13 januari 2018 
in Review
2 min. leestijd

Gunpowder Tea

Gunpowder Tea? Deze thee heeft een zeer explosieve naam maar niks is minder waar. Gunpowder tea dankt zijn naam namelijk niet aan zijn smaak maar aan zijn uiterlijk. De opgerolde grijsgroene blaadjes hebben het uiterlijk van ouderwets buskruit (gunpowder). Niet alleen de kleur maak ook de vorm doen hier erg aan denken. Maar wat maakt gunpowder tea dan zo bijzonder?

Wij mochten deze thee proberen vanuit Nicole’s Choice.

Oorsprong

Gunpowder tea is een theesoort die uit China komt. De blaadjes worden in kleine balletjes gerold die in aanraking met water weer ontrollen. De thee bestaat dan ook niet uit kleine stukjes, gruis of mini-blaadjes maar uit hele grote stukjes, nagenoeg hele bladeren van de theeplant.

Tegenwoordig wordt de thee machinaal gerold. Vroeger gebeurde dat handmatig. Het was dan ook een duurdere theesoort. Tegenwoordig kan je nog wel handgerolde thee kopen maar dan betaal je wel een meerprijs.

Vorm

Door dat de thee gerold is en uit grote bladeren bestaat is hij perfect voor in een grote pot thee met een grove zeef. Er komen nauwelijks kleine stukjes vrij en dat vind ik wel een voordeel. Ik drinkt zelden thee uit een grove zeef omdat ik stukjes in mijn thee heel onaangenaam vind. Met deze thee is dat dus geen probleem.

Ontrolde gunpowder tea Mama's met theeIn de pot

In de pot geeft het water de opgerolde theebladeren al snel hun oorspronkelijke vorm terug. Nu kan je goed zien dat het echt nagenoeg hele bladeren zijn. Voor jullie heb ik twee blaadjes even uit de pot gehaald en op de foto gezet.

 

De thee in de pot krijgt al snel een mooie kleur. Hij blijft heel lichtgroen van kleur. De geur is heel subtiel die van groene thee met een licht grassige achtergrond.

 

Gunpowder Tea

Smaak

Uiteindelijk is er maar een ding waar het omdraait met thee. En dat is de smaak. De smaak van de gunpowderthee valt een beetje tegen. Op vele websites word de smaak als iets rokerig omschreven. Dat kan ik er niet uithalen. Wel vindt ik de thee licht grassig van smaak maar over het algemeen is de smaak heel mild. Absoluut een thee om solitair te drinken. Niet in combinatie met zoetige of sterke smaken want dan valt de subtiliteit van de thee weg.

Ik, en mijn medeproevers, vinden de thee best lekker maar eigenlijk iets te licht van smaak.

Mochten jullie ook geïnteresseerd zijn in deze gunpowder tea, je kan hem kopen via de webshop van Nicole’s Choice. Ze heeft nog veel meer bijzondere theesoorten in het assortiment maar een “gewone”thee op zijn tijd is ook heerlijk.

Nicole Orriëns
Door

Nicole Orriëns

op 16 Jan 2018

Ik vind de naam grappig: gunpower. Zoals je de smaak omschrijft laat ik deze thee denk ik aan mij voorbij gaan.

Hanneke Koper
Door

Hanneke Koper

op 16 Jan 2018

Smaken verschillen gelukkig. Ik vind het zelf wel een fijne rustige thee maar jij houdt misschien van sterkere smaken

Cindy
Door

Cindy

op 16 Jan 2018

Ik snap wel de link met rokerig en gunpowder alleen jammer dat je hem dan niet proeft.

Hanneke Koper
Door

Hanneke Koper

op 16 Jan 2018

Ja dat vond ik ook wel

Reactie plaatsen