11 augustus 2020 
8 min. leestijd

Hotspots in Malgrat de Mar/Santa Susana

Ik kom al vanaf het jaar 2001 in Malgrat de Mar en Santa Susana aan de Costa Brava in Spanje. Niet elk jaar, we hebben ook genoeg andere dingen gedaan, maar we komen er heel graag en dus komen we er steeds weer terug. Dat betekent dat we inmiddels ook wel een paar adresjes hebben verzameld waar je heel lekker en goed kunt eten. Of gewoon heel leuk kunt zitten. Mocht je nu ook gaan, dan zet ik deze tips graag voor je op een rij.

Hotel Tahiti Playa

Voor de tweede keer op rij was Tahiti Playa Hotel en Suites onze uitvalsbasis. Er staan ongetwijfeld nog meer hele goede hotels, maar omdat deze suites aanbiedt, vinden wij het een perfecte locatie met de kinderen. Natuurlijk kun je hier alle maaltijden ook nemen. En die zijn echt uitstekend. Maar het is veel leuker om elke keer een ander plekje te vinden. En ondanks dat de boulevard op sommige momenten een typische badplaats is, met ook een Nederlandse snackbar, zijn er ook bijzondere plekjes om neer te strijken om lekker, of bijzonder te eten.

Kaart Malgrat de Mar en Santa Susana

La Maduixa

La Maduixa ligt aan de boulevard van Malgrat de Mar. Zo op het eerste gezicht ziet het er niet bijzonder uit. Piepklein terrasje aan de voorkant, overdekt, en binnen heeft het een snackbar achtige uitstraling op het eerste gezicht
Als je met kinderen bent, zul je sneller geneigd zijn om wel door te lopen naar de achterkant, want een beetje uit het zicht staat een bord waarop vermeld staat dat er een speeltuin is.
Maar ook zonder kinderen is deze plek de moeite waard. Mits je dus even helemaal doorloopt naar achteren. Je stapt dan een andere wereld binnen.

La Maduixa Malgrat de Mar
In de achtertuin van het restaurant, ingeklemd tussen een weg, een parkeerplaats en een eetzaal van een hotel, ligt een prachtig terras met tuin. Het geluid van de buren en de boulevard dringt er bijna niet door.
De bomen overdekken het terras en zijn versierd met lichtjes en de tafels staan ruim uit elkaar.

La Maduixa Malgrat de Mar

La Maduixa Malgrat de Mar

Vanaf het terras kijk je uit op de gemoderniseerde speeltuin en een mooi aangelegde vijver met waterval en een mooi beplant stuk tuin. De vijver is omringd met een hek, dus ook veilig voor de kinderen.

La Maduixa Malgrat de Mar

 

La Maduixa Malgrat de Mar
Het enige nadeel zijn de muggen. Door het water barst het er regelmatig van de muggen. Maar daar kun je maatregelen tegen nemen.

De kaart is prima. Niet heel bijzonder voor een badplaats, maar net als overal aan de boulevard is het betaalbaar. Voor de kinderen is er een kindermenu en de volwassenen kunnen kiezen uit vlees (cordon bleu is aan te raden), pizza, pasta en ook vis. De mosselen, hebben we dit jaar niet gegeten, maar zijn altijd erg lekker.
Natuurlijk combineerden we dit met een glaasje sap (appelsap is overal matig verkrijgbaar, maar de kinderen zijn ook dol op ananassap en dat is heel gangbaar) en een kannetje Sangria met Cava.
De kaart is met een QR code digitaal te raadplegen, heel corona proof.

La Maduixa Malgrat de Mar

Ondanks dat er spelende kinderen zijn, zit je toch erg prettig op het terras. Het geluid van spelende kinderen is niet storend. En het is fijn dat de kinderen niet de hele tijd aan tafel hoeven te zitten. Maakt dat wij er vaak langer kunnen blijven zitten en genieten van nog een glaasje, of een dessert.

Stella Maris

Hoewel we voor een dessert eigenlijk liever langs Stella Maris lopen. Een stukje verderop de boulevard, in de richting van Santa Susana vind je Stella Maris. Stella Maris bestaat al vanaf 1962 en begon als een klein kraampje langs een toen nog vrijwel lege boulevard. Het is een familie bedrijf, waarbij de kleinkinderen inmiddels vol op aan het werk zijn. Oude foto’s kun je binnen bekijken. Op een van de wanden achterin hangen ze allemaal. Naast horeca heeft Stella Maris ook een camping 1*, dus behalve de locatie heb je er verder echt niets. Vroeger zijn wij er vaak geweest, maar eerlijk gezegd, behalve veel vrijheid en veel schaduw, heb je er tegenwoordig niets meer te zoeken. Boven zijn ook appartementen, maar hiervoor geldt hetzelfde als voor de camping. Het moet nodig gerenoveerd worden, wil je hier willen verblijven.

Stella Maris Malgrat de Mar
Dus laten we die 2 maar buiten beschouwing laten en ons richten op de horeca. Want dat is echt wel een fijn plekje.

Naast een terras aan de boulevard, kun je bij slechter weer ook fijn binnen zitten, of overdekt op het loungeterras aan de achterzijde.

Stella Maris Malgrat de Mar

Waarom Stella Maris een goede plek is?
Ten eerste de ligging, bijna aan de rand van het oude Malgrat de Mar en Santa Susana, die tegenwoordig in elkaar overlopen, heb je veel voorbijgangers. Het is dus ontzettend leuk mensen kijken vanaf het terras. Maar ze verkopen er ook de lekkerste coupes met aardbeien in heel Malgrat de Mar en omstreken.

Stella Maris Malgrat de Mar

Ze komen van hun eigen land en zijn dus altijd vers en lekker rijp. Heel rijp. Een coupe met aardbeien, aardbeien met slagroom, of gecombineerd met ijs. Let op, de slagroom is niet zoet zoals wij dat hier in Nederland kennen. Je moet het om het zoet te maken nog even wat suiker over strooien, maar een zakje suiker wordt er standaard bij geleverd.

Stella Maris Malgrat de Mar

Ook voor een lunch kun je prima neerstrijken bij Stella Maris. Ze hebben overheerlijke pannenkoeken, maar ook een pizzaoven en broodjes.
Ook hier is de kaart met een QR code digitaal te raadplegen. Een hele fijne uitvinding in deze tijd, iedereen kan op zijn eigen toestel de kaart bekijken (hoeven we ook niet alle tafels af om extra kaarten te pakken), geen vieze plakkerige kaarten meer. Helemaal top!

 

Stella Maris Malgrat de Mar

La Bota

Verborgen in het oude dorp van Malgrat de Mar, in een nietszeggend zijstraatje, zit toch wel de beste plek van Malgrat de Mar verstopt.
Geen uitzicht, geen toeristische trekpleister, maar wel het beste eten dat je je kunt wensen. Je moet alleen wel van kip houden.
In het weekend is reserveren aan te raden. Dan is het druk. Er komen namelijk ook genoeg Spanjaarden, niet alleen om te zitten, maar ook om een kip af te halen. Maar ook genoeg toeristen weten de weg te vinden naar deze geweldige locatie.

La Bota Malgrat de Mar
Waar je overal op de boulevard wel terecht kunt in het Nederlands of Engels, ja ze spreken het Nederlands dat ze nodig hebben beter dan ik de Spaanse variant, lukt dat bij La Bota niet. Met 1,5 woord Spaans en handen en voeten kun je prima communiceren. Dit draagt ook bij aan het echte vakantiegevoel.

Binnen is het net een donkere kroeg, een bar en grote massieve ronde houten tafels met krukjes. Van andere jaren zijn we gewend dat je aan zo’n tafel plaats neemt en hem deelt met andere gasten. Heeft echt iets leuks en gezelligs, in de loop der jaren hebben we leuke gesprekken gehad, maar het ook wel eens niet getroffen met onze tafelgenoten.

La Bota Malgrat de Mar
Nu kan dat niet meer, i.v.m. de Coronamaatregelen. Er staat nu buiten ook een terras langs de gevels van de straten. Minder charme, maar wel zo veilig. En het eten smaakt er niet minder om.

Ik zei al, je moet alleen wel kip lusten. In de keuken, met uitzicht op buiten worden de kippen aan het spit gebraden op een echt hout vuur.

La Bota Malgrat de Mar

De kippen worden helemaal niet ingewikkeld gekruid, maar zijn zo lekker. Knoflook, wat kruiden, rozemarijn, tijm, ik weet het niet precies, peper en zout. Daarnaast kun je bijgerechten bijbestellen.
Je besteld een halve kip per persoon, daarnaast kun je salade, brood en patat bij bestellen.

La Bota Malgrat de Mar

De salade bestaat uit ijsbergsla gegarneerd met grote stukken tomaat, paprika en in het zuur gelegde bloemkool. Het brood is geroosterd brood, en kun je met olie, knoflook en tomaat insmeren, of dippen in zeer sterke erg lekkere aioli. En patat is gewoon patat natuurlijk.
Maar alles draait om de kip. Echt de beste kip die wij ooit gegeten hebben. En het is ook leuk om even te kijken bij de kippen aan het spit. Tijdens openingstijden kun je ze langzaam zien garen.

Maui Coktail Bar

Langs het strand hebben we eigenlijk geen vaste plek gevonden de afgelopen jaren. De locaties wisselen in de loop der jaren nog wel eens van eigenaar en er staat ook een hoop leeg. Erg vervallen en overwoekerd in sommige gevallen. Maar de Maui Coktail Bar staat er al jaren. Vlak naast een van de tunnels onder het spoor van de boulevard naar het strand. Het heeft een in de avond sfeervol verlichte tuin, met auto’s. Het restaurant zit aan de andere kant en biedt sfeervolle plekjes met uitzicht op zee.

La Bota Malgrat de Mar
Helaas hadden ze hier geen kaart met QR code, maar een gewone kaart. Het eten was van zeer goede kwaliteit en na het eten kun je nog genieten van het uitzicht op de zee.
Helaas vonden we deze plek net even te laat, omdat we dit jaar voornamelijk van een andere strandopgang gebruik maakte door de locatie van ons hotel.
Maar ben je in de buurt, dan moet je hier zeker even een avond eten en drinken.

 

Caroline
Door

Caroline

op 11 Aug 2020

Wat grappig, ik ben daar ook ooit eens geweest, wel heel lang geleden hoor, volgens mij in 2004 ofzo. En als ik het mij goed herinner zaten wij toen met onze twee kleintjes in het Bella Playa hotel. We hebben toen veel tijd binnen doorgebracht omdat het weer die week totaal niet wilde meewerken. Het stormde en het regende. De ligbedden werden door de hard wind in het zwembad gebladen herinnering ik me nog.

Marijke
Door

Marijke

op 12 Aug 2020

Grappig de eerste keer dat ik er was, was het ook vreselijk weer. Dat was in 2001 geloof ik. Als het slecht weer is, dan is het ook wel echt slecht daar hoor.

Suzanne
Door

Suzanne

op 11 Aug 2020

Je hebt enkele hele leuke plekjes uitgezocht. Sommige voldoen volledig aan mijn beeld van het traditionele Spanje :-) Misschien toevoegen dat het in Spanje ligt? Dat ben ik op Google gaan opzoeken omdat ik het niet in je post tegenkwam.

Marijke
Door

Marijke

op 12 Aug 2020

Goede toevoeging, ga ik nog eens op nalezen

Reactie plaatsen