Feestdagen
Hanneke Koper-de Leur
Feestdagen
12/06/2017
2 min
4

Adventskalender voor jonge en oudere kinderen

12/06/2017
2 min
4

Adventskalenders zijn de afgelopen jaren aardig in opkomst. Toen ik nog klein was deed eigenlijk niemand aan een adventskalender. De enige advent die wij kende was de advent in de kerk. Vier kaarsje die in de vier weken vooraf aan de kerst werden aangestoken. Deze stonden dan vaak op een krans. Als het vierde kaarsje brandde dan was het al snel kerst. Op de katholieke basisschool waar wij naar toegingen werd het zelfde concept gehanteerd.

De oude adventskalender

Thuis hadden we een boek over kerst. Niet met het hele kerstverhaal erin maar met alles rondom kerst. Zo stond het verhaal van het Luciafeest erin maar ook in het midden een aftel adventskalender. Voor elke dag een vakje dat geopend kon worden met een klein plaatje erachter. Dit soort adventskalenders zijn al best oud. De oudste die bekend zijn stammen al uit de 19de eeuw. Ze zijn puur bedoeld om af te tellen naar het grootste kerkelijke feest en vooral gericht op kinderen.

PawPatrol Adventskalender

Chocoladekalenders

Zo een 12 jaar geleden kwamen er ineens overal chocolade adventskalenders in de winkels. In Duitsland was het toen al een veel bekender concept. Elke dag mag er een hokje open gemaakt worden en het kind kan het chocolaatje lekker op eten. Ze komen voor in de leukste en meest hippe uitvoeringen. Zo heeft T dit jaar een kalender van PawPatrol en A een met een Frozen plaatje er op. Maar er is zeker voor ieder wat wils want ik heb ze gezien van Hello Kitty, Trolls, Marvel en nog veel meer.

Frozen Adventskalender

Kalenders met speelgoed

De grote speelgoedmerken hebben het concept adventskalender de laatste paar jaren ook goed opgepikt. Er zijn dan nu ook kalenders te koop van playmobile en lego, bijvoorbeeld. De lego-kalender hebben wij een paar jaar geleden ook gehad. Elke dag zit er een kleinigheidje in. Een paar blokjes om een cadeautje van te maken, een poppetje of wat anders. Na het openen van de hele kalender heb je een leuk kersttafereeltje bij elkaar gebouwd. Een absolute sfeervolle kalender en een leuke aanvulling voor bijvoorbeeld je lego-friends verzameling.

Ook voor volwassenen

En tegenwoordig is er ook gedacht aan de grote mensen. Geen kalender met chocolaatjes of speelgoed maar elke dag een luchtje, make-up product of noem maar op. Kleine cadeautjes in een leuke versierde box. Winkels zoals de bodyshop, biermerken en zelf juweliers bieden deze geschenkkalenders in veelvoud aan.

Herbruikbare Adventskalender Action

Oudere kinderen

A en Q zijn wat ouder en hebben hun interesse verloren voor een legokalender of een pawpatrol plaatje. Ook vinden ze de chocolaatjes die er in zitten wat minder lekker. Maar voor een bierkalender, make-up of juwelierskalender van boven de €60,- zijn ze simpel weg nog te klein.

Daarom kocht ik vorig, bij de Action, deze houten adventskalender die ik zelf kan vullen. Zo worden de kalenders naar smaak, stijl en interesse gevuld met leuke kleine lekkerheden en cadeautjes zoals een sleutelhanger.

Ik vind het ook een groot voordeel dat ze een aantal jaren mee kunnen en we niet elk jaar iets nieuws aan hoeven schaffen. Ze zijn heel neutraal van kleur en vallen daardoor minder op tegen de witte muur dan een grote schreeuwerige rode kalender.

Hebben jullie een adventskalender? En zo ja, wat hebben jullie voor een soort?

Reacties
Categorieën