23 november 2017 
4 min. leestijd

Boekenreview; De Wolventemmer van Barbara Jurgens

Wie wint de strijd tussen mensen en wolven? Zoals het er nu uitziet kan deze strijd nooit goed aflopen voor de wolven. Niet zo lang geleden zijn er wolven gezien in de buurt van de grens. Er is zelfs sprake geweest van een enkeling die het gewaagd heeft Nederland te betreden. Veel mensen reageren met angst en onbegrip. De wolf is namelijk al sinds jaar en dag een vijand van ons mensen, of eigenlijk vooral van het vee van de boeren. De wolf is de slechterik in vele verhalen zoals de sprookjes van Roodkapje en De zeven geitjes. Al met al schilderen wij als mens de wolf niet al te rooskleurig af en het is dus logisch dat men de wolf vreest. Al is dat waarschijnlijk niet terecht. Recente studies hebben ook nog eens aangetoond dat wolven heel goed zijn voor het ecosysteem. Dit hebben wetenschappers van dichtbij kunnen aanschouwen in een van de grote natuurparken in Amerika, Yellowstone. Nadat de wolf er weer werd uitgezet ging het ineens veel beter met vele diersoorten. Diersoorten die gedacht werden verdwenen te zijn lieten hun gezicht weer zien en zelf waterstroompjes kozen een andere loop ten gevolge van de aanwezigheid van de wolven. Hier mee kunnen we dus concluderen dat de aanwezigheid van de wolf zeker niet slecht is. Maar samenleven met een wolf in je eigen achtertuin kan wel eens een ander verhaal zijn……..

Het verhaal van De Wolventemmer

Het verhaal begint in Nederland. Runa zit op de middelbare school maar ze ze hoort niet echt bij haar klas. Haar ogen zijn groen, haar haren diepzwart. Ook haar tanden zijn raar ondanks haar beugel. Als Runa onderweg naar school een ongeluk krijgt met haar fiets, haar veter komt vast te zitten aan haar trapper, dan ontmoet ze een wolf. Een eenling zo te zien en de wolf lijkt gewond. Terwijl Runa oog in oog staat met deze schrik uit de sprookjes krijgt ze een visioen. Ze ziet een rode laaghangende maan en een veld vol met dieren in de sneeuw. Die dieren zijn wolven en ze voelt dat het niet goed gaat met deze wolven.

Nadat haar ontmoeting met de wolf gaat het pas echt mis. Runa krijgt ruzie op school en dit keer laat ze het niet over zich heen komen maar valt ze terug aan. Het andere meisje raakt hierbij gewond en Runa wordt geschorst. Ook haar moeder kan hier niks aan veranderen.

Dan krijgt haar oma in Italië een ongeluk. Ze is gevallen en heeft haar heup bezeerd. Runa, haar moeder en de zus van Runa, Isa, gaan naar Italië om oma te helpen. Isa is het tegenovergestelde van Runa. Ze is heel sociaal, populair en heeft al meerdere vriendjes versleten. Toch kan Runa het meestal goed vinden met haar zus. Natuurlijk hebben ze ook zeer regelmatig onderling ruzie maar dat hoort erbij als je zussen bent.

Omdat ze niet veel mensen kennen in het dorpje van oma gaan de meiden vaak samen de bergen in om te skiën. Isa ontmoet echter een leuke ski-leraar en Runa voelt een bijzondere aantrekkingskracht voor de jongen van de skilift. Maar dan krijgen de meiden toch een beetje mot en Runa heeft geen zin om met Isa te gaan skiën. Isa heeft namelijk met iemand anders afgesproken op de berg en Runa wil niet het derde wiel aan de wagen zijn, Runa blijft thuis maar zal van deze beslissing nog heel veel spijt krijgen.

Het noodlot slaat namelijk weer toe. Isa verdwijnt spoorloos en niet veel later verdwijnt de ski-leraar waar Isa mee had afgesproken ook. De politie doet niet veel en lijkt het drukker te hebben met de enge man van het hotel in het dorp dan met de zoektocht naar Isa. Runa gaat daarom samen met haar vriendin zelf op zoek. In haar zoektocht naar haar zus stuit Runa op allerlei verdachte zaken, maakt ze een vriendin voor het leven en een vijand. Ze leert het bos en de geschiedenis van de wolven in Italië beter kennen. Ook leert ze zichzelf kennen, voor haar eigen kunnen en wensen opkomen en uiteindelijk vind ze haar bestemming en toekomst. En ze vindt Rocco, knap, mysterieus en heel bijzonder.

review over De Wolventemmer

Thema

Het boek bevat verschillende thema’s. Een belangrijk thema in dit boek is respect voor andere, ook als ze anders zijn dan jij bent. Dit geld niet alleen voor andere mensen maar ook voor andere wezens zoals bijvoorbeeld wolven.

Verder komt het thema liefde heel duidelijk naar voren. Liefde voor het eigen gezin maar ook liefde voor een ander buiten het gezin. Iemand die zo anders is dat je deze persoon eigenlijk niet mee naar huis durft te nemen.

Verder is er vriendschap, spanning, fantasy, buitenbeentje en natuur.

De schrijfster

De Amsterdamse Barbara Jurgens is de schrijfster van De Wolventemmer. Het is haar debuutroman. Toch is het niet het eerste dat ze heeft geschreven. Ze schrijft namelijk al jaren voor verschillende televisieprogramma’s zoals Fort Alpha en Keyzer & de Boer Advocaten. Ook komt er binnenkort, 2018, een film uit van haar. Deze film ,Vechtmeisje, is een kinderfilm. Eerder schreef ze al voor de film Amazones.

Meer informatie over het boek

De Wolventemmer is een boek voor jongens en meisjes vanaf een jaar of 12. Ik denk wel dat vanwege de liefdesscènes die naar voren komen sommige jongens uiteindelijk zullen afhaken. Ondanks dat de hoofdpersoon een meisje is en sommige delen van het boek door meisjes aantrekkelijker gevonden zullen worden dan door jongens kan het boek ook zeker wel door jongens gelezen worden.

Het boek is sinds november 2017 te verkrijgen en absoluut de moeite waard om te lezen.

Mijn mening over het boek

Het begin van het boek vond ik wat moeizaam. Er gebeurde niet veel en het verhaal was wat langdradig. Na de verdwijning van Isa begint het verhaal echter meer vorm en inhoud te krijgen en ineens pakt het verhaal je. De gebeurtenissen rondom Runa worden zeer intrigerend en ronduit spannend. Moord, verdwijningen, politie, lawines en nog veel meer spannende gebeurtenissen volgen elkaar snel op. Langzaam maar zeker krijgt Runa een beeld van alles wat er speelt in het dorp, en wij daarmee ook. Een geschiedenis die ouder is dan Runa zelf heeft de gebeurtenissen in gang gezet en stapje voor stapje krijgt Runa een beeld van wat er aan de hand is.

Het is hierdoor een spannend en meeslepend boek geworden waarvan ik hoop dat er nog een vervolg op geschreven word.

Beoordeling

Aantal sterren: ✩✩✩✩✩ [5/5]
Titel: De Wolventemmer
Auteur: Barbara Jurgens
Uitgeverij: Moon
Prijs: €14,99
Aantal pagina’s: 304
ISBN: 9 789048 839506

Ik heb het boek De Wolventemmer van Uitgeverij Moon mogen ontvangen om er een review over te schrijven. Mijn mening over het boek is hierdoor niet beïnvloed.

Reactie plaatsen