03 oktober 2019 
in School
2 min. leestijd

Alleen op het schoolplein

Toen A net begon op school werkte ik nog fulltime en bleef zij dus tussen de middag op school eten. Dit veranderde toen ik thuis kwam te zitten en dit hebben we zo gelaten toen ook T naar school ging en ik op kantoor bij R ging werken. De kinderen vonden het beide altijd erg fijn om even thuis bij te tanken voor het tweede deel van de dag. En eerlijk is eerlijk, ik dwing mezelf daarmee ook om echt pauze te hebben.

Geen Continurooster

Onze basisschool heeft geen continurooster en dat vind ik, maar ook de kinderen, nog steeds erg fijn. Lekker rustig de tijd om te eten, en zelfs thuis. Als ze wel een keer overblijven hebben ze ook voldoende tijd om te eten. In tegenstelling wat ik nog wel eens hoor en zie over continuroosters. De tijd nemen om rustig te eten is immers net zo belangrijk als gezond eten meegeven naar school. Als voordeel voor veel kinderen is het continurooster dat ze geen overgang hebben van thuis naar school, maar dat ze direct weer “aan” staan voor de middag. En dat merk je wel, als wij toevallig wat aan de late kant staan, zitten ze allemaal al netjes in de klas en schuiven die van mij er bij. Toch een andere overgang. Al heb ik niet het idee dat die van mij er last van hebben. Die vinden het eigenlijk gewoon fijn om even thuis te ontprikkelen, in plaats van steeds aan te staan op school.

Alleen op het schoolplein

Afbeelding van Katrina_S via Pixabay

Een nadeel van geen continurooster is dan wellicht wel dat ze wat later uit zijn. 15:15 gaat de school namelijk pas uit. Maar de voordelen wegen wat mij betreft op tegen de nadelen.

Alleen op het schoolplein

Alleen op het schoolplein

Afbeelding van Norbert Pütz via Pixabay

Toch valt het me op dat ik dit schooljaar zo ongeveer alleen op het plein sta. Natuurlijk wist ik al jaren dat de meeste kinderen overblijven op school. Door zelf daar voor de klas te hebben gestaan, heb ik dat niet alleen als moeder ervaren, maar ook als juf. En ik snap het wel. In deze tijd werken vaak beide ouders. Dus dan wordt het met name voor de jongere kinderen lastig om thuis te eten.
Er zijn dagen dat ik op het plein voor groep 3 tot en met 8 de enige ben die staat te wachten. Ook bij groep 1-2 staan er maar 1 of 2 ouders. Natuurlijk gaan er nog wel aardig wat oudere kinderen tussen de middag naar huis, maar zij worden lang niet allemaal meer opgehaald. Vanaf groep 5 en hoger, staan er dan ook nog minder ouders te wachten.
En ik vind dat stiekem maar ongezellig. Ik wacht ergens dan ook op de dag dat T zal vragen of hij ook mag overblijven omdat hij de enige uit zijn klas is die thuis eet, en hij niet als enige de klas uit wil om 12 uur. Of zullen voor hem de voordelen van thuis eten ook blijven opwegen tegen overblijven?

Blijven jouw kinderen over?

Reactie plaatsen