11 april 2016 
in School
2 min. leestijd

Met de fiets naar school?

De mensen in de buurt keken van de week raar op. Mijn kinderen gingen met de fiets naar school. Niet zo bijzonder zal je misschien denken maar dat is het voor ons wel. Wij wonen namelijk bijna op het schoolplein, dat is niet meer dan vijf meter van mijn voortuin verwijdert. Dus wij gaan nooit op de fiets naar school want voor je erop zit moet je er al weer af. Toch stapte mijn kinderen vanochtend met de fiets aan de hand de poort uit, op weg naar school.

Verkeersles

En dat allemaal omdat ze verkeersles krijgen op school. Vandaag reden ze met de fiets op een groot parkeerterein in de buurt. Een voorbereidend oefenexamen want binnenkort is er een praktijkexamen. Weet je na al die lessen in de schoolbankjes ook echt hoe het moet? En hoe zit het met ingewikkelde dingen zoals een dodehoek bij vrachtauto’s. Allemaal regeltjes en slimmigheidjes die besproken worden in en buiten het klaslokaal.

Toepassen

Maar al die droge stof blijft natuurlijk niet hangen als je er zelf niks mee doet. Als de kinderen niet kunnen toepassen dan zullen ze het echt niet onthouden. Daarom is het belangrijk om samen met je kind ook af en toe gezellig aan het verkeer deel te nemen. Ik moet zeggen dat het in onze gemeente erg veilig is voor fietsers, op de meeste plekken.

Ik kan vanuit mijn huis heel ver komen zonder van fietspaden af te hoeven als fietser. Dat dit in een stad of platteland, wij wonen in een nieuwerwets groot dorp, andes kan zijn besef ik terdege. Door met mijn dochter en zoon regelmatig sommige stukjes te fietsen, te wijzen op problemen en een veilige weg aan te bieden als alternatief voor een gevaarlijke snellere weg hoop ik ook twee verkeersveilige kinderen af te leveren.

VVN examens

Als ik nu met de kinderen in de auto zit, op de fiets ben of wandelend een stukje afleg weten ze best goed hoe het moet. Oke eerlijk is eerlijk ze passen het echt niet altijd toe. Maar ze weten het wel.

VVN

Wist je trouwens dat VeiligVerkeerNederland al verkeersexamens maakt sinds 1932. Ik kan mij niet herinneren dat wij hier op school ook aan meededen. Maar inmiddels doet bijna 90% van alle basisscholen mee aan de verkeerslessen. Dat is dus best veel en mede hierdoor is Nederland en behoorlijk verkeersveilig land. We staan zelfs in de top 3 van europa.

Om het allemaal nog interactiever te maken komt VVN nu ook met een verkeersexamen-app. Dus twijfel jij, of je kind, aan de regels of wil je oefenen dan kan dat met deze app. In de app kan je ook routes naar de sportclub of school zetten. Dan kan je virtueel de routes en regels oefenen. Minpuntje is dat het niet gekoppeld is aan werkelijk kaarten, dat zou voor mij een extra pluspunt zijn. Nu moet ik de route en borden er uit mijn hoofd inzetten zodat mijn kind er vragen over kan beantwoorden.
Oefent jullie kind nu ook voor een verkeersexamen?

Nicole
Door

Nicole

op 11 Apr 2016

Oh ja het verkeersexamen! Hier in de buurt zijn eigenlijk nergens bijv verkeerslichten. De eerste kom je pas na een kilometer of 6 tegen haha. Wij wonen dus echt in een heeeeel erg klein dorp haha, met 1 lange doorgaande weg. Succes voor de kinders!

Hanneke
Door

Hanneke

op 11 Apr 2016

Dank je wel.

Reactie plaatsen