04 april 2018 
3 min. leestijd

Houd jij je mond?

Over het algemeen ben ik niet echt op mijn mondje gevallen. Een weerwoord komt er 9 van de 10 keer wel uit. Af en toe niet, maar dat is dan meestal niet omdat ik niets te zeggen heb, maar omdat sommige dingen niet gepast zijn met de kinderen in de buurt, of omdat ik denk dat het beter is om mijn mond te houden…..
Zeker in deze tijd, voelt het niet altijd veilig om bijvoorbeeld groepen aan te spreken op hun gedrag.
En dat laat ik dan ook achterwege.

Aanspreken?

Nu moet ik wel toegeven dat het weerwoord of het aanspreken van mensen nobeler klinkt dan het in werkelijkheid is. Zo ben ik heel goed in het weerwoord geven op de fiets of in de auto. Medeweggebruikers een L geven van Loser, of met wat krachttermen achter ze aan “schreeuwen” dat ik toch ook graag veilig thuis wil komen.
Ook andere feedback uit ik echt niet altijd rechtstreeks. De voordringende persoon in bijvoorbeeld de supermarkt hoort van mij wel dat dit niet de bedoeling is, maar niet altijd rechtstreeks, maar dan als een uitleg naar de kinderen toe, die mij voorzien van de reden om deze feedback indirect te geven, omdat zij opmerkingen dat de persoon in kwestie voordringt.
Dus ja ik ben bijdehand genoeg om de wereld van een portie kritiek te voorzien, maar of het ook altijd (op de juiste wijze) aankomt dat denk ik niet.

De juiste wijze

Wat is dan wel de juiste wijze? Duidelijk is dat wat krachttermen de wereld in slingeren, wel erg goed is om mijn eigen frustratie op de weg te uiten, maar ze zullen vermoedelijk de ontvanger nooit bereiken.
Als ik mijn kinderen leer dat voordringen inderdaad niet echt een goed idee is, dan hoort degene die voorgedrongen het is vermoedelijk wel, maar of ze zich ook aangesproken voelen? Ja dat weet je dus nooit… En dat terwijl ik de kinderen wel probeer mee te geven, dat als je ergens mee zit, of als er iets gebeurt, dat je met elkaar erover in gesprek moet gaan. Het negeren, of mopperen achter iemands rug om, daar is nog nooit iemand beter van geworden.

En ik denk dat het in sommige gevallen ook veel effectiever is om mensen wel aan te spreken. Dus de laatste tijd, heb ik wel 3x iemand rechtstreeks ergens op aangesproken. Zal wel niet toevallig zijn, maar alle drie de keren in het verkeer.

Bij school

De eerste keer is al weer even geleden. Bij ons voor de school is een gele streep, een klein stukje stoeprand tussen de parkeerplaatsen in. De parkeerplaatsen zijn zowel voor de flats als voor de 3 scholen, peuterspeelzaal, naschoolse opvang en kinderdagverblijven die er gehuisvest zijn. En in deze moderne tijd weet je het wel. Het zijn er altijd te weinig. Velen komen met de auto naar school om de kinderen te brengen, want daarna moet je door naar het werk. Logisch, helaas hebben we niet allemaal de luxe dat we dit anders kunnen inrichten. Maar even snel parkeren bij school, is wel een onmogelijke opgave. Het gebeurt dan ook regelmatig dat er ouders toch even snel de auto bij de gele streep zetten om snel hun kind af te leveren.Houd jij je mond
Nu is de gele streep daar niet voor niets een gele streep. Er steken kinderen over tussen de auto’s die wel juist geparkeerd staan, auto’s moeten nu om de verkeerd geparkeerde auto heen. Minder overzicht met de nodige risico’s. Gelukkig is er bij mijn weten nog nooit iets gebeurd.
Af en toe staat handhaving of de wijkagent te controleren, en gek genoeg, laten veel mensen het dan wel uit hun hoofd om hun auto even snel neer te zetten. Op een meneer na, die dan ook scheldend voor de scholen langsliep omdat hij bij de tweede keer een bekeuring had gekregen. Hoe die handhavers het wel niet in hun hoofd haalden……

Nou een van de redenen direct dus om mensen niet aan te spreken……

Maar goed, ik deed het dus toch, niet bij deze meneer, maar een meneer die papa is van kinderen op dezelfde school. Dat leek me veilig genoeg. Gewapend met 2 andere moeders aan mijn zij. Netjes vroeg ik hem waarom hij de keuze had gemaakt om bij de gele streep te parkeren.Houd jij je mond
Geheel suggestieve vraag en toon natuurlijk van mijn kant… En een defensieve reactie volgde. Hij had haast, moest alleen even de vergeten spullen van zijn kinderen nabrengen en hij zou hem zo weghalen. Echt waar…

En ik kon het niet laten om te vragen waarom niet nu…
Meneer had haast, maar uiteindelijk bood hij bij terugkomst zijn excuses aan en hadden we nog een leuk gesprek. Helaas wel met de auto nog steeds langs de gele streep, maar de kinderen zaten allemaal veilig in school, dus ik heb dat maar even gelaten. Ik denk dat deze meneer zich hier niet nog een keer schuldig aan zal maken. Hoe verleidelijk dit plekje langs de gele streep ook is, om even snel je auto neer te zetten.

Zou jij iemand aanspreken?

Marjo
Door

Marjo

op 04 Apr 2018

Wij wonen tegenover een winkel waar veel mensen even snel voor de deur parkeren, terwijl een grote parkeerplaats 2 minuten lopen is. Dit resulteert in dat ik dan niet uit onze uitrit kan. Als ik naar een afspraak moet loop ik de winkel in en vraag vriendelijk om de auto even aan de kant te zetten. 99% doet het maar pas had ik er 1 die zei je wacht maar even ik ben zo klaar. Dus na mijn uitleg dat ik naar de zwemles moet en niet te laat wil zijn ging het op het gemak verder met winkelen. Nog een x aangesproken maar helaas. De winkeleigenaar (buurman) heeft hem aangesproken om de auto te verzetten hij liet alles staan en ging weg! Bizar maar Ja ik koest toch echt weg en kwam door dit hele akkefietje nog bijna te laat

Marijke
Door

Marijke

op 04 Apr 2018

Wat asociaal dat ze niet gewoon de auto weghalen. En dan alles laten staan omdat je er op aangesproken wordt. Triest hoor!

Balou
Door

Balou

op 04 Apr 2018

Super goed onderwerp! Tegenwoordig is iedereen bang om iemand op zn gedrag te wijzen... knap je iemand hebt aangesproken! Ik trek zeker ook mijn mond regelmatig open... maar soms twijfel ik toch nog...

ingrid
Door

ingrid

op 04 Apr 2018

ik ben meestal ook wel van het gewoon doen en er wat van zeggen. Maar tegenwoordig weet je soms niet wat voor reactie je terug krijgt. En dat is eigenlijk wel erg sneu.

Marijke
Door

Marijke

op 04 Apr 2018

Ja dat is het zeker. Sneu!

kiki hasselton
Door

kiki hasselton

op 04 Apr 2018

ik zeg eigenlijk altijd wel wat. misschien ook niet goed, want soms kun je beter even slikken. maar ja, ik kan gewoon niet tegen onrecht

Sylvia
Door

Sylvia

op 04 Apr 2018

mijn moeder woont tegenover een groot sportcomplex en heeft een oprit naar haar garage (die ze tegenwoordig niet meer gebruikt vanwege haar leeftijd), maar toen zij nog wel auto reed gebeurde het regelmatig dat er iemand precies voor de uitrit parkeerde omdat de kinderen of zijzelf naar de sport moesten. Als wij daar iets van zeiden werd er altijd heel verbaasd gekeken en regelmatig werd de auto niet weggehaald. Politie bellen hielp niet want die zeiden doodleuk "oh maar als u over de stoep en het fietspad gaat kunt u er gewoon uit".

Bart
Door

Bart

op 04 Apr 2018

Marjo: volgende keer roepen in de zaak: van wie is die auto want die heeft een hele grote deuk. Moet je eens kijken hoe snel ze bij de auto zijn 😉

Nicole Orriëns
Door

Nicole Orriëns

op 05 Apr 2018

Ik vind dat ook erg lastig, en vind van mezelf dat ik het vaker moet doen. Maar ik voel een grote drempel.

tamara
Door

tamara

op 05 Apr 2018

Ik moet echt assertiever worden maar als ik een slechte dag heb dan ben ik er wel heel goed in om te zeggen wat ik denk en vind haha

Merel
Door

Merel

op 05 Apr 2018

Het ligt echt volledig aan de situatie en mijn bui. Als mensen voordringen in de supermarkt en ik heb er last van, dan zal ik er zeker iets van zeggen. Maar wanneer die net iets te brede, agressief ogende vent voordringt op de parkeerplaats dan weet ik het nog zo net niet. Heeft niet eens zozeer met tegenwoordig te maken (wat dat betreft gedragen mensen zich echt niet anders; je ziet het alleen meer op social media) maar gewoon met mijn karakter in combinatie met dat van de ander. Ik ben soms gewoon een held op sokken :) Vind het wel jammer, want op die manier komen bepaalde aso's bijna overal mee weg.

Silke De Backer
Door

Silke De Backer

op 06 Apr 2018

Ik vind het eigenlijk altijd moeilijk om iets te zeggen in zulke situaties, om een of andere reden ben ik daar heel onzeker over.

Bianca
Door

Bianca

op 20 Apr 2018

Tot twee jaar terug zou ik er niks van durven te zeggen, maar inmiddels durf ik wel mijn mond open te trekken ;-)

Reactie plaatsen