24 oktober 2022 
3 min. leestijd

Corpus: een reis door je lichaam

Soms staat een museum al heel lang op de wensenlijst, maar komt het er steeds maar niet van. Dat hadden wij met Corpus. Ik wil er eigenlijk al heen sinds ik het gebouw heb zien verrijzen langs de A44. Ook A had al regelmatig gevraagd of we daar niet een keer naar toe konden. Eerst was T nog te klein. Er is wel een minimumleeftijd namelijk, je moet minimaal 6 jaar zijn, maar wij vonden iets ouder beter.. Daarna kwam Corona om de hoek kijken. Dus deze herfstvakantie gingen we dan eindelijk een bezoek brengen aan Corpus.


Biologie

A en ik vinden allebei  het vak biologie een van de leukere vakken op school. Met name de werking van het menselijk lichaam. Dus ook niet gek dat we geïnteresseerd zijn in Corpus. Je maakt immers een reis door het menselijk lichaam. Dat wil je dus graag eens van binnen zien.

T heeft nog niet veel biologie gehad over het menselijk lichaam. Niet zo gek natuurlijk in groep 6, dus voor hem is het eigenlijk allemaal nieuw en dus ook stiekem wel een beetje spannend, En sommige onderdelen leken hem ook vooral vies. POEP!

Reis door het menselijk lichaam

Na binnenkomst konden we direct doorlopen. Op de site hebben we namelijk een tijdslot gereserveerd. Samen met een groepje andere gezinnen, krijgen we onze audiotour omgehangen en wordt ons gevraagd onze telefoon uit te zetten. Maken we nog snel even een foto van ons alle vier, voordat de telefoon dus verdwijnt. 


Met de roltrap naar boven en daar begint onze reis door het menselijk lichaam. We reizen mee met sperma, komen tot de ontdekking dat elke loser in elk geval 1x in zijn leven gewonnen heeft. Zien hoe een nieuw leven begint, maar volgen ook de weg van het broodje kaas door de darmen. En gelukkig voor T, geen poep te zien.

We voelen onze ademhaling in de longen, gaan op reis vanaf het hart door het lichaam met een rood bloedlichaampje en schrikken van een splinter die in onze huid binnendringt. We dansen op de tong, lopen door de buis van Eustachius en ervaren al onze zintuigen.

Veel te snel verlaten we na de hersenen ons lichaam al weer. Tijd voor een kleine pauze helemaal bovenin in het restaurant. Met recht en top plek, want je hebt een prachtig uitzicht over Leiden (vanuit het restaurant) en over de A44 (vanaf de gang).


Speurtocht door Corpus

Op de weg naar beneden is het tijd voor de speurtocht die T kreeg. Wederom maken we een reis door het lichaam, maar nu kunnen we allemaal quizzen en proefjes doen. Lekker interactief, terwijl op de wanden de informatie duidelijk staat die je nodig hebt voor de speurtocht. Zo sla je in elk geval niets over. 

Bij sommige interactieve dingen, zoals de gehoortest moet je best wel even lang wachten. De test duurt namelijk 5 minuten en er zijn maar 2 plekken beschikbaar. En de test is totaal niet makkelijk. We zijn allemaal niet gezegend met een goed gehoor volgens deze test. 

A en ik vonden het donorspel ook erg leuk om te spelen. Je moet dan zelf de juiste kandidaat matchen aan de beschikbare organen. Letten op bloedgroep, postuur, en urgentie. Toen we het eenmaal door hadden, konden we snel de mismatches wegswipen en de juiste keuze maken. Maar als je start met alle opties nog open, is het echt een leuke puzzel. En op verschillende niveaus te spelen. Dus ook voor kinderen met weinig kennis geschikt. 

Welk deel is leuker?

Dat hebben wij onszelf gevraagd toen we buiten liepen. Maar eigenlijk is er geen antwoord op te geven. Beide onderdelen van Corpus zijn echt geweldig. Het eerste deel neemt je zo mee, dat je niet eens toekomt aan maken van foto's (wat ook niet mag, maar telefoon echt niet gemist in dit deel). Moet ook eerlijk zeggen dat dat ook nooit goed tot zijn recht zou komen.

Beide delen zijn dus heel anders, maar echt ontzettende leuk en voor mensen met minder kennis van het menselijk lichaam, is het ook zeer leerzaam. 

Lang op gewacht maar ontzettend van genoten. We hadden nog best wat langer willen blijven.

Ben jij al eens naar Corpus geweest?


Reactie plaatsen