maanden gepland, dus we hadden er al even naar uit gekeken. En dat mag ook wel, we gaan eigenlijk nooit met elkaar op stap. De laatste keer dat we een meidenuitje deden was shoppen voor mijn bruiloft (in 2004!), maar toen was mijn zus er ook bij. En dat was dus al heel lang geleden… Alle drie hadden we nog nooit een high tea gedaan, dus een mooie aanleiding om er op uit te trekken met elkaar.Thee

High tea

Een high tea is een maaltijd met hartige en zoete gerechten, geserveerd met thee. Maar van oorsprong is dit dus helemaal niet zo. Een high tea was in Engeland een maaltijd vooral bedoeld voor arbeiders. Zo rond de klok van 6. Het tijdstip waarop wij Nederlanders massaal aan tafel gaan volgens de reclame van een bakboter. De gerechten die tijdens de high tea gegeten worden zijn witte bonen in tomatensaus met witbrood, worstjes, kaas, eieren en ook chips.

Wat wij dus ten onrechte een high tea noemen heet in Engeland een Afternoon tea. Een lichte maaltijd tussen 3 en 5. Dit omdat de 7e hertogin van Bedford niet kon wachten op de avondmaaltijd. Zij kreeg een lichte maaltijd met verschillende theesoorten en zo is het idee en de naam ontstaan.

In het Verenigd Koninkrijk wordt de aangeklede thee een cream tea of tea genoemd. Men serveert daarbij zoete en hartige gerechten. En dat is nu precies wat wij zijn gaan doen. Voor het gemak noemen het dus gewoon een high tea, omdat we dit in Nederland nu gewoon zijn.

Een middag uit

Wij hadden gereserveerd om 14:00 uur en we liepen rond 17:00 de deur weer uit. En onze afternoon tea was in elk geval geen lichte maaltijd, maar wel een goede aangeklede cream tea.
Vooraf begonnen we met een heerlijk glaasje bubbels. Heerlijk naast thee kun je me daar ook altijd wel blij mee maken, dus die ging er als aperitief prima in.Bubbels
We hadden 3 verschillende plankjes met daarop alle heerlijkheden. En natuurlijk onbeperkt thee. Zeer regelmatig kwam de bediening langs om te vragen of wij nog genoeg heet water hadden (nooit) en of we nog een beetje heet water erbij wilden (altijd).

Omdat het gewoon praktisch was, begonnen we alle drie met het plankje met warme gerechten. Voor het laatst bewaren zou resulteren in koude hapjes, en dat leek ons gewoon zonde. warme gerechten

Een tomatensoepje, leuk glaasjes overigens waar het inzat, een bakje met ragout en een spinazie-aardappel-ei taartje. Heerlijk!

Het plankje met sandwiches bestond uit twee soorten, de traditionele zalm en een heerlijke met kip en een tomatensmeersel.Sandwich
Deze wisselden we af met de grote hoeveelheid op het zoete plankje.

Op het zoete plankje een chocolademouse, lekkere gebakjes, bonbons en natuurlijk scones met clotted cream en jam.zoet
Voor we het doorhadden, nou ja, 3 uur later dus, waren de plankjes helemaal leeg, de thee zo vaak bijgevuld dat onze blazen op knappen stonden en besloten we weer naar huis te gaan.

En ik heb die avond niets meer gegeten kan ik je verklappen. Onze volgende uitdaging wordt om zelf een high tea in elkaar te zetten. Want onze eerste ervaring met een high tea was zo goed, dat er zeker meer gaan volgen!

Heb jij wel eens een high tea gedaan?

Simone
Door

Simone

op 06 Mar 2016

Ja ik vind het superleuk. Wij doen het heel vaak zelf, met vriendinnen. Dan neemt iedereen een hapje mee, hartig of zoet en dan drinken we gezellig thee. Leuk :-)

Hanneke
Door

Hanneke

op 06 Mar 2016

Klinkt goed!

Reactie plaatsen