24 april 2018 
4 min. leestijd

Toerist in eigen land: Keukenhof

Afgelopen januari waren we al in Delft. Nu waren we weer toerist in eigen land. Maar dan een beetje dichterbij. In de Keukenhof. Of zoals de overbuurvrouw zei: In onze achtertuin. En zo voelt het ook altijd wel een beetje. Geboren en getogen aan de rand van de bollenstreek, heb ik vroeger door de bollen velden gereden, bollen gepeld en weten we dat er in deze periode veel toeristen zijn. En we zijn dol op deze periode. De Bloemencorso hebben we vorig jaar bezocht, dit jaar weten we nog niet of het gaat lukken in verband met andere activiteiten, maar de geur van hyacinten maakt ons alle blij. Ook al levert het tranende ogen op. Hooikoorts alert! Dit jaar begeven we ons wel weer een tussen alle buitenlandse toeristen naar de Keukenhof. Even weer toerist in eigen land.

Waarom de Keukenhof

De Keukenhof bezocht ik voor het eerst met een groep Hongaren die hier op viste waren. Met school. En dat is me zeker bijgebleven. Wat een prachtig park. Zelfs als 15-16 jarige vond ik het mooi. Ook al was het minder indrukwekkend dan dat onze Hongaarse gasten dat vonden. Ik reed al jaren door de bollenvelden, had bollen gepeld en bij mijn oma kwam elk jaar de bloemencorso langs.
Toen we jaren later op zoek waren naar een locatie voor onze trouwfoto’s was de Keukenhof dan ook een topplek om dat te doen. En sinds die dag, nu 14 jaar geleden, zijn wij al vaker terug geweest. In 2009 met A. In 2013 toen T net geboren was. En dit jaar weer, nu waren we samen met een van de zussen van R en gezin. En weer hebben we genoten.

De Keukenhof in cijfers

Voor dit blog ben ik ook even in de geschiedenis van de Keukenhof gedoken. Hoe lang bestaat dit park al? Ik zeg gerust mijn hele leven, maar ik denk al veel langer. Daarom even een paar feitjes op een rij:

  • In 1949 bedacht een groep bloembollenkwekers en -exporteurs het plan om op landgoed Keukenhof een tentoonstelling van voorjaarsbloeiende bloembollen te maken.
  • In 1950 opende het park dus voor het eerst zijn deuren
  • De tentoonstelling trok direct 236 duizend bezoekers
  • Het park is 32 Ha groot
  • Er worden ongeveer 7 miljoen bloembollen gebruikt voor de show
  • Het park trekt nu jaarlijks 1 miljoen bezoekers uit meer dan 100 landenKeukenhof

Het park

Aangezien het park alleen voorjaarsbloeiende bloembollen bevat, is het maar een beperkte periode open. Ongeveer vanaf half maart tot en met begin mei. Als het goed is, is er tijdens de hele periode genoeg te zien. De bollen worden zo geplant dat er overal de hele periode voldoende bloeiende perken te zien zijn. Wij waren er half april en je zag nog hele perken die nog niet volledig in bloei stonden en af en toe nog een verdwaalde krokus. De meeste hiervan waren al uitgebloeid.
Daarnaast is het park heel mooi aangelegd, mooie brede looppaden waar je met de kinderwagen of een rolstoel ook prima kan rijden. Maar ook leuke klimpaadjes, houten bruggetjes en andere paadjes om te ontdekken.Keukenhof

Bezoeken met kinderen?

Ja absoluut. Naast dat je er goed met de kinderwagen terecht kan, vonden de kinderen het ook keer op keer geweldig. A was bijna 2 toen ze er voor het eerst kwam. Ze voelde zich die dag een prinses. Ze heeft naar alle andere toeristen gezwaaid. En die zwaaiden natuurlijk allemaal terug. Een klein blond meisje, dat werkte wel.

De keer erna lag T in de kinderwagen en vond A het heerlijk om door het park te lopen. Zij was net zo oud als T nu. En ook dit jaar was het en succes. T was dit jaar bij binnenkomst direct onder de indruk. Bij het eerste veld met bloemen bleef hij al bij elke bloem staan. En het duurde best lang voor hij kon kijken en lopen tegelijk. Ik heb dan op zijn verzoek ook heel veel meer foto’s gemaakt van elke bloem die hij prachtig vond. En dat waren er veel.Keukenhof

Daarna liet hij het een beetje los en vond hij het geweldig om de kleine paadjes te ontdekken. Samen met zijn zus. En zelfs toen we op een terrasje neerstreken, wilde hij steeds bij de paarse bloemen gaan kijken.

Naast het wandelen en dat de kinderen gewoon hun ogen kunnen uitkijken heeft het park ook een kinderboerderij en een speeltuin. En ook op culinair gebied is er over de kinderen nagedacht. Denken we, want we roken pannenkoeken of poffertjes bij de speeltuin en de kinderboerderij in de buurt. Maar wij waren er na de lunch en hebben alleen wat gedronken.Keukenhof

Voor T en A konden we bij de informatiebalie ook een speurtocht ophalen. Een aantal best moeilijke vragen over de Keukenhof en waar je de antwoorden kon vinden. Maar ook voor T zaten er vragen in die hij kon beantwoorden. Welke bloem vind je het mooist? De tulp, narcis, hyacint? Nu hebben de kinderen er bijna niet meer naar gekeken in het park, maar mochten ze zich vervelen met alleen wandelen, dan is het een goede manier om op deze manier het park door te lopen.

Toegang en prijzen

Van 22 maart 2018 tot en met 13 mei 2018 is Keukenhof dagelijks geopend van 08.00 – 19.30. De kassa sluit om 18.00 uur.
Voor een volwassene betaal je € 18,-, voor kinderen tussen de 4 en 17 jaar betaal je € 8,-. En kinderen tussen de 0-3 jaar zijn gratis.
Je mag ook wandelen met de hond, maar dan moet deze wel aangelijnd zijn.

Ben jij wel eens in de Keukenhof geweest?

Reactie plaatsen