07 maart 2016 
1 min. leestijd

Bonje in groep 6

Het klinkt als de titel van een spannend kinderboek. En dat zou het misschien ook wel kunnen zijn maar dan wel op waarheid gebaseerd.

Vorig jaar zat A in groep 6. Van het ene op het andere moment was er bonje in de klas. Meiden die elkaar altijd respecteerde en vriendelijk met elkaar omgingen werden vijanden. Er ontstonden clubjes met buitensluiting van anderen. Er werden kwetsende briefjes geschreven en niet altijd met de eigen naam ondertekend, stiekem overleg en roddelmomenten kwamen in de plaats van lachen met elkaar. Scheldpartijen tijdens het buiten spelen, wisselingen van sport om maar niet meer met dat ene meisje te hoeven spelen en nog veel meer andere rariteiten.

Van andere ouders, met oude kinderen, hoorde ik soms dat het bij hun toendertijd in groep 6 ook zo een moeilijk jaar geweest was.

groep6

Nu, een jaar later, heeft de rust gelukkig weer de overhand gekregen. Iedereen lijkt weer zijn eigen plekje gevonden te hebben. Er heeft wel een verschuiving plaats gevonden in vriendschappen en sommige meiden zullen het vertrouwen in elkaar niet meer terugkrijgen. Of het vertrouwen in zichzelf.

Nu zit Q in groep 6. Het gaat langs hem heen, want het treft hem niet, maar er is weer bonje in groep 6. En weer tussen de meiden. Ben ik blij dat ik dit keer niet te maken krijg met een constant gekwetst kind, huilbuien en gesprekken met andere ouders. Ben ik blij dat ik nu even een jongen heb!

Hoewel zijn tijd vast nog wel komt geniet ik even van de lichamelijke en geestelijke achterstand van de jongens op de meiden!

Herken je dit fenomeen in groep 6?

Lotus Writings
Door

Lotus Writings

op 07 Mar 2016

Helemaal! Veel gekibbel en geroddel inderdaad, maar ook gezeur. Dan weer over A, vervolgens is B vervelend en C blijkt hele nare eigenschappen te bezitten... Kijk uit naar groep 7 ;)

Hanneke
Door

Hanneke

op 07 Mar 2016

Zo fijn als andere het herkennen! Groep 7 gaat hier een stuk beter gelukkig.

Lotus Writings
Door

Lotus Writings

op 07 Mar 2016

Geeft deze burger weer een beetje moed ;)

Hanneke
Door

Hanneke

op 07 Mar 2016

Zelfde probleem dus?

Lotus Writings
Door

Lotus Writings

op 07 Mar 2016

Ja geroddel, gezeur, ruzie... En inderdaad ook hier meisjes. Jongens zijn geloof ik wat makkelijker.

Hanneke
Door

Hanneke

op 07 Mar 2016

Of die beginnen later ermee ?

Karin
Door

Karin

op 08 Mar 2016

Wat een herkenning. Niet alleen veel haantjes in de groep, maar ook queens en wannabe queens, intensief, maar toch ook heel leuk, tussen de ruzies door dan..

Reactie plaatsen