14 november 2017 
4 min. leestijd

Dokter Corrie geeft antwoord

Zo dat is wel even wennen….. ik heb volgens mij al een beetje een puber in huis. Speelde ik op deze leeftijd nog met barbies en poppen, die tijd hebben we hier inmiddels achter ons liggen. Spelen doet ze vooral op de haar telefoon, of met vrienden op het veld bij school. Gelukkig heeft ze nog niet veel interesse in jongens, maar dat zal dan waarschijnlijk niet lang meer duren. Tijd om ook het gesprek met haar aan te gaan over zaken, waar ze hiervoor nog niet zoveel van hoefde en wilde te weten.

Een lastig onderwerp

Praten met pubers over dingen als seks blijft toch vaak lastig. Nu zijn wij redelijk open en als ze ergens mee komt, krijgt ze ook gewoon antwoord, maar er zijn ook dingen die ik graag privé houdt. Kom op, mijn ouders hebben het immers ook maar drie keer gedaan, of toch niet….
Maar dat wil niet zeggen dat we niet het gesprek aan moeten gaan. En zoals het een prepuber en puber betaamt, ze zit hier ook niet echt op te wachten. Lekker gênant gesprek met je ouders….Zie dus maar eens het goede moment te vinden. En dan het liefst als je even samen bent, zonder papa of klein broertje in de buurt.

Dokter Corrie geeft antwoord

Dokter CorrieGelukkig heeft Dokter Corrie een antwoord. Niet dat dit boek nu mij gaat vervangen hoor, als mama, maar het is wel heel handig voor ernaast. Oh je kent dokter Corrie nog niet? Geeft niet hoor, dan heb je net als ik onder een steen gelegen, want er schijnen zelfs kamervragen gesteld te zijn over dokter Corrie.
Dokter Corrie was op tv, in het Schooltv- weekjournaal. Niet zo gek als je haar dus niet kent. Ik ga ervan uit dat de gemiddelde mama en papa dat niet kijkt. Het was dus volgens sommige volwassenen nog al omstreden, maar eerlijk als het populair is onder de jongeren en je noemt de piemel en de vagina gewoon bij hun naam, wat is er dan mis mee?
Beter goed voorgelicht, dan een tienerzwangerschap, soa of ongewenste seks. Ja toch. En beter een boek met duidelijke informatie, dan dat ze zelf gaan zoeken op internet, of hun informatie van slecht voorgelichte vrienden vandaan halen.

Dokter Corrie wordt gespeeld door Martine Sandifort en die komt in de beelden in het boek ook weer naar voren. Heel herkenbaar dus. Samen met het puberpanel neemt ze jou en je puber mee in de wondere wereld van puberteit, seks en relaties.

Welke antwoorden dan?

Alle antwoorden! Heel simpel. Hoewel het voorwoord mij vroeg het boek vooral door te geven en alleen de passage voor ouders te lezen, kon ik voor deze review toch niet de rest van het boek links laten liggen. Dus sorry ik heb mij in de wondere wereld van pubervoorlichting gewenteld. En gelukkig ben ik niets nieuws tegengekomen. In dat deel dan hè, dat deel voor de ouders is andere kost natuurlijk.

Het boek begint heel onschuldig. Bij verliefd worden. Een logisch begin eigenlijk. En zo loopt het door in de puberteit en komen daarna alle onderwerpen die je je maar kan voorstellen aan bod. Transgender, uit de kast komen, ongesteld, zelfbevrediging, condooms en porno. Met beide kinderen in de buurt was ik het boek aan het bekijken en vooral deze pop-up piemel viel bij beide kinderen al in de smaak. De een nog heel onschuldig, die liep direct met het boek in zijn handen door de kamer naar papa: “Kijk papa, een piemel in het boek”. De andere met een beetje meer puberachtig gegiechel.Dokter Corrie
De teksten zijn helder en simpel geschreven. Een gedegen uitleg over de puberteit en alles wat erna komt. Ook de onderwerpen die in een mama en dochter gesprek minder snel aan bod komen. Sommige onderwerpen zijn namelijk best wel voor papa om uit te leggen. Ik weet niet alles, het technische verhaal wel, maar het gevoel. Zeker bij jongens. Het boek kan hier goed in ondersteunen.
En ook als je kind het te gênant vindt om sommige onderwerpen te bespreken, is het boek een fijn naslag werk waar ze met hun onzekerheden terecht kunnen.
Want ik weet nog wel, ik kon ook met alles bij mijn moeder terecht, maar echt sommige dingen wilde ik echt niet aan haar vragen.

Voor ouders

Zoals al aangegeven heeft het boek een apart deel voor de ouders. Dacht je dat je eigen puberteit nog wel vers in je geheugen ligt? Dan dacht je vast ook wel dat je wel even wist hoe te dealen met een puber. Top dat kun je dat deel wel overslaan. Voor alle anderen, wellicht is het toch wel handig om te lezen. Want ik kan me nog wel inleven wat ik wel en niet oké vond als puber, maar aan de andere kant staan, is toch net even anders hoor…Dokter Corrie
Dus voor je dit boek nonchalant laat slingeren op de kamer van je puber, lees eerst even rustig dit hoofdstuk door en kom erachter dat je zelf ook wat kan doen om je kind door de puberteit heen te loodsen.
Hoe moeilijk ze ook te begrijpen zijn, doe een poging. Immers je puber wil graag begrepen worden. En met al die hormonen, de sociale druk, moet jij als veilige haven wel zorgen een veilige haven te blijven. Hoe makkelijk het ook lijkt om iets te verbieden, echt het werkt niet….Geef ze verantwoordelijkheid (die ze kunnen dragen) en geef vooral ook aan welke dingen ze goed doen.

Ja nu alleen de invulling in de praktijk nog. Gelukkig heb ik nog een aantal jaren om te oefenen op puber 1….

Te koop

Je kunt het boek kopen op de site van Schooltv voor € 25,-. En ik moet zeggen, ik vind het zijn geld meer dan waard.

Hoe ga jij het gesprek aan met je puber?

Reactie plaatsen