28 november 2018 
3 min. leestijd

Winterjassen

Zo ergens in september begonnen we al eens voorzichtig over winterjassen. Zouden ze nog passen en goed zijn die van vorig jaar? Maar met het mooie weer wilden beide kinderen hun jas niet passen en riepen: “Ja past nog wel. Gaat prima.” En ze verdwenen weer naar ergens ver weg achteraan op de kapstok, waar ze nog weken bleven hangen. En dat zonder te passen en te proberen of alles nog goed was. Er hing nog iets en ze vonden het oké. Met de waarschuwing dat als ze dan straks als het koud werd geen jas hadden of geen leuke meer konden kopen, hebben wij het er ook even bij gelaten. We liepen zo ongeveer nog in korte broek, dus stiekem waren wij ook nog niet in de winterjassen stemming.

Tot een paar weken geleden. Zo zaten we op de laatste mooie dinsdagavond van het jaar, begin november nog op het strand te genieten van een prachtige zonsondergang in de warmte en zo was het ineens winterjassenweer. Niet gek hoor half november natuurlijk.
Maar de problemen werden zichtbaar. De jas van T paste nog wel, maar een kleine groeispurt en zijn mouwen zouden zeker veel te kort zijn.
De jas van A paste nog, maar de rits deed niet helemaal zijn werk meer. Dus moesten we 2 maanden nadat wij het gepland hadden toch op pad voor een nieuwe winterjas.Winterjassen

Winterjas voor A

T was nog steeds niet overtuigd van het nut van een nieuwe jas, maar A wel. Dus gingen we eerst voor haar op zoek. Ze wist heel goed wat ze wilde. Een korter model en niet met bontrandjes. Dat bleek dus nog best een lastige keuze. Wat betreft kleur, wilde ze graag wel een donkerdere jas. Ze had nu een lichte, en die worden toch wel sneller vies. Maar ik vond dan weer dat ze met een donkere jas minder goed zichtbaar is. En nu zij toch wat meer buiten is als het donkerder is….ze gaat nu heel af en toe in het donker op de fiets naar bijvoorbeeld de tennis of een vriendinnetje.

Na een aantal winkels kwamen we uit bij de C&A. Daar vonden we eindelijk een model dat ze wel wilde passen. Ik pakte voor haar een zilverkleurige jas uit het rek. En hij werd goedgekeurd. Hij hing er ook in het goud. En die wilde ze ook nog wel even passen. Nou ja goud, als je het een zilver noemt, dan noem je het goed, maar voor mij is het altijd eerder een bruin soort.
En deze kleur stond haar echt goed bij haar blonde haar. De keuze was dus uiteindelijk snel gemaakt en ze heeft het gelijk maar aangehouden. Ondanks het goede licht op de foto komt de kleur echt niet naar voren. Op de foto van beide kinderen, is het duidelijker te zien.Winterjassen

Winterjas voor T

Ondertussen waren de mannen verveeld, ja al na 2 jassen passen. In andere winkels hadden we niet eens gepast. Dus hadden we ze al even op pad gestuurd naar de jongensafdeling. T kon nog wel een trui gebruiken en ik had wel wat zien hangen. Met daarnaast de winterjassen. Dus na het passen van de trui ook snel nog een paar winterjassen laten passen. En ook hier vonden we snel een exemplaar dat zijn goedkeuring wel kon wegdragen. Wel een donker model, er zijn voor jongens echt geen andere kleuren te verkrijgen….maar met een mooie felle binnenkant. En we hoeven niet bang te zijn dat hij koude armen krijgt. Daar ging het vooral om.Winterjassen

Voldoende keuze

Waar we andere jaren nog wel eens misgrepen bij het vinden van een nieuwe winterjas omdat een van de kinderen er opeens uitgegroeid was, vond ik het aanbod winterjassen dit jaar echt nog erg groot. Wellicht omdat er meer mensen waren die net als wij eerder nog geen zin niet de noodzaak hadden gevoeld om een nieuwe winterjas te kopen?Winterjassen
Wel blijf ik me verbazen over de winterjassen die te koop zijn en met name over de kleur. Bij de meisjes zie je nog wel eens een leuke witte, zilveren of roze kleur tussen het vele zwart hangen. Maar bij de jongens kwam ik eigenlijk voornamelijk zwart en donkerblauw tegen. En nu ben ik het er best mee eens dat een donkere jas praktisch is, maar de veiligheid is toch wel een puntje. In een felle jas zie je de kinderen in donkere tijden, zeker met regenachtig weer toch sneller dan als ze ook nog een donkere jas aanhebben. En is een fel gele, oranje of groene jas in de winter niet ook gewoon vrolijk?
Of mag ik opteren voor reflecterende strepen op alle donkere jassen? Vorig jaar vond ik die wel op de jas van T, maar helaas dit jaar niet.

Wat zijn jullie eisen voor een winterjas, naast dat hij natuurlijk lekker warm moet zijn?

Reactie plaatsen