11 januari 2018 
5 min. leestijd

Uit eten in de middeleeuwen

Ik ben dol op geschiedenis en dan vooral de prehistorie en de middeleeuwen. Voor mij een absoluut interessante tijd waar ik graag eens een dagje zo willen rondlopen. Iets wat wij dan ook doen, op eigentijdse manier, gedurende de vakanties. Ik heb het dan over bezoeken van themaparken, grotten of kastelen. Maar dan blijft het bij rondlopen en is het niet echt beleven. Maar in het laatste weekeinde van de kerstvakantie mochten wij ons echt even in de middeleeuwen wanen. Wij gingen middeleeuws uit eten in Delft.

Een middeleeuws pand

Na een hele gezellige middag in de stad Delft gingen wij ook nog uit eten met onze beide gezinnen. Hier hadden wij vooraf al gereserveerd, is ook echt noodzakelijk, en we hadden er enorm veel zin in. Voor onze kleinste man was het eigenlijk al een beetje aan de late kant toen wij ons naar het restaurant begaven. Het restaurant ligt aan een van de grachten van de oude stad. Omgeven door een heleboel moderne gebouwen ligt er nog een heus middeleeuws pareltje. Het gebouw zelf stamt uit de 16e eeuw en was van oorsprong een vondelingenhuis. Maar inmiddels is het al vele jaren in gebruik als stadsherberg.Uit eten in de middeleeuwen

Als we bij de herberg arriveren komt er ook net een grote groep LARP-ers (Live Action Role Playing) aan. Deze gek verkleden mensen (tovenaars, narren en andere exotische figuren) jagen de kleine man van 4 schrik aan. Een tovenaar in een boekje is best leuk maar een levensgroot figuur (groter dan je papa) in een donkere steeg is een heel ander verhaal, zeker als je al een beetje moe bent.

Poortwachter

We moeten toch echt nog even buiten wachten tot de Poortwachter ons binnen laat. Een man verkleed als edelman, compleet met zwaard, doet de deur open. Op een groot vel perkament staat vermeld wie zich vandaag bij de herberg hebben ingeschreven. Na een kort en persoonlijk gesprekje mochten wij naar binnen. De poortwachter vroeg onder andere of wij van van ver kwamen, ja ons dorp was toen nog niet eens droog gelegd, dus wij kwamen wel van ver. En waren wij dan helemaal te paard gekomen? Nee meneer, wij hebben de trekschuit van Haarlem naar Leiden genomen en toen met de postkoets verder! Maar een lange reis dat was het wel.

Eenmaal binnen konden we de jassen ophangen en werden we naar de tafel gebracht.

Schragentafels en verkleden

Met de reservering kan je ook verkleedkleding meeboeken. Een muts en een overkleed ongeveer tot op de heup in de maat one-size-fits-all. Deze kleding lag al voor ons klaar op de voor ons gereserveerde tafel.Uit eten in de middeleeuwen

De volwassenen en de meiden zochten gezellig een kleedje uit maar de jongens vonden het allemaal maar gek. De jongste vond het beangstigend en was dan ook heel blij dat zijn grote neef ook niet wilde verkleden. Niet omdat die het ook eng vond, nee hoor die vond het gewoon dom. Maar zo vormden hij onbedoeld wel de enige veilige haven voor zijn kleine neefje. En die had hij heel erg nodig.

Eenmaal gekleed, of niet, namen wij plaats en de lange tafel. Er was meer dan genoeg ruimte voor ons achten. Op de tafel stonden al een fruitschaal en nootjes klaar. Ook was er een grote bak met citroen water. Deze zullen wij gedurende de avond nog wel nodig gaan krijgen want eten in de middeleeuwen deed je gewoon met vingers. En aangezien wij niet dol zijn op het afvegen aan de broeken moeten ze toch de handjes kunnen wassen.

Middeleeuws uit eten

De arrangementen voor kleine groepen (tot 40 personen) liggen vast. De avond waarop je komt bepaald het verdere thema. Alles is middeleeuws maar je kan een Breughelavond, monnikenavond, Dickens of troubadouravond treffen. Alle avond hebben hun eigen sfeer maar vooral hun eigen vermaak.

Wij kwamen terecht op de troubadouravond. Misschien wel goed ook want een man met speelpak kan al behoorlijk eng zijn, laat staan als er een heks of nar rondloopt.
Een troubadour is een dichter/muzikant die op volkse muziek (dansbare muziek) zijn teksten brengt. Een absolute sfeerbrenger dus.Uit eten in de middeleeuwen
Tijdens het eten liep de troubadour door de zaal heen, gaf elke tafel aandacht. Speelde kinderlijke liedjes voor de kleintjes over bijtende krokodillen en hondjes, en liedjes zoals Malle Babbe voor de volwassenen.

Ondertussen verschenen de vooraf bestelde gerechten op de tafel. Er is keuze uit verschillende menu’s maar je bestelt wel voor de hele tafel hetzelfde. Zo hadden wij allemaal groentesoep als voorgerecht, met een grote houten lepel tot gruwel van sommige onder ons.
Als hoofdgerecht kregen wij verschillende stukken vlees. Lam, spareribs, kippenpoten en ham. Maar er was ook wat rauwkost en aardappel. En er was echt meer dan genoeg van alles.Uit eten in de middeleeuwen
Ons toetje was een op apfelstrudel lijkend stukje taart.
Gelukkig was er ook een kindermenu. Gewone patatjes met een stukje kip en appelmoes. Hadden onze moeilijkere eters toch nog iets bekends.

Aanrader om te doen met kinderen?

Alhoewel wij het eten van een mindere kwaliteit vonden dan in een gemiddeld restaurant was het goed eetbaar. Het is absoluut geen dagelijkse kost en kinderen hebben daar soms toch wat meer moeite mee dan volwassenen. Onze meiden zijn makkelijke eters en die hadden het samen dan ook vreselijk naar hun zin. De jongens vonden het wat moeilijker maar de patatjes maakte een heleboel goed. Lang leve het kindermenu!

De tijden zijn in onze ogen ook wat minder handig met jonge kinderen. Het is geen restaurant waar je een eigen starttijd kan bepalen. De avond start om 19:00 en duurt 3,5 uur. Andere tijden zijn niet mogelijk. Dat maakt wel dat het voor kleinere kinderen wat moeilijk vol te houden is. Als je normaliter om 19:00 in je bed ligt is om 19:00 het restaurant betreden wel lastig. Onze kleinste man is dan ook halverwege in slaap gevallen.Uit eten in de middeleeuwen

Toch vinden wij het een absolute aanrader om een keer te doen met kinderen. De sfeer, de entourage en het eten zijn bijzonder. Het gezellig meezingen met de liedjes, lachen om het rare verhaal en het samen zijn maken het een avond om nooit meer te vergeten.

Wij waren al eens geweest, 15 jaar geleden. En wie weet gaan wij over een jaar of 15 nog een keer. Gewoon omdat het zo een bijzondere ervaring is.

Hebben jullie wel eens gegeten bij een themarestaurant? Wij zoeken er nog eentje voor ons uitje van volgend jaar dus alle suggesties zijn welkom.

nicole orriens
Door

nicole orriens

op 11 Jan 2018

Wauw, wat een bijzondere ervaring lijkt me dat. En dat je zelfs Middeleeuwse kleding kunt meeboeken. Superleuk!

Hanneke
Door

Hanneke

op 11 Jan 2018

Absoluut! Maakt het net even leuker nog.

Helena & Nele
Door

Helena & Nele

op 11 Jan 2018

Waw wat een leuk idee en toffe ervaring! Zeker met die aangepaste kledij! TOP!

Hanneke
Door

Hanneke

op 11 Jan 2018

Een hele bijzondere ervaring. Zeker weten

Merel
Door

Merel

op 11 Jan 2018

Wat leuk! Ik kende het concept helemaal niet, maar ook dat je verkleed gaat.. Ja dan zit je helemaal in het thema. Ga het onthouden, zo ver ligt Delft niet voor ons.

Hanneke
Door

Hanneke

op 11 Jan 2018

Aan het verkleden zit wel weer een geldelijk bedrag vast maar maakt het net even leuker.

Jamey
Door

Jamey

op 11 Jan 2018

Whaha wat geweldig zeg! Dat ziet er echt heel gezellig uit!

Hanneke
Door

Hanneke

op 11 Jan 2018

Was het ook absoluut.

Fleur
Door

Fleur

op 11 Jan 2018

Lijkt mij inderdaad een hele bijzondere ervaring om eens te proberen met de meiden. Zo zul je niet vaak eten in een restaurant

Hanneke
Door

Hanneke

op 11 Jan 2018

Ik heb geen idee maar volgens mij zijn er inderdaad niet zo veel van.

zebrazonderstrepen
Door

zebrazonderstrepen

op 11 Jan 2018

amai wat een bijzondere ervaring

Rory
Door

Rory

op 11 Jan 2018

Hmmmm, eerlijk gezegd ben ik er niet zo dol op. Ik hou van lekker eten en mijn ervaring met dit soort thema-restaurants (met name voor bedrijfsuitjes) is niet zo goed. Ik kan mij nog levendig het restaurant herinneren wat maar warm brood bleef aanvoeren (want we hadden enorme trek na werktijd. En onze werktijd eindigde pas - zoals gebruikelijk ver na 19.00 uur, meer tegen 20.00 uur). Na al dat brood kwam 'all you can eat'. Daar hou ik op zich ook helemaal niet van. Maar natuurlijk wilde iedereen na al dat brood en de eerste drankjes bijna niets meer eten. Zonde van ons geld. Maar goed. Dat was niet zo'n beste ervaring. Wil niet zeggen dat alle thema-restaurants zo zijn. Onze kleuter moet ook om 19 uur in bed liggen dus dat zou 'm niet worden voor ons. Uitzonderingen moeten daarentegen wel kunnen. Fijn dat jullie het zo leuk hadden! Grappige foto's!

Marie-Lise (Reislustig.be)
Door

Marie-Lise (Reislustig.be)

op 11 Jan 2018

Oh, dat ziet er leuk uit! Dat zou ik ook wel willen doen :-) Leuke blogpost.

Mariëlle
Door

Mariëlle

op 12 Jan 2018

Dit lijkt me echt super leuk om eens te doen! Zou zelf ook wel is een zo'n mooie jurk in de middeleeuwen willen lopen.

Eke
Door

Eke

op 12 Jan 2018

Ontzettend leuk idee! Op zich houd ik wel van goed eten, maar om zoiets een keer te doen is het een hele beleving!

Charlotte
Door

Charlotte

op 12 Jan 2018

Wat een leuk idee! Al zou een ander thema mij persoonlijk meer aanspreken, maar ik weet niet of er meer van dit soort themarestaurants bestaan? Wel jammer dat het eten niet zo heel geweldig was, maar ach, het gaat om de beleving inderdaad :-)

Hanneke
Door

Hanneke

op 15 Jan 2018

De beleving is inderdaad waar je voor gaat maar lekker eten is toch ook wel fijn. Ik heb ook geen idee of er meer van dit soort restaurants te vinden zijn in Nederland. Ik wil ook wel een keer uit eten in de Romeinse tijd of Griekse tijd bijvoorbeeld.

Reactie plaatsen