16 april 2018 
4 min. leestijd

Wegpiraten

Weet je het nog, vorige week vertelde ik dat ik mijn mond niet houd. Ik probeer mensen toch aan te spreken. En ik gaf een voorbeeld dat bij de school van de kinderen gebeurde. Een prima gesprek volgde. In dit stuk gaf ik aan dat ik 3x iets soortgelijks had gedaan in het verkeer. Maar die andere 2 had ik niet besproken.

Wegpiraten

Ken jij ze ook? Nou ja kennen, kom je ze ook tegen is een betere benaming denk ik. De wegpiraten. Bumperklevers, hardrijders en bellers. Zowel in de auto als op de fiets. Om nog maar niet te spreken van de elektrische fietsen die harder rijden dan menigeen kan inschatten. Nog even en ze rijden sneller dan een brommer.
Meestal houd ik me redelijk rustig. Karma is goud, dus die komen ze vanzelf wel een keer tegen. Ik houd het dan bij een beetje mopperen in mijzelf dat er weer een eikel wegpiraat op de weg rijdt, soms wat vergezeld met wat krachttermen als ik er echt last van had, of toch wellicht van schrok.Wegpiraten

Aanspreken

Nu is het ook zo, dat de vogel dan al snel weer gevlogen is natuurlijk. In het verkeer heb je maar hele vluchtige contacten. Dus is het ook een stuk lastiger om iemand aan te spreken. Om ze nu helemaal te achtervolgen naar hun plaats van bestemming is ook zo wat. Als je ze al kan bijhouden natuurlijk…..

Toch lukte het me 2x om iemand aan te spreken met wisselend resultaat kan ik je wel zeggen.

Afsnijden

Ik ben altijd heel voorzichtig als ik langs een rij auto’s die voor het stoplicht staan moet fietsen. Nu staat een groot deel van de automobilisten al zo dicht langs de kant, dat het een uitdaging is om zonder zelf tegen de stoeprand aan te rijden er langs te kunnen. Maar het ergste is als die auto’s ook nog eens gaan bewegen, omdat het licht op groen gaat.
Menig automobilist denkt namelijk alleen nog maar aan optrekken en vergeet de wereld om hem heen. Vergeet dat de wereld om hem heen wellicht verandert kan zijn, door mij. Ik die op mijn fiets een stukje dezelfde route volg. En dat ik dus wel eens op dat moment naast zijn auto kan zijn komen fietsen. Gaat eigenlijk altijd goed, want de meeste rijden rechtdoor, of kijken echt wel als ze daadwerkelijk de kruising hebben bereikt en moeten afslaan.
Maar deze meneer, een koerier, ik zal de naam van het bedrijf niet noemen, maar stond duidelijk op zijn kleding en bus vermeld, vergat even de wereld om hem heen toen hij besloot niet de weg te volgen maar zijn auto op de stoep te parkeren. Hij moest daar namelijk een pakketje afleveren.
Daarbij was hij blijkbaar zo gelukkig het juiste adres gevonden te hebben, en een plek op de stoep, dat hij vergat dat hij ook een rechter buitenspiegel en knipperlicht op zijn auto had zitten. Met als gevolg dat ik als niets vermoedende fietser bijna door de bus van de weg gereden werd.

Nu kan ik heel stoer schrijven: “En dat heeft hij geweten!” Maar dat klinkt veel stoerder dan het in werkelijkheid is. Toch besloot ik maar even naast de bus te gaan staan. Net op het moment dat hij wilde uitstappen. Kon hij even geen kant op. En ik vertelde hem, dat hij mij toch van de weg had geduwd. En of hij zich daar van bewust was. Meneer had geen enkel idee. Toen heb ik hem wel even haarfijn uitgelegd dat dit kwam omdat hij niet in zijn spiegel gekeken had. Dat kon ik namelijk zien, dan hadden we oogcontact gehad. Ik zat nog niet in uw dode hoek. Dus dat betekent dat u gewoon niet hebt gekeken. U mag blij zijn dat het op deze manier is afgelopen.

Helaas kreeg ik toch de indruk dat het bij meneer weinig indruk heeft gemaakt. Dus als ik deze bus zie rijden, dan weet ik dat ik nog even extra moet opletten…..

Waar ga je staan

Het tweede incident betrof niet mezelf. Ik was op weg naar huis en zag een auto met aanhanger ongelukkig half op de stoep staan. En dan ook zo dat mij het uitzicht op de uitrit van de parkeergarage werd belemmerd. Nu ben ik op dat punt toch altijd extra alert, want de auto’s die uit de garage komen snijden daar de bocht altijd best wel af. Terwijl ik om de auto en aanhanger heen rijd, zie ik dat er een oudere mevrouw met rollator aankomt over de stoep. Waarom weet ik niet, maar als ik mijn weg vervolg kijk ik nog eens achterom. En ik zie de mevrouw met rollator de beslissing nemen om over de weg te gaan lopen. Zij kon daar niet over de stoep langs de auto met aanhanger.

Wegpiraten

Dit is de stoep, je ziet het is best een smal stuk stoep. Met rechtsboven de uitgang van de parkeergarage

Gelukkig kwamen er geen auto’s uit de garage en kon mevrouw veilig haar weg vervolgen. Toch deed het mij besluiten om te keren. En de bestuurder aan te spreken.
Meneer voelde zich wel een beetje schuldig, hij had de oudere dame ook gezien. Maar hij was niet bekend en zag even geen andere plek om zijn auto neer te zetten en was de weg aan het zoeken. Goed verhaal, maar niet geloofwaardig. Zo zag het er namelijk niet uit, toen ik omkeerde en terugfietste. Volgens mij was meneer even rustig aan het lunchen. Maar de boodschap was wel over gekomen. En ik heb hem daarna nog even vriendelijk de weg gewezen naar de juiste straat. Al met al had ik hier een beter gevoel aan over gehouden dan bij de koerier, ik denk dat deze meneer nog wel een keer nadenkt voor hij zijn auto weer op de stoep parkeert.

Heb jij ook wel eens iemand aangesproken?

Joanne
Door

Joanne

op 16 Apr 2018

Ik heb er eigenlijk nog nooit iemand op aangesproken, omdat diegene dat altijd in de auto wegscheurt haha..

Cassandra
Door

Cassandra

op 16 Apr 2018

Ik heb geen rijbewijs maar irriteer me regelmatig als bijrijder haha. Maar nee ik zeg er niets van, heb geen recht van spreken zonder rijbewijs vind ik

Maddy- Meer Met Mama
Door

Maddy- Meer Met Mama

op 16 Apr 2018

O!! Heel irritant. In de auto is iemand er moeilijk over aan te spreken.. Fietsers heb ik wel degelijk eens aangesproken

Blog & Beauty
Door

Blog & Beauty

op 16 Apr 2018

Ik heb daar ook zo'n hekel aan, als het kan spreek ik mensen wel aan op hun rijgedrag. Wij hebben hier een weg waar rechts voorrang heeft, maar het gewoon nooit krijgt. En dat is zo gevaarlijk. Ik vind de stoep trouwens erg breed. Bij ons zijn de meeste maar 4 tegels breed.

kaylee
Door

kaylee

op 16 Apr 2018

Ik heb pas m’n rijbewijs en ik kan je vertellen dat ik het ook heel vervelend vind! Aanspreken doe ik niet, gaat wat lastiger maar een beetje boos kijken helpt vaak ook :-)

Nicole Orriëns
Door

Nicole Orriëns

op 16 Apr 2018

Nee, eigenlijk nog nooit maar ik vind het supergoed van je dat jij het doet. Ik vind het best lastig om mensen aan te spreken op dergelijke aso gedrag.

MC Kleuver
Door

MC Kleuver

op 16 Apr 2018

Ik vind het associaal als bestuurders met 50+ door de wijk scheuren. Ik weet dat 30 ook geen snelheid is, maar 50 is echt gevaarlijk. Niemand heb ik er ooit op aangesproken.

Jamey
Door

Jamey

op 23 Apr 2018

oh man, hier in de wijk rijden ze nog sneller dan 50. aso's.

Jamey
Door

Jamey

op 16 Apr 2018

Nou hier iemand die er dus wel wat van zegt. kan er zooooo slecht tegen!

Merel
Door

Merel

op 16 Apr 2018

Heb idd ook weleens iemand aangesproken, maar vaak heb je er de kans niet voor. Tegenwoordig ben ik wel veel milder trouwens, scheld niet zo hard meer. Maar soms, als iemand je echt bijna van de weg drukt...

Bianca
Door

Bianca

op 16 Apr 2018

Ik heb zelf geen rijbewijs dus maak dat niet echt mee, al zou ik denk wel mijn mond open trekken en er wat van zeggen :-)

amylia
Door

amylia

op 17 Apr 2018

Hmmm ik kan ook mijn mond niet houden in zo'n situaties :-)

charlotte swart
Door

charlotte swart

op 17 Apr 2018

Nadat iemand een keer echt agressief reageerde toen ik hem aansprak durf ik niet meer zo goed

Marieke
Door

Marieke

op 23 Apr 2018

Wat goed dat je die mensen hebt aangesproken. Dat vind ik eigenlijk wel heel dapper. Zelf durf ik dat niet altijd goed. Bang voor ruzie denk ik.

Reactie plaatsen