01 juni 2016 
2 min. leestijd

Avondritueel met tieners

Toen de kinderen klein waren lag de druk in de ochtend. Het was als moeder altijd hard werken om de kinderen schoon, in de kleding en met eten in hun buik op tijd op de peuterspeelzaal of school te krijgen. Nu beide kinderen een tiener zijn ligt de druk in de avond. Na het eten begint de touwtrek wedstrijd, vooral op de dagen dat ik alleen ben en papa niet mee kan helpen.

17:00

Nou eigenlijk begint het voor mij al voor het eten. A is vaak dansen en dat betekent dat ik de hond uit moet laten. Dit is ongeveer om vijf uur. Met een rondje ben ik ongeveer 20 minuten bezig, iets korter als ik de hond wat minder laat snuffelen. Als we weer thuis zijn krijgt hij eten.

Daarna moet er natuurlijk eten gemaakt worden. Een beetje afhankelijk van wat we eten heb ik daar al een begin mee gemaakt voordat de hond naar buiten ging.

In de tussentijd komt A thuis met de fiets van haar danstraining en Q komt vaak ook vanaf een vriendje naar huis lopen.

17:45

Dit is tijdstip waarop ik altijd hoop het eten op tafel te hebben. Het lukt niet altijd maar vaak kom ik aardig in de buurt. A heeft zich als het goed is, na drie keer zeggen, omgekleed zodat ze samen de tafel kunnen dekken. Het op eten kan heel rap maar kan ook heel langzaam. Dat ligt aan het humeur van de kinderen, maar ook wat er op tafel staat bepaald, vooral bij Q, de snelheid van het op eten.

18:15

Met een beetje geluk is het eten op en kan ik de afwas gaan doen. Nou ja de vaatwasser inruimen want op de hand hoeft gelukkig niet. Het aanrecht een beetje opruimen, een doekje over de tafel halen, je kent het wel. Ondertussen doen de kinderen nog even iets voor zichzelf (lees: spelen een computerspelletje).

18:45

Het jeugdjournaal begint. Vanwege hun algemene vorming, woordbegrip, etc kijken we dit in principe elke dag. Het duurt een kwartiertje en daarna beginnen de kinderen aan hun huis/schoolwerk.

avondritueel

19:15

Wat dat is hangt af van de dag. Even op een rijtje wat ze allemaal doen moeten: nieuwsbegrip (begrijpend lezen), rekentuin (rekenprogramma), taalzee (taalprogramma), typecursus, toetsen leren, huiswerk maken, extra werk zoals rekenen en begrijpend lezen, toetsen leren en als er nog tijd over is lezen. Je begrijpt dat het verdeeld is over de week

Veel van deze dingen kunnen ze zelf maar bij het extra werk hebben ze beide 1 op 1 begeleiding nodig. Het extra werk vraagt voor beide kinderen een hoop begeleiding, uitleg en inspanning van het kind en van mama. Soms willen beide kinderen tegelijkertijd aan het werk en ben ik met een half hoofd aan het rekenen en met de andere helft aan het begrijpend lezen of twee verschillende toetsen overhoren.

20:00

Q gaat naar bed.  A blijft beneden en doet wat voor zichzelf. Met Q doen we nog even wat leuks. Dit heeft hij nodig om de overgang van dag naar nacht makkelijker te maken. Sinds we het op deze manier doen heeft hij minder moeite met naar boven gaan en gaan slapen. Het leuks varieert tussen een spelletje spelen, wat kletsen en bouwen met lego.

20:30

A gaat ook naar boven en Q gaat slapen. A schrijft nog even in de dagboek of leest een tijdschrift/boek. Als ik ze dag heb gezegd ga ik het laatste rondje met de hond lopen.

21:00

Yes, alles is gedaan en nu mag ik wat voor mijzelf doen. De avond kan beginnen, oh die is al bijna om!

Merken jullie ook zo een verschuiving van het drukste moment van de dag nu de kinderen ouder worden?

Birgit
Door

Birgit

op 01 Jun 2016

Bij ons is het op dit moment de hele dag door (wanneer ze niet op school zijn). 's ochtends moeten we ze nog aansporen om door te eten, tassen pakken, tanden poetsen etc en 's avonds eigenlijk hetzelfde ritueel, met daarbij inderdaad ook nog huiswerk.

Hanneke
Door

Hanneke

op 01 Jun 2016

Wanneer zou het dan toch makkelijker worden? Ik vraag het me wel eens af. Als ze 18 zijn? Misschien?

Birgit
Door

Birgit

op 01 Jun 2016

Hahaha, ik denk als ze 55+ zijn :p

Hanneke
Door

Hanneke

op 01 Jun 2016

Oh ?

Mrs Curly
Door

Mrs Curly

op 01 Jun 2016

Klinkt heel herkenbaar in de oren ;) Sinds ze alle drie wat ouder zijn kijk ik soms met heimwee terug naar die rustige namiddagen van vroeger. Nu heb ik soms het gevoel dat ik na school niks anders doe dan rondhossen van hobby naar hobby voor hen. En dan is het aantal hobby's nog vrij beperkt. Maar tegenwoordig wordt er zelfs bij de hobby's al zoveel druk op die kinderen gelegd dat ze 3x per week naar de muziekschool moeten enzo. Op verschillende dagen en verschillende uren per kind. Dan nog paardrijden en basket erbij en je weet het wel :D Voor 21u30 in onze zetel crashen is al een uitzondering tegenwoordig :D

Hanneke
Door

Hanneke

op 01 Jun 2016

Erg he. Je komt bijna niet meer aan jezelf toe. Soms moeten wij ook nog werken erbij tenslotte.

Nicole Orriëns
Door

Nicole Orriëns

op 03 Jun 2016

Ik merk vooral dat het langer duurt voordat de woonkamer leeg is en ik alleen met mijn man ben.

Hanneke
Door

Hanneke

op 03 Jun 2016

Ik ben bang dat ik straks eerder in bed lig als ik moet werken ?

Reactie plaatsen