03 mei 2017 
1 min. leestijd

Familiegeheim

Bij het zoeken naar boeken van de Kinderboekenweek afgelopen oktober kreeg ik ook dit boek in het vizier. Alleen kreeg ik het toen niet op tijd te pakken.
Maar dit boek past niet alleen in het thema van de Kinderboekenweek. Maar ook prima bij deze periode van het jaar. Reden genoeg om Familiegeheim dus op de leeslijst van je kinderen te zetten.

Waar gaat het boek over?

Familiegeheim is geschreven door 2 auteurs. Caja Cazemier schreef het verhaal over Eva. Eva wordt door haar moeder meegenomen naar de begrafenis van haar Opa. Ze kent die kant van de familie niet. Nu leert ze haar nichtje Annefloor kennen en samen gaan ze op zoek naar de geheimen van hun familie. En wie is die oude mevrouw die aan de rand van de begraafplaats stond tijdens de begrafenis?

Martine Letterie nam het andere deel van het verhaal voor haar rekening. gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Die vreemde mevrouw op de begraafplaats is een zus van de opa van Eva en Annefloor. Al sinds het einde van de tweede wereldoorlog is er bijna geen contact meer met haar familie. Af en toe een brief. De begrafenis rakelt het verleden op. Als dochter van een hooggeplaatste NSB’er is ze gevlucht voor het verleden. Maar als Eva en Annefloor contact met haar zoeken, is het tijd om de geschiedenis te delen.familiegeheim

Wat vonden we van het boek?

Het boek is geschikt voor kinderen tussen de 9-11 jaar. Het staat in de bibliotheek dan ook bij de B boeken. Het leesniveau past hier ook prima bij. Het onderwerp van het boek is wel best heftig. En zonder veel kennis van de tweede wereldoorlog op sommige momenten best lastig. Enige kennis, met name over de NSB en hoe er naar die mensen gekeken werd in en na de oorlog likkt mij handig.
Zelf vond ik het besef dat er generaties zijn die nu nog leven met de gevolgen van keuzes die hun ouders/grootouders maakten in de oorlog heel heftig. Deze oorlog is al zo lang geleden. Makkelijk te zeggen voor iemand die dit niet heeft meegemaakt.

De oorlog vanuit een ander perspectief bekeken en ook met de blik van verschillende generaties maakt dit een waardevol, goed en prettig leesbaar geschreven boek.

Aantal sterren: ✩✩✩✩✩ [5/5]
Titel: Familiegeheim,
Auteur: Caja Cazemier en Martine Letterie,
Uitgeverij: Ploegsma,
Prijs: € 14,95
ISBN 978 902 166 88 71

Welke boeken over de oorlog raad jij aan voor kinderen?

Reactie plaatsen