Nieuws
Hanneke Koper-de Leur
Nieuws
03/26/2016
2 min
3

Zomertijd

03/26/2016
2 min
3

Vannacht gaat de zomertijd weer in.

Wist je dat Nederland in 1976 of 1977, de mening zijn wat verdeeld, begonnen is met de winter/zomertijd zoals wij die nu hanteren? Nee ik ook niet. Wij hebben wat leuke weetjes over de zomertijd verzameld voor jullie.

Voor of achteruit?

Iets waar we elk jaar weer tegen aanlopen. Moet die klok nu voor of juist achteruit. Een handig ezelsbruggetjes is dat klok VOORuit gaat in het VOORjaar. In het najaar gaat hij dan dus achteruit.

Eerste keer

Voor alles is een eerste keer dus ook voor de zomertijd. In nederland werd er voor het eerst geëxperimenteerd met zomertijd in 1916. Dat is dus al 100 jaar geleden. Toen waren er nog niet zulke vastgestelde tijden wat betreft de duur ervan.

Even ertussen uit

Tussen 1946 en 1976 hadden we even geen Nederland geen zomertijd. Of eigenlijk moet ik zeggen geen wintertijd want het schijnt dat we een tijdje in de verkeerde tijd geleefd hebben.

klokken

Down under

Het zal je niet verbazen, denk ik, dat in Australië ze nu juist aan de wintertijd gaan beginnen. Zou ook een beetje gek zijn om in je winter te roepen dat de zomertijd in gaat.

Onderbreking

In landen waar ze Ramadan houden wordt de zomertijd soms onderbroken. Dat heeft natuurlijk alles te maken met het mogen eten als de zon weer onder is. Op langer licht zit je dan dus even niet te wachten.

Energie besparing?

De zomertijd werd bedacht om energie te besparen. Doordat het in de avond langer licht is gebruik je minder energie met licht en dergelijke. Helaas hebben ze nooit bewezen dat het ook werkelijk zo is. Toch jammer.

Van slag

Niet alleen kinderen maar ook huisdieren en volwassen mensen kunnen last hebben van het verschuiven van de klok. Eigenlijk hebben we allemaal een mini jetlag. Bij sommige mensen houdt die aan totdat de klok terug gezet wordt.

Een hoop verschillende tijden

Nederland is maar een klein landje maar in grote landen als Amerika zijn sowieso verschillende tijdzones. Maar wist je dat ze hier niet allemaal gelijk aan de zomertijd gaan. In sommige landen mogen steden zelfs zelf bepalen of ze er wel of niet aan meedoen. Lijkt mij een organisatorische ramp!

Benjamin Franklin

Het was vast een hele aardig kerel die begaan was met het milieu. Deze man heeft er namelijk, met zijn onderzoek, voor gezorgd dat wij nu elke keer massaal de klok heen en terugzetten. Stiekem heb ik wel de hoop dat iemand anders nog een onderzoek doet en bewijst dat het geen enkel effect blijkt te hebben.

Rookmelders

Dat lijkt in eerste instantie echt niks met de zomertijd te maken te hebben maar het schijnt in Amerika de gewoonte te zijn om, als je dan toch je hele huis door moet voor de klokken, tegelijk met het verzetten van de klok ook de rookmelders te controleren. Of het waar is weet ik niet maar het is wel een goede gewoonte vind ik.

Ben jij meer van de zomertijd of van de wintertijd?

Reacties
Categorieën