26 april 2018 
3 min. leestijd

Smaakvolle limonade uit de natuur

Na ons avontuur van een paar jaar geleden om zelf vlierbloesem limonade te maken, is A dol op dit soort smaken. De net even wat bijzondere smaken. Dus geen aardbei ofzo. Nu drinkt ze meestal geen limonade maar liever thee. En als ze limonade drinkt, dan is het vaak ook nog een ice tea limonade siroop. Andere limonades vindt ze niet lekker, en de wat meer volwassen smaken met citroen, wil ze niet proberen. Is nog niet helemaal haar smaak. Maar nu heeft ze iets ontdekt dat ze echt heel lekker vindt.

Ontvang post uit de natuur

Agropošta betekent letterlijk: “ontvang post uit de natuur”. En dat deden wij dus ook. Post ontvangen uit de natuur. Van Agropošta. In het pakketje zaten verschillende zakjes met natuurlijke limonade siroop. Met verschillende soms wat bijzondere smaken. Nou ja bijzondere smaken, met name smaken die je hier niet veel in de winkel vindt. Eigenlijk zijn het namelijk wel allemaal bekende planten. Ja deze natuurlijke limonade siropen komen echt uit de natuur. En zijn gemaakt van fruit en planten die met de hand geplukt worden.

Agropošta is een familiebedrijf dat in 2011 is gestart met het produceren van limonade siropen. En dat met liefde en kennis van de natuur. Ze helpen ook de Kroatische boeren bij het selecteren van de ideale plantensoort en leren ze hen over de levenscycli van de plant. En dat is net zo belangrijk als weten wanneer je de plant moet plukken om een limonade siroop met verrassende smaakexplosie te krijgen.

Verrassende smaken

Ja ik noem het verrassende smaken, omdat wij toch nog wel erg geneigd zijn om in de winkel aardbeien of bosvruchten limonade te kopen. Of voor de afwisseling sinaasappel of tropische vruchten. Hoewel ik met die laatste hier ook weinig kinderen blij maak. Maar de grote bekende merken hebben geen salie of lavendel in hun assortiment. Vlierbloesem zie je wel steeds meer. Net als munt. En smaken als citroen en framboos zijn goed verkrijgbaar. Maar natuurlijk niet zo natuurlijk als die van Agropošta.

En juist de verrassende smaken spreken ons nu het meeste aan. Nou ja A en mij dan. Want T roept al van te voren dat het niet lekker is. Die laten we dan ook vooral de framboos proeven.Agroposta

Lavendel

A mag eerst kiezen. Ze na de leuke folder gelezen te hebben, kiest ze voor de lavendel. Als ze het zakje heeft opengemaakt en in het glas heeft geleegd, bestudeert ze eerste de siroop. Heel licht van kleur, bijna kleurloos. Prettig, want dat betekent namelijk geen toegevoegde kleurstoffen. De geur is wat bijzonder. Een beetje bitter. Het doet me denken aan honing, maar ook aan iets ouds. Wellicht de lavendel geur van geurzakjes uit een ouderwetse linnenkast, komt zo typend in mij op. Niet direct een fijne geur. A heeft die associatie niet, en vindt het wel lekker ruiken.
Ze neemt ook een slokje van de siroop en vindt hem lekker. Niet zo zoet als de siroop van de limonade die we hier in huis vaker hebben.
Dat telt ook voor de limonade zelf. In de beschrijving staat dat de lavendel limonade perfect is voor een dorstig moment. En dat blijkt wel, hij is snel op. Ik mag een slokje proeven en ook T krijgt een slok. Maar de rest wil ze niet delen.Agroposta

Munt

De Munt is de volgende siroop die moet worden uitgeprobeerd. Een schoongemaakt glas, want de smaken hoeven zich niet te vermengen. In de moestuin dronk A ook regelmatig een verse muntthee. Dus dat ze dit lekker vindt, dat weet ze eigenlijk wel zeker. De geur van deze siroop is overduidelijk. Munt. En eigenlijk best heftig. Maar als je het glas hebt aangevuld met water, dan is de geur fijn en subtiel. En dat geldt ook voor de smaak. “Uitgesproken maar niet tè” staat er in de informatie die we erbij ontvingen. En dat klopt ook helemaal. De frisse smaak van munt, maar subtiel. Wederom een siroop waar de liefde van afspat.Agroposta

Zakjes en flessen

“Jammer mam dat ze het alleen in die kleine zakjes hebben, en niet in een fles.” Dat was de reactie van A na het proeven. Wij ontvingen namelijk een giftbox om meerdere smaken te kunnen uitproberen. Maar alle smaken zijn ook gewoon verkrijgbaar in een fles.
Toch zijn de zakjes wel heel handig. Om mee te nemen voor onderweg, maar ook om te serveren op een terras.
Alle soorten en ook de handige giftbox om kennis te maken met deze limonades zijn te verkrijgen via de shop op www.agroposta.com. Let op zonder de š, maar met een gewone s.Agroposta

Wordt vervolgd

Aangezien we nog veel meer smaken te proeven hebben. En ik met name benieuwd ben of T de smaak Framboos wel kan waarderen, komt er een vervolg op dit blog. Met andere smaken. Met een apart deel over de toegevoegde suikers, en het niet willen van zoetstoffen.

Ben jij benieuwd naar deze smaken?

Julie Hoegh
Door

Julie Hoegh

op 28 Jun 2020

Agroposta limonademix munt is een dorstlesser op basis van de muntplant. Is bereid van aromatische, groene muntbladeren voor een optimale smaakbeleving. De siroop heeft een sterke geur en verfrissende smaak. Agroposta limonademix munt is een dorstlesser op basis van de muntplant. Is bereid van aromatische, groene muntbladeren voor een optimale smaakbeleving. De siroop heeft een sterke geur en verfrissende smaak.

Reactie plaatsen