15 november 2017 
2 min. leestijd

Een zoektocht naar een nieuwe pan.

Oeps, foutje! Even een klein momentje niet opgelet en toen is de sushirijst aangebrand. En nu zit er een zwart laagje onder in de pan die er met geen mogelijkheid meer uitgaat. Alle opties die ik kon vinden op het internet heb ik geprobeerd. Soda, vaatwasmiddel, azijn, koken, weken, schrobben en schuren. Het mocht allemaal niet baten. De pan is en blijft zwart van binnen. Eigen schuld dikke bult, had ik maar op moeten letten. Maar nu heb ik wel een nieuwe pan nodig, eigenlijk twee want het zusje van mijn zwarte pan heeft een rare bult in de bodem dus die staat niet meer goed op mijn keramische kookplaat. En omdat ze nu op 1 plek heel warm wordt verkoold ze ook mijn onderzettertjes op tafel. Al met al een hele goede reden om op zoek te gaan naar twee mooie nieuwe pannen.

Eisen

De huidige pannen vond ik ooit bij de Ikea maar die heeft deze pannen niet meer. Dus moesten we echt op zoek naar wat nieuws. Ik heb een aantal eisen aan een pan. Geen holle handvatten want daar loopt het afwaswater zo in en dat vind ik echt supersmerig. Geen glazen deksel. Een deksel van volledig glas bestaat namelijk niet. Er zitten altijd metalen onderdelen aan vaak een hol handvat. Daar gaat van alles tussen zitten en vooral afwaswater. Dat moet er natuurlijk ook weer uit anders gaat het lekken boven je eten. Mijn ervaring met een deksel van glas is niet zo positief zoals je wel merkt. En een beetje fatsoenlijke inhoud maar niet te groot. Ook moet de pan vaatwasbestendig en natuurlijk geschikt zijn voor de keramische kookplaat. Aangebrande pan

Ikea, Bol en Blokker

Omdat de vorige pannen bij de Ikea vandaan kwamen zijn we eerst gaan kijken. Helaas is het assortiment behoorlijk gewijzigd sinds wij de pannen kochten dus vonden we niks vergelijkbaars. Ook was de levertijd een beetje erg lang. 4 dagen zonder normale pan is best lang namelijk. Dat betekent geen pasta, aardappels, rijst e.d. meer kunnen koken. Nu ben ik best dol op ovengerechten maar een gewone Hollandse maaltijd met aardappels gaat er als afwisseling ook graag in. Het volgende adres was bol.com. Hier pannen genoeg maar wel voor een behoorlijke prijs. Het zullen ongetwijfeld hele fijne en prettige pannen zijn maar over de 50 euro voor een pan vind ik wel wat veel. Bovendien hebben erg veel pannen de door mij zo gehate glazen deksels. De levertijd was overigens wel een stuk beter. En toen kwamen we uit bij de site van de Blokker. Een winkel die van oudsher bekend stond om zijn huishoudelijke producten. Een winkel waar ik de laatste jaren ook kwam voor lunchtrommels, bekers en bakvormen. Maar waar ik ook niet al te vaak dingen als pannen kon vinden. Behalve koekenpannen die hadden ze bij ons dan weer wel maar dat komt misschien omdat wij een vrij kleine Blokkerwinkel in de buurt hadden. Inmiddels is deze winkel, zoals zo vele Blokkers, gesloten en moeten we een stuk verder rijden om een winkel te bezoeken. Gelukkig heeft de Blokker ook een webwinkel met een veel ruimer assortiment dan ze bij ons in de winkel ooit hebben gehad.

De pan

Hier vond ik dan ook deze leuke, frisse pannen. Ik ben dol op emaille omdat je er echt alles in kan maken en ze ook als braadpan kan gebruiken. Ze zijn vaatwasbestendig en geschikt voor alle soorten kookplaten. Ook hebben ze een bijpassende deksel. Nu zijn doorgaans de pannen van emaille heel zwaar. Maar deze pannen wegen nog minder dan mijn vorige pannen van aluminium. De beloofde levertijd viel ook niet tegen. Nu hopen dat het ook allemaal klopt. Dat is toch even afwachten als je de pannen nog nooit in het echt hebt gezien.
Reactie plaatsen