25 december 2017 
3 min. leestijd

Een kerstboom vol herinneringen

Onze kerstballen gaan al een paar jaar mee. Sommige zijn oud, sommige zijn nieuw. Vele zijn niet heel erg bijzonder maar achter andere zit een heel verhaal. Ik neem jullie vandaag meer langs een aantal van de verhalen en herinneringen die in mijn kerstboom hangen. 

Baby’s eerste kerst

Bijzondere kerstballen, baby's eerste kerst

 

Dit zijn kerstballen die veel mensen wel zullen herkennen. Bij het eerste kerstfeest van de kleine man of vrouw krijgen ze een kerstbal. Meestal met een schattig plaatjes erop. Zo ook onze kinderen. Dochter A kreeg 12 jaar geleden de wit/zilveren kerstbal met het beertje erop en zoon Q kreeg de zijne 11 jaar geleden. Hij heeft een blauwige bal want een zilveren konden we toen der tijd niet vinden. Hij heeft er een lief muisje op staan. Elk jaar hangen ze heel voorzichtig hun eigen kerstbal weer in de boom.

Kerstballen met een herinnering

Bijna elk jaar proberen wij een leuke, mooie of bijzondere kerstbal toe te voegen aan de kerstboom. De eerste jaren waren dat wat grotere en mooiere ballen. Toen kwamen de kerstballen van de kinderen en de vele knutsels. Toch hebben wij in de loop der jaren wel wat leuke herinneringen toegevoegd op deze manier.

Zo zie je links een sneeuwpopje. Dit sneeuwpopje is een van een setje van drie. Heel veel jaren geleden heb ik die gewonnen met een sinterklaasspel met de familie. Elk jaar als de sneeuwmannetjes weer de boom in gaan denk ik even terug aan de gezelligheid van die avond.

Vorig jaar bezochten wij vlak voor de kerst Disneyland in Parijs. Hier waren ze al in kerststemming dus konden we ook in vele winkeltjes leuke kerstdecoraties kopen. Ons oog viel op deze Bambi met Stampertje en de muizen Tom en Pieter. Al hoewel veel spulletjes in de boom zilver zijn past dit lieve tafereeltje er prima tussen. En het is meteen een herinnering aan een gezellige tijd in Disneyland.

De kerstbal rechtsonder is van onze dochter. Heel wat maanden geleden kwam deze al in de schappen van de Primark te liggen. De winkel bij uitstek voor Harry Potter spullen. Wij hebben een boom met vooral zilveren decoraties erin. Daar past deze kerstbal natuurlijk prima bij. Een aangezien zij niet de enige liefhebber van Harry Potter is kreeg de bal een mooi plekje.

Hele oude ballen

Onze boom bevat niet alleen hele nieuwe ballen maar ook hele oude ballen. Zoals het zilveren kerkje, de holle kerstbal (typerend voor de tijd net na de oorlog, jaren 50) en de ballen met de spuitsneeuw van voorgaande jaren er nog op. Deze drie ballen komen dan niet zomaar in onze boom te hagen. Dit zijn kerstballen die heel lang geleden door de opa en oma van mijn man zijn aangeschaft. Jaren later zijn ze dus bij ons terecht gekomen en hangen te pronken in onze boom. Een mooie herinnering aan een opa en oma die niet meer bij ons zijn.

Vogeltjes in de boom

Kerstvogeltje

Heel lang geleden, toen ik nog een klein meisje was (1980), kwamen wij rond kerst bij mijn opa en oma. Deze hadden een hele grote kunstkerstboom die vol behangen was met vele, bont gekleurde spullen. Ons broertje was net geboren op 24 december. Van onze opa mochten wij toen één ding uit de boom uitzoeken. Ik koos voor een geel vogeltje, want vogeltjes die hadden wij thuis niet in de boom. In deze keuze was ik niet alleen want Marijke koos een blauw vogeltje. Onze broertje kon zelf nog niets uitkiezen dus mochten wij dat voor hem doen. Wij kozen voor hem een oranje vogeltje. Onze opa was erg verbaasd dat wij van alle mooie glimmende spullen kozen voor de saaiere vogeltjes.

De vogeltje gingen thuis elk jaar weer met trots de boom in. Toen ik het huis uit ging verhuisde het gele vogeltje niet met mij mee. Hij hoorde toch een beetje bij de kerstboom thuis. samen met de andere twee vogeltjes die ook in de boom bij mijn ouders bleven.

Hoe leuk vond ik het dan ook dat de kinderen bij mijn moeder een vogeltje uit de boom kregen. Q een oranje vogeltje en A het witbruine vogeltje. Zullen zij later dan ook met zo veel plezier terug denken aan de kerstbomen van lang geleden?

 

 

Dit zijn de kerstballen met de mooiste verhalen er achter. De andere ballen in de boom hebben ook een verhaal en een herinnering voor ons. Marijke heeft ook een boom vol herinneringen.

Hebben jullie ook een boom met verhalen en herinneringen?

Reactie plaatsen