07 augustus 2020 
4 min. leestijd

Gevulde aardappels met spek en ei

Ik was wel een beetje klaar met de standaard gerechten die hier altijd op tafel staan. Dat kwam natuurlijk doordat we in de vakantie zorgeloos de lekkerste dingen te hebben besteld en in het restaurant van ons hotel Tahiti Playa, elke dag de lekkerste dingen te hebben kunnen opscheppen. Toch is het altijd fijn om weer thuis te eten. Maar ik had wel even nieuwe inspiratie nodig.
Gelukkig heb ik bordenvol met inspiratie op Pinterest. Alleen niet alles is geschikt om hier in huis te maken. 4 mensen waarvan de smaken op zijn zachtst gezegd regelmatig nogal ver uiteen lopen.

Wat eten wij vandaag?

Die vraag wordt me wel zo’n 100 keer gesteld, zeker nu in de vakantie periode. Maar als ik dan om suggesties vraag, dan weten ze het niet, of ze roepen standaard BBQ of pasta. Nu kun je met beide veel kanten op, maar ik wil ook wel eens iets anders.
Dat werd dus een rondje Pinterest. Daar zag ik een leuk recept met aardappels voorbij komen in een filmpje. En er zaten alleen maar ingrediënten in, die iedereen lust hier. Dus ging ik samen met T aan de slag.


Kun je het filmpje niet zien? Een direct link: https://nl.pinterest.com/pin/AZszNQ_UF5EQamnWaIGYUbL9EHQCu8eLbi_ByvOKlILh1-R–Twbois/

Aardappels gevuld met ei

Eerst moesten we samen de boodschappen doen. Ik moest namelijk op zoek naar grote aardappels. De aardappels die in de standaard zakken van de supermarkt zitten, zijn niet altijd groot genoeg.
Losse aardappels heeft mijn supermarkt helaas niet. Ik heb dan even alle zakken nagekeken of er minstens 3 grote aardappels inzitten. T kan het wel af met een minder grote, maar voor A, R en mijzelf had ik echt een grote nodig. De rest van de aardappels komen dan wel een keer op.

Boodschappenlijstje

Naast grote aardappels had ik ook nog wat andere dingen nodig. Dus dit was mijn boodschappenlijstje:

Gevulde aardappels met spek en ei

  • 3 grote aardappels en 1 kleinere
  • Geraspte mozarella
  • Spek in lange plakken gesneden
  • Eieren
  • Ingrediënten voor een salade naar keuze

Uit eigen voorraad:

  • Olijfolie
  • Peper en zout

Bereiding

Dit gerecht heeft wel wat tijd nodig.
Zo beginnen we met het garen van de aardappels in de oven. Op het bakpapier besprenkelen we ze met een beetje olijfolie en peper en zout.

Gevulde aardappels met spek en ei

Dan gaan ze 40 minuten de oven in op 170 graden tot ze gaar zijn.

Gevulde aardappels met spek en ei
De hete aardappels ontdoen we daarna van de bovenkant.

Gevulde aardappels met spek en ei

De aardappels hollen we daarna uit. De inmiddels zachte binnenkant scheppen we in een kom.

Gevulde aardappels met spek en ei

De aardappelpuree mengen we samen met de mozarella en wat peper tot een mooie gladde massa.

Gevulde aardappels met spek en ei
Als de aardappels wat zijn afgekoeld leggen we ze op een aantal plakjes spek die we naar binnen vouwen.

Gevulde aardappels met spek en ei

Daarop komt dan het mengsel van aardappels en kaas. Je moet dit voorzichtig maar goed aandrukken en zorgen dat er een goede kuil in het mengsel komt. En dan bedoel ik ook een goede kuil. Je giet hier straks een rauw ei in.

Gevulde aardappels met spek en ei
Dat is dan ook de laatste stap. Breek een ei en giet de inhoud voorzichtig in de opnieuw gevulde aardappel.
Dan gaat het geheel nog even terug in de oven op 160 graden. Ik heb het iets langer gedaan dan het filmpje aangaf, want de kinderen willen het eigeel graag wat harder.

Gevulde aardappels met spek en ei

Wat vonden wij ervan

Om het gerecht af te maken, maakte ik de borden op met een salade, in dit geval babyspinazie, rucola, tomaten, komkommer, rauwe ham en een beetje Parmezaanse kaas.
Maar een andere salade kan er natuurlijk prima bij. Net waar je zin in hebt, of wat je lekker vindt.
Daarnaast legden wij de aardappel met het dekseltje er weer op op het bord. Alleen T en ik wisten wat eronder zat. Leuke om zo een verrassing op het bord te serveren.

Gevulde aardappels met spek en ei

En het beste van al het werk dat we hadden aan dit gerecht? Iedereen vond het lekker!
Door het spek had het een lekkere bite en was het niet flauw. Het ei was net even te ver gestold, de bedoeling is dat als de aardappel doorsnijdt, dat het eigeel er een beetje uitstroomt. Ook een kwestie van de dooier heel zien te houden. Dat was mij ook niet helemaal gelukt. Daarnaast zou ik volgende keer kiezen voor een wat pittigere kaas in de aardappel, dan de mozarella. Maar de mozarella smelt natuurlijk wel heel mooi. Misschien een combinatie van 2 soorten kaas. Voor de volwassene misschien iets met een blauwschimmel.

Het is niet een recept dat je even snel op tafel zet, omdat de aardappels best lang moeten garen in de oven. Maar wel een recept dat hier zeker vaker gegeten zal worden als we tijd hebben. Of wat leuk is, om te serveren als we gasten te eten krijgen.
Alleen moet ik dan wel echt op zoek naar losse en grote aardappels bij een grotere supermarkt, een groenteboer of de boer.

Wat is jouw favoriete aardappel gerecht?

Frederique
Door

Frederique

op 11 Aug 2020

Ik ben aardappelgek, als er aardappel inzit dan vind ik het lekker. Ik houd erg van zelfgemaakte aardappelsalade met lekker veel verse peterselie erdoor en van gepofte aardappel gevuld met garnalen en cocktailsaus. mmmmmmmm

Marijke
Door

Marijke

op 12 Aug 2020

Dat lijkt me heerlijk, gepofte aardappel gevuld met garnalen en cocktailsaus. Ga ik denk voor mezelf ook eens doen.

Nicole Orriëns
Door

Nicole Orriëns

op 12 Aug 2020

Ik houd erg van aardappelballetjes uit de oven, of van die rosti rondjes!

Merel | De Mamagids
Door

Merel | De Mamagids

op 13 Aug 2020

Origineel recept, zou hier zelf ook niet snel opkomen. Maar klinkt wel lekker en verrassend! Herkenbaar probleem trouwens, wat eten betreft.

Reactie plaatsen