18 augustus 2020 
3 min. leestijd

Hoe houd je de groene bak fris?

Even wat onkruid in de bak gooien, dan kan hij aan de weg. Zo na de vakantie staat het onkruid er prachtig bij namelijk. Maar met de groenbak is het minder goed gesteld. Zodra ik hem open doe, komen de vliegen me tegemoet. Tijd om hem maar even op te laten staan om de beestje de wijde wereld in te helpen voor ik mijn onkruid er in gooi. Kom ook even niet graag dichtbij, want jeetje wat stinkt die bak ineens. Tijd om weer even te investeren in de groene bak schoonhouden.

Vliegen en maden in de groene bak

Vliegen en maden ontstaan razend snel in de groene bak. Zeker in de zomer. Je hoeft maar 1 vlieg met voorplantingsdrift te hebben en BINGO! Ze leggen hun eitjes graag in voedselresten, en wat verdwijnt er toch met enige regelmaat in de groene bak? Juist. Tel daarbij op dat 1 vlieg een paar honderd eitjes legt en deze bij warm en zonnig weer al na 8 uur kunnen uitkomen en je hebt weer BINGO! Een groene container vol met maden of als je wat langer wacht een nieuwe kolonie met vliegen. En door de rottende en broeiende etensresten gratis een vieze geur erbij.

En dan merk je dus dat je op vakantie bent geweest, in mijn geval. Want mijn groene bak schoonhouden lukt me over het algemeen wel, alleen in vakanties ben je er toch even minder mee bezig.

Hoe voorkom je dat je groene bak gaat stinken

Over het algemeen hang ik mijn neus überhaubt niet boven de groene bak. Echt lekker ruiken zal hij waarschijnlijk nooit gaan doen. Maar hij hoeft ook niet heel erg te stinken. En het is niet al te ingewikkeld om de groene bak schoon te houden.

Groene bak schoonhouden

Lavendel
Lavendel kent iedereen wel. Aan veel schoonmaakmiddelen is wel een lekker lavendelgeurtje toegevoegd, en als je lavendel in de tuin hebt staan, dan ruikt, zeker zomers, de hele tuin op zijn tijd naar lavendel. Maar je groenbak vindt een takje lavendel ook wel heel fijn. De geur van de lavendel helpt om de geur van de bak fris te houden. Maar maden houden dus helemaal niet van lavendel, en op deze manier voorkom je ook maden.
Ik knip dus vaak een takje van de lavendel zodra de bak geleegd is, en gooi deze onder in de bak.

Klimop
Een zelfde soort werking heeft klimop ook. Deze Hedra is giftig voor maden. Alleen ruikt een klimop dan weer minder lekker dan de lavendel. Maar tegen maden altijd handig om er een takje in te stoppen na het legen.

Azijn
Beide planten niet voorradig? Dan helpt een beetje azijn ook. Azijn helpt bij veel vieze geurtjes, en ook bij die van de groenbak. Goed om zodra de bak geleegd is hem even goed schoon te maken met water en azijn.

Droge bodem
Een droge bodem is een goed begin. Een laagje kranten of stro, of in ons geval wat houten kattenbakvulling houdt de bak goed droog. Deze nemen het vocht op. En als de bak minder vochtig is, rotten de resten minder snel, en dus minder kans op vieze luchtjes.
Natte etensresten afwisselen met droog tuinafval, of in mijn geval kattenbakvulling werkt ook.

Mottenballen
Als je googled naar tips, kom je ook de ouderwetse mottenballen tegen. In een panty en dan in de groene bak hangen. Een optie die ik niet zo snel zou kiezen. omdat er dus voldoende andere middelen zijn die ook helpen. Maar mocht je ze hebben liggen, of geen andere mogelijkheid hebben. Het schijnt goed te werken.

Bak op en of bak dicht?

Om vieze geurtjes en vochtige rottende etensresten te voorkomen, moet je eigenlijk de bak een beetje open laten staan. Een stukje hout tussen de deksel en de bak is al genoeg. Hierdoor blijft het droger in de bak.
Een nadeel is dan wel dat er vliegen in kunnen vliegen om hun eitjes te leggen, en je dus wel de kans op maden vergroot. Een combinatie met een takje lavendel of klimop kan dan slim zijn.
Let ook even op de plek waar je de bak zet. Staat hij lekker in de zon, dan doet de warmte wonderen voor het rottingsproces. Een koele plek in de schaduw voorkomt dus ook al veel ellende.

Zo mijn bak is inmiddels weer gevuld na een half rondje door de tuin. En gelukkig wordt hij elke week geleegd nu met dit mooie weer. Niet vanwege de stank of de vliegen en maden, die heb ik gelukkig al niet meer. Maar wel omdat hij gewoon weer overvol zit met snoeiafval.

Is jullie groenbak naar omstandigheden ook nog fris?

Caroline
Door

Caroline

op 21 Aug 2020

Heel goed om deze tips te delen. Met deze warme dagen gaat het snel broeien in zo'n kliko.

Reactie plaatsen