10 januari 2018 
5 min. leestijd

Toerist in eigen land: Delft

Ergens in november gebeurde het in de familie app. Een leuke middag/avond met elkaar plannen? De meest wilde ideeën kwamen langs. Uiteindelijk hebben we daar natuurlijk weer op moeten inbinden, want er zijn ook kleine kinderen en mensen met hoogtevrees bij. Dus bungeejumpen, slaan we ook dit jaar weer over. We maken er in februari gewoon een gezellig middag/avond van met elkaar.
Maar een van de ideeën was toch te leuk om los te laten, dus  gingen onze mannen de agenda’s nog een keer naast elkaar leggen om met onze twee gezinnen actie te ondernemen. Eigenlijk betrof dit alleen het avondprogramma, maar we kunnen toch gewoon eerder afspreken?
Zo gezegd zo gedaan en een week van te voren besloten we dat we om 12:00 na een kop koffie voor de mannen en thee voor ons, naar Delft zouden vertrekken. Niet alleen voor het avondprogramma, maar voor een dagje toerist in eigen land.

Delft

De locatie was dus niet toevallig gekozen. Maar we moesten nog wel op zoek naar activiteiten in Delft voor overdag. Natuurlijk vroeg ik Linda even om hulp. Zij woont in Delft, dus ze kon me vast wel van goede tips voorzien. Dus met haar tips en mijn bezoek aan de digitale VVV konden we op stap. Ook betreft parkeren had ik even om hulp gevraagd, want met name in de avond is het fijn als we niet eerst de halve stad door moeten om weer naar huis te gaan. De keuze viel op de parkeergarage Markt.

Een lange lijst met van alles te doen, slecht weer, prima weer, cultuur en historie en gewoon vermaak. Mogelijkheden genoeg. En wat we doen, dat beslissen we pas op de dag zelf.Toerist in eigen land_Delft

Lunchen

Zodra we de auto in de parkeergarage hebben gezet, die we heel makkelijk vonden door de bordjes historisch centrum te volgen, lopen we de stad in. Het is inmiddels tegen 13:00 uur, dus we beginnen met een lunch. Best nog even een uitdaging om voor 8 personen een plek te vinden om deze tijd. Gelukkig had Lunchcafé Leonidas een hele fijne plek voor ons vrij in de tuinkamer.
Wij zaten daar helemaal op ons plek. Een uitgebreide thee kaart en voor €2,95 onbeperkt thee drinken. Alle dames kozen hier voor, dus we hebben ook veel verschillende thee van elkaar mogen proeven.
De gunpowder thee, de sencha thee, de sencha met kers en de thee met de mooie naam Glimlach van de Mona Lisa zijn door ons helemaal goedgekeurd. Hanneke en A gingen voor de neutrale smaken. En A en ik gingen voor de zoetere smaken.
De jongens en mannen kozen voor een ander drankje, maar wilden ook wel even proeven van de verschillende soorten thee.Toerist in eigen land_Delft

Naast een flinke hoeveelheid thee, waar we later op de dag nog last van zouden krijgen, hebben we ook heerlijk gegeten. Een soep en een luxe broodje. Uitstekend verzorgd en van goede kwaliteit. Alleen een beetje jammer dat het zo goed en fijn daar was, dat we wellicht wat langer zijn blijven zitten…

Historisch Delft

Na de lunch lopen we eerst even door de historische binnenstad. Via de Markt en de Nieuwe Kerk, langs de oude kerk, een antieke parkeermeter naar Museum Prinsenhof.
In Prinsenhof bevindt zich een belangrijk stukje geschiedenis van Nederland. Op 10 juli 1584 werd Willem van Oranje er vermoord. Wij wilden de ‘plaats delict’: de befaamde moordhal met de kogelgaten wel bezoeken. Echter hadden we niet echt de tijd om het museum verder ook te bekijken en dan is de prijs (€12,- voor een volwassene) voor een bliksembezoek aan 2 kogelgaten ons toch net te duur en besluiten we dit nu niet te doen. Een andere keer, als we ook de tijd willen nemen, om de rest van het museum te zien.Toerist in eigen land_Delft

Nieuwe Kerk

We besluiten prioriteiten te stellen en volledig te gaan voor een bezoek aan De Nieuwe Kerk. Dat daar onze voormalige vorstinnen begraven liggen, willen we dan ook zeker nog eens zien.
Natuurlijk verwarren we eerst de dame bij de kassa nog even met alle verschillende tickets die we moeten hebben. Een volwassene zonder toren, want T is nog te jong om mee te gaan op de toren. 2 volwassenen met toren, een scholier en 2 kinderen. Ja, uiteindelijk hebben we de goede tickets en worden we richting de juiste plek gestuurd. Eh nee, die thee van de lunch weet je nog, onbeperkte thee, die moet er ook weer uit. Dus eerst nog even allemaal naar de wc. We moeten we een beetje opschieten want de toren sluit om 16:00 uur.

Toren

T en zijn vader vertrekken vast naar de kerk en wij beginnen aan de klim naar boven naar de top van de toren. Uitgesleten en smalle stenen treden wisselen af met kleine plateaus, raampjes en houten treden. Af en toe moet je niet vergeten te bukken. Halverwege rusten we even uit en bekijken vast het uitzicht aan alle kanten. Ook het klokkenspel wordt even bewonderd. Maar eigenlijk willen ze maar 1 ding. Verder naar boven. Toerist in eigen land_DelftEn dan staan we er. Helemaal bovenin. Met wisselende gevoelens. De kinderen en Hanneke voelen zich kiplekker daarboven en klimmen bijna op de rand. R en ik, blijven veilig tegen de muur gedrukt staan. Zeker de eerste stap naar buiten is even een gevoel van duizeligheid en hoogtevrees. Na de stad van alle kanten bekeken te hebben, en de herkenningspunten, snelweg, Ikea en Hanos, daar reden we langs te hebben gezien, moeten we ook nog naar beneden. Daar zit een jongetje met zijn vader vast genoeg te hebben van de kerk, die wij nog moeten bekijken.Toerist in eigen land_Delft

Grafkelder

En inderdaad, T is het al redelijk zat in de kerk. Maar al snel ontpopt hij zich tot ware gids. Zijn vader heeft hem het complete verhaal van de grafkelder van de Oranjes verteld en het heeft behoorlijk veel indruk op hem gemaakt. Hij legt het heel geduldig uit aan zijn grote nicht. En als ik het hem ook nog een keer vraag, doet hij het nog een keer.
Na de filmpjes over de geschiedenis van de Kerk en over de grafkelders van de Oranjes bekijken we nog even het Praalgraf van Willem van Oranje.Toerist in eigen land_Delft

Buiten is het inmiddels donker en bijna 5 uur. Geen tijd meer om met hetzelfde ticket ook nog de Oude Kerk te bezoeken. Omdat we nog wel wat tijd moeten overbruggen, lopen we nog even over het laatste restje van de zaterdagmarkt. We besluiten geen bloemen mee te nemen, want die overleven vast de avond niet, en duiken daarna nog even gezellig een grand café in voor een borrel.Toerist in eigen land_Delft

Morgen lees je meer over ons avondprogramma.

Ben jij wel eens toerist in eigen land?

nicole orriens
Door

nicole orriens

op 10 Jan 2018

Ja absoluut. Ik vind dat Nederland heel veel moois te bieden heeft. Daarvoor hoef je echt niet per se naar het buitenland.

Marijke
Door

Marijke

op 10 Jan 2018

Dat vergeten we nog wel eens inderdaad. We gaan dit ook proberen vaker te doen

Nathalie - Volgmama.nl
Door

Nathalie - Volgmama.nl

op 10 Jan 2018

Wat een leuk dagje uit. Zeker de moeite waard om Delft een keer te bezoeken als ik het zo lees en zie.

Debbythechocoholic
Door

Debbythechocoholic

op 10 Jan 2018

Delft lijkt me een hele mooie plek om te bezoeken. Zelf ben ik er nog nooit geweest en speel ik amper toerist in eigen stad (vooral omdat ik in een boerendorpje woon). Brussel en Antwerpen vond ik vroeger zo fascinerend, maar ondertussen heb ik het al zooo vaak gezien dat ik er niet meer op dezelfde manier naar kijk.

Jamey
Door

Jamey

op 10 Jan 2018

Delft lijkt me zo leuk! Altijd al eens heen willen gaan.

Marijke
Door

Marijke

op 10 Jan 2018

Doen! Ik kan het je alleen maar aanraden nu :)

Mariëlle
Door

Mariëlle

op 10 Jan 2018

Het ziet er echt super leuk en gezellig uit in Delft. Wist helemaal niet dat het zo'n leuke stad was joh!

Marijke
Door

Marijke

op 10 Jan 2018

Ik ook niet, was nog nooit verder geweest dan het station voorheen.

Blog & Beauty
Door

Blog & Beauty

op 10 Jan 2018

Dat ziet er leuk uit, ik ben zelf nog nooit in Delft geweest. Toerist spelen in eigen land kan ook erg leuk zijn. Er is nog zoveel wat ik moet zien. En Nederland heeft zulke mooie plekjes waarvoor je echt niet alleen naar het buitenland hoeft te gaan.

Marijke
Door

Marijke

op 10 Jan 2018

Dat vergeten we nog wel eens, terwijl we in het buitenland alle kerken en mooie plekjes afgaan.

nicole orriens
Door

nicole orriens

op 11 Jan 2018

Ik vind de foto van je kinderen in die klomp zo leuk. Dat is ook wel echt Nederlands : )

Fleur
Door

Fleur

op 11 Jan 2018

Leuk! Ik ben vorig jaar ook een dagje geweest. Ik woon er ook dichtbij, maar kom er eigenlijk veel te weinig

Reactie plaatsen