29 december 2015 
in Nieuws
2 min. leestijd

Bescherm jij je tegen vuurwerk?

Je bent een rund als je met vuurwerk stunt. Wie kent deze campagne van Sire nu niet. In 1989 werd deze slogan bedacht en velen van ons zijn hier dus mee opgegroeid. Met bijbehorende spannende reclamespotjes met de meest vreselijke afgerukte lichaamsdelen. Je zou het alleen hierdoor al laten om te stunten met vuurwerk toch?

Maar niet alleen de mensen die stunten met vuurwerk zijn slachtoffer. Ook toeschouwers worden ongewild slachtoffer van rondvliegend vuurwerk. Daar ging vroeger de campagne niet over. Een succesvolle campagne want het aantal slachtoffers van vuurwerk daalde. Maar het aantal slachtoffers onder de toeschouwers is nog steeds te groot.

Bang voor vuurwerk

Zelf ben ik stiekem als de dood voor vuurwerk. Als kind woonden we net buiten de woonwijk en zagen we vuurwerk vooral van ver weg. Lekker veilig. Later ging ik er wel op uit, maar kroop ik voorzichtig langs alle schuren en bleef ik vooral ver uit de buurt van alle soorten vuurwerk. En het aantal dingen dat ik zelf heb afgestoken is dan ook op 1 hand te tellen.

Ook vind ik het vuurwerk steeds enger worden. Deels doordat ik ouder wordt, meer angsten zie als mama, maar ook knalt het vuurwerk harder en moet het steeds spectaculairder lijkt wel. Nee ik vind het prima dat wij dit jaar niets uitgeven aan vuurwerk.
Manlief daarentegen baalt ervan dat we dit jaar niets uitgeven aan vuurwerk. Ergens vindt hij het wel zonde van het geld, maar het is zo leuk. En zonder dat heb je geen goed Oud&Nieuw gehad.

Bescherming

Maar goed zowel de mensen die bibberend tegen de muur gedrukt staan als de mensen die zonder angst naar vuurwerk kijken, moeten wel altijd goed opletten. Want veel slachtoffers van vuurwerk zijn niet de mensen die het afsteken, maar de toeschouwers.Vuurwerkbril

De laatste jaren zag ik het gebruik van de vuurwerkbril toenemen. Een goede manier om in elk geval je ogen te beschermen. Maar eigenlijk zag ik dan vooral degene die het vuurwerk afsteken een bril opzetten. Waarom niet voor de toeschouwers? VuurwerkbrilEn wat dacht je van bescherming voor je oren? Bij een concert vinden we oordoppen tegenwoordig normaal. Maar de knallen van het vuurwerk worden ook steeds harder, dus bescherming van je eigen oren, maar ook die van je kinderen is ook belangrijk.

Tijdens de vorige jaarwisseling

  • hadden meer dan tweehonderd mensen oogletsel
  • werden acht mensen blind aan één oog
  • moesten zes ogen operatief verwijderd worden
  • werd één persoon volledig blind
  • stak de helft van alle slachtoffers zelf geen vuurwerk af
  • was meer dan de helft van alle slachtoffers minderjarig

Bron: oogfonds.nl

Zeg je zelf nog: “Ik let wel goed op, ik kijk om me heen.” Vergeet dan ook je kinderen niet. Zij kijken zeker om zich heen en zijn zich zeer waarschijnlijk helemaal niet bewust van de gevaren van het vuurwerk. Dus doe wat je kunt en bescherm ze. Kijk binnen achter het raam naar het vuurwerk.

Toch naar buiten? Zet ze een goede vuurwerkbril op. En bescherm de oren tegen steeds hardere knallen.

Wat doe jij met de jaarwisseling?

De foto’s zijn gekregen van www.devuurwerkbril.nl

Nicole Orriëns
Door

Nicole Orriëns

op 29 Dec 2015

Wij steken alleen van die sterretjes aan die je in je hand houdt. Ik vind vuurwerk zonde van het geld. En net als jij vind ik het ook best gevaarlijk.

Marijke
Door

Marijke

op 29 Dec 2015

Brr ik vind zelfs sterretjes eng

marjons
Door

marjons

op 29 Dec 2015

Ik vind vuurwerk ook maar niks. Een beetje bang ben ik er wel voor ja... Liefste kijk ik vanuit binnen ;) Ik let wel op, met de kinderen, dat we op een veilige afstand staan.Een vuurwerkbril voor mensen die vuurwerk afsteken zou eigenlijk gewoon verplicht moeten zijn.

Marijke
Door

Marijke

op 29 Dec 2015

Verplichten zou zeker goed zijn!

www.lifesabout.nl
Door

www.lifesabout.nl

op 29 Dec 2015

Oh ik ben ook zo bang voor vuurwerk....ik kijk het liefst achter het raam haha.

Marijke
Door

Marijke

op 29 Dec 2015

Ik ook! Maar dat is wel altijd ongezellig alleen

Reactie plaatsen