06 februari 2018 
4 min. leestijd

Lang geleden

Het maakte mij meer dan nieuwsgierig. De aankondiging van de musical Lang Geleden door Van Hoorne Entertainment. Van Hoorne Entertainment ken ik vooral van de dolkomische sprookjes musicals met een grappige twist. En nu komen ze met een educatieve musical… Hoe zou dit uitpakken.

Nou dat hebben we aan de lijve ondervonden. Afgelopen zondag was de premiere van het stuk in de stadschouwburg in Leiden. Samen met A, gingen wij kijken hoe en of dit stuk aan onze hooggespannen verwachtingen voldoet.


Lang geleden_van Hoorne Entertainment

Lang geleden

Het theaterstuk Lang geleden is gebaseerd op het gelijknamige geschiedenisboek van Arend van Dam, met illustraties van Alex de Wolf. Een heel mooi boek, dat veel gebruikt wordt op basisscholen.
In het stuk krijgen we het levensverhaal te zien van Willem van Oranje en tussendoor worden er uitstapjes gemaakt naar het leven van Jacoba van Beieren en Hugo de Groot. De cast, die bestaat uit 2 dames en 2 heren, vertolkt dan ook verschillende rollen. De vertellers van het verhaal, een echtpaar, met een dochter die de kostuums verzorgd en een muzikant staan op een marktplein en nemen ons mee naar het verleden.
Stiekem voelt het al, dat zij een reizend vermaak uit het verleden zijn, die hun voorstelling op het marktplein geven. De mobiele telefoon die door dochterlief steeds moet worden wegestopt, past volgens A dus ook helemaal niet op het toneel. Maar gelukkig staan wij niet op een koud marktplein, maar zitten we comfortabel in de pluche stoelen van het mooie Leidse theater.Lang geleden_van Hoorne Entertainment

Willem van Oranje

Weet je het nog. Wie was Willem van Oranje, waarom is hij zo belangrijk voor onze geschiedenis? Toevallig waren wij onlangs in Delft geweest, en hadden we al heel veel geleerd over Willem van Oranje, en hebben wij zijn praalgraf bekeken in de Nieuwe Kerk. Wat dat betreft was zijn levensverhaal ook een heleboel herkenning.

Lang geleden_van Hoorne Entertainment

Willem van Oranje

Waar wij bij ons bezoek aan Delft vooral bezig waren geweest met zijn einde, de dood en de begrafenis, leerden we hier zijn hele verhaal kennen. Zijn jeugd, zijn banden met Nederland en hoe hij uiteindelijk Nederland veroverde op de Spanjaarden. Kennen jullie het verhaal van 1 april uit Den Briel en het Leids ontzet nog? Ook deze punten komen langs.

Lang geleden_van Hoorne Entertainment

Jacoba van Beieren

Het verhaal van Willem wordt 2x onderbroken door het ruziënde echtpaar op het toneel. Het levensverhaal van Jacoba van Beieren wordt met wisselend succes gebruikt als dame die als vrouw zelf de regie in handen had. En Hugo de Groot weet zelfs in deze versie met de boekenkist te ontsnappen uit zijn gevangenis. Hoewel de acteur liever een vechtende Hugo had gezien. Gelukkig kunnen ook zij de loop de van de geschiedenis niet veranderen.

Lang geleden_van Hoorne Entertainment

Hugo de Groot

Wat vonden wij van de voorstelling

Na afloop stond het publiek op voor een verdiende staande ovatie. Een fantastische voorstelling. Humor, maar ook de serieuze feiten uit de geschiedenis wisselde elkaar in hoog tempo op. Simpele, maar zeer doeltreffende kostuums. Het onderscheid van de personages was hierdoor zeer duidelijk. En ondersteund met goede muziek en goede teksten van de liederen. En een mooie uitleg van ons volkslied niet te vergeten. Een uur lang geschiedenisles die nog beter blijft hangen dan het verhaal uit het boek.

Lang geleden_van Hoorne Entertainment

Sfeerimpressie van een Spaanse aanval


A vond het alleen een beetje lastig schakelen van Willem van Oranje, naar Jacoba van Beieren, Hugo de Groot en weer terug naar Willem van Oranje. Zij kent de verhalen nog niet, en vond het soms een beetje verwarrend, maar pakte het daarna wel weer makkelijk op zei ze.

Een kleine impressie:

Doeboek

Na afloop van de voorstelling, hoefde A niet met de cast op de foto. Die mogelijkheid was er wel. Na het officiële fotomoment voor de pers. Wel is ze heel blij met het doeboek dat ze in ontvangst mocht nemen. En dat liet ze ook heel graag signeren door Arend van Dam en een tekening van Jacoba van Beieren werd er voor haar ingezet door Alex de Wolf. Een boek dat nog meer mooie verhalen verteld en je leuke activiteiten laat doen met de Vaderlandse geschiedenis. Niet alleen een leuke herinnering aan deze middag, maar ook nog eens een hele nuttige.
Na een drankje, vertrokken we voldaan weer met de trein naar huis.

Waar te zien?

Stiekem hopen we je nu wel enthousiast gemaakt te hebben. Niet alleen het theater is vaak een ervaring voor de kinderen, maar als je nu de ervaring van het theater wil combineren met een leuke geschiedenisles, dan moet je dit stuk echt zien. Een serieus onderwerp, met humor. Ja we hebben echt gelachen.
De voorstelling speelt in theaters door het hele land. Kijk voor een voorstelling bij jullie in de buurt op de site van Van Hoorne entertainment.

Weet jij nog wie Willem van Oranje heeft vermoord?

Mariëlle
Door

Mariëlle

op 08 Feb 2018

super leuk theather! Ik hou ervan, maar ga de laatste tijd niet zo vaak meer. Als ik zelf moet kiezen tussen theater of concert dan geef ik liever het geld uit aan een concert.

Marijke
Door

Marijke

op 08 Feb 2018

Ja dat schiet er hier dan weer eerder bij in. Tja keuze maken.....

Krystle
Door

Krystle

op 08 Feb 2018

Leuk om naar het theater te gaan. Dat is voor ons wel heel lang geleden

Merel
Door

Merel

op 08 Feb 2018

Was erg leuk ja! Ook als je verder niet zo heel veel hebt met geschiedenis uit boeken, vond ik zelf. Het hele verhaal wordt duidelijk uitgelegd en is grappig.

Nicole Orriëns
Door

Nicole Orriëns

op 08 Feb 2018

Ik vind het leuk dat ze er ook humor in hebben gestopt. Het lijkt me een leuke voorstelling.

MamaPlaneet
Door

MamaPlaneet

op 08 Feb 2018

Ik denk dat dit echt je ding moet zijn. Ik ben dol op sprookjes, theatervoorstellingen en musicals maar dit spreekt mij dan niet zo aan.

Fleur
Door

Fleur

op 08 Feb 2018

Ik kon er helaas zelf niet bij zijn, maar mijn vriend en oudste dochter zijn geweest en ik hoor ze nog dagelijks de liedjes zingen. Het is dus zeker een aanrader

Silkeblogs
Door

Silkeblogs

op 09 Feb 2018

Wat een superleuk concept! Ik ga echt zo graag naar theater, maar de laatste tijd komt het er niet meer van.

Reactie plaatsen