28 december 2017 
2 min. leestijd

Fel gele limonade

Soms krijg je producten die je zelf nooit gekocht zou hebben. Zo kreeg ik laatst wel erge bijzondere limonade in mijn kerstpakket. Een fel gele limonade (siroop) met de smaak snoepbanaan. Ga ik dit echt drinken?

Fel gele limonade

Ik had de keuze uit vier smaken (cactus, fel groen, munt, smurfenblauw, lavendel, paars en banaan, fel geel). Van deze smaken en kleuren zag de gele er het minst gevaarlijk uit dus ik koos voor bananen limonadesiroop. Iets wat ik in de winkel dus nooit zou kopen. Een fel gele limonade!

Banaan?

Eenmaal thuis sprong de limonade er toch wel erg uit qua kleur. Geler dan elke banaan die ik ooit heb mogen aanschouwen. Het bracht mij toch wel erg aan het twijfelen. En ik besloot het etiket eens te lezen.

Fel gele limonadesiroop

Het eerste dat mij verbaast is dat erg blijkbaar geen banaan in de buurt is geweest van de siroop. Ik kan maar niet begrijpen dat je iets mag verkopen met de naam banaan als het niks heeft van een banaan. Maar ik begrijp wel dat “siroop met synthetische bananensmaak” niet zo goed zal verkopen. Maar goed eerlijk is eerlijk het heet dan ook bananensnoep siroop. Ik denk naar die gele snoepbanaantjes die ook niks weg hebben van een banaan afgezien van de vorm en gele kleur. Ik mijn ogen een echte limonade voor kinderen dus…..

Waarschuwing

Maar ik schrok van de waarschuwing bij de kleurstof E102:

Kan een ongewenst effect hebben op de activiteit en concentratie bij kinderen.

Realiteitscheck

En dat zou ik dan aan mijn kinderen moeten geven? Geen haar op mijn hoofd.

Toch twijfelde ik nog dus ik deed een realiteitscheck bij verschillende mama’s in mijn omgeving en bij een papa. De mama’s waren unaniem: zij geven het niet aan de kinderen. De papa zag er niet veel kwaad in en vond dat de suikers waarschijnlijk net zoveel schade zouden doen als de kleurstoffen.

Om zeker van mijzelf te zijn besloot ik, op advies van een van de mama’s, de E-nummers even te googlen. En dan vooral die E102 waar de waarschuwing voor is.

Foodwatch

Foodwatch komt met het volgende:

E102 stimuleert de aanmaak van histamine, dat astma-aanvallen kan veroorzaken. E102 kan niet alleen allergische reacties bij astmapatiënten versterken, maar ook bij mensen die aspirine niet verdragen (aspirine-intolerantie). Andere mogelijke bijwerkingen die uit onderzoeken naar voren komen zijn: migraine, wazig zicht, jeuk, hooikoorts en vlekken op de huid.
Meerdere onderzoeken linken hyperactiviteit en concentratieverlies bij kinderen aan een mix van E102 en benzoaten (E210-215) in voedsel.

E102 is een van de 6 kleurstoffen die veel in voedsel gebruikt worden en, moet sinds 2010 voorzien, worden van een waarschuwing, Ze worden gelinkt aan hyperactiviteit bij kinderen.

En nu?

Ik ben nooit zo bezig met E-nummers. Ik weet dat ik niet goed tegen smaakversterkers kan maar welke nummers dat zijn? Wel vermijd ik de producten waarvan ik weet dat ik er niet goed op reageer. Van kleurstoffen ben ik nooit zo gek geweest. Dat komt omdat ik als kind veel last had van bepaalde kleurstoffen en daar onvermijdelijk buikpijn van kreeg. En nu ik dit alles weet over deze gele limonadesiroop? Ik heb besloten de limonadesiroop ongeopend weg te doen.

Wat zou jij doen?

Marjo
Door

Marjo

op 28 Dec 2017

Zeker na de waarschuwing niet gebruiken! Ze mogen best een x suiker of iets dergelijks in limo maar dit is ongezond gevaarlijk ookal is het een kleine hoeveelheid. Maar ze hebben hier al een puffer soms nodig dus dat ga ik niet stimuleren door deze limo te geven. Een goed voorbeeld is dit voor het programma op NPO 3 keuringsdienst van waarde

Reactie plaatsen