Mama
Marijke Mulder- de Leur
Mama
03/19/2015
2 min
3

24/7, altijd mama

03/19/2015
2 min
3

Een paar dagen geleden kreeg ik weer eens een bericht onder ogen over huisvrouw/thuisblijfmoeder zijn. Voor de liefhebber: Moeders zouden moeten verdienen voor de werkzaamheden.

Een fulltime baan

Tegenwoordig ben ik dus ook 24 uur per dag, 7 dagen per week mama (en huisvrouw). Soms is het zwaar. Begrijp me goed. Ik hou van mijn kinderen. Ze zijn me ook het meest dierbaar van alles en iedereen. Maar ooit zo’n 8 jaar geleden, koos ik ervoor om na de geboorte van A fulltime te blijven werken. Heerlijk! Tijd voor mezelf en vrijheid. Soms was ik op maandagavond ook heel erg blij dat ik de dag erna weer mocht werken. Want hoe lief en leuk ze ook was, ik heb er soms gewoon even geen geduld voor ofzo…Ook na de geboorte van T werkte ik fulltime. Nog steeds heerlijk! En dat hij 4 dagen naar het kinderdagverblijf ging? Uitstekend! Beide kinderen hadden het daar ontzettend naar hun zin. Maar nu dus niet meer. Immers als mama thuis is, dan is het ook gewoon zonde geld…

Fulltime mama

Nu dus fulltime mama en daardoor eigenlijk ook huisvrouw. Gepromoveerd tot hoofdinkoop en hoofdschoonmaak. Voorheen was ik alleen maar leidinggevende en hoefde ik me niet druk te maken over voorraden en of het kantoor wel schoon was. En ja het is zwaar. En helemaal niet zo luxe als wel eens wordt gedacht. Ik vind het heerlijk om met de kinderen bezig te zijn, maar schoonmaken is niet mijn hobby. En met een peuter aan de hand die graag helpt, gaat het ook lang zo efficiënt niet als dat je dat even alleen doet. Maar wel veel gezelliger hoor.
Ik merk ook dat de kinderen het heerlijk vinden dat mama zoveel thuis is. Niet meer naar de opvang, is zeker voor A fijn. Elke dag kan ze wel spelen met een vriendje of vriendinnetje. Of lekker op de bank hangen als je moe bent. En mama doet ook veel meer leuke dingen met je, want mama heeft tijd en mama is niet moe na een hele dag werken. Of na een hele dag werken, moet er nog een stofzuiger door het huis, de was gedaan worden, of tal van andere huishoudelijke zaken gedaan worden, dan moet iedereen nog in de actiemodus, terwijl iedereen moe is en bijna naar bed moet.24/7, altijd mama

Salaris

Een signaal dat er misschien een salaris tegenover moet staan. Moeder worden doe je niet voor het geld. Dat doe je omdat je biologische klok je verteld dat je moeder wil worden. En je heel gelukkig bent dat je je ook kinderen kunt krijgen. Dus waarom wel als mama, maar niet als papa? Of werkt dat dan ook zo? Dat vermeld het artikel natuurlijk niet.
De laatste tijd las ik ook steeds berichten over een basisinkomen voor elke inwoner. Zonder inkomenstoets of werkverplichting. Persoonlijk lijkt me dat dan een stuk eerlijker, ook voor alle niet mama’s die lastig een nieuwe baan kunnen vinden, of om een andere reden niet aan het werk zijn. Maar of het haalbaar is…..

Ik ben wel heel benieuwd naar jullie mening. Een salaris voor moeders? Een basisinkomen voor iedereen? Of gewoon zoals het nu is?

Reacties
Categorieën