Toen ik in 2014 vrijwilliger werd bij onze buurtmoestuin wist ik echt helemaal niets… Nou ja, ik wist dat mijn moeder vroeger in de tuin een moestuin had en had dus wel enig idee hoe groente groeit, maar hoe je dat nu moest aanpakken?? Compleet blanco. Ik was toen te jong om er iets van mee te krijgen. Dat gold ook voor A en T in de tijd dat we heel actief waren op de moestuin. Zij vonden het heerlijk om er te werken, te rennen en vooral te oogsten. En daar was ik in eerste instantie al heel blij mee. Dat ze niet roepen dat groente uit de winkel komen.
Moestuin in de tuin
Ook de AH haakte toen in op de trend en verschafte ons een hele berg aan zaadjes die we thuis keurig lieten groeien en waar we zelfs een enkele biet, wortel en tomaat van konden oogsten. De courgettes deden het in de tuin ook best leuk. Maar helaas hebben we ook heel veel slakken gehad die het zich goed lieten smaken. Daarna verwaterde het eigenlijk wel een beetje. We wisten dat de grond niet op dezelfde manier gebruikt kon worden als het jaar ervoor, maar verder hield de kennis wel weer een beetje op.
Wat hadden we toen al baat gehad bij de cursus van moestuinieren met kinderen.
Moestuinieren met kinderen
Moestuinieren met kinderen is van Chantal. Chantal is moeder, pedagogisch medewerker, schrijver én NatuurWijzer. Ze werkt graag met kinderen in de natuur. Neemt ze mee naar buiten zodat ze lekker vies worden, de vogels horen en in bomen kunnen klimmen. We zijn ook vaak in de moestuin. We telen er groenten en fruit, maar doen ook creatieve activiteiten en proefjes. Moestuinieren is een hele leuke manier voor kinderen om buiten te zijn en de wetten van de natuur te leren begrijpen..
Met een klein stukje grond van ongeveer 9m2 heb je al genoeg om een leuke basis moestuin te maken en heel veel te leren. Kleiner kan ook, alleen zul je dan minder diversiteit hebben.
Moestuinieren op school
Verschillende scholen waar ik heb mogen werken hebben ook stukjes moestuin. Soms bij school, soms ook op een andere plek. Zo leren kinderen dat groente niet uit de winkel komt, heb je gelijk lekker buiten de natuur lessen en hele betrokken kinderen. Het zou best leuk zijn als elke school in Nederland hier tijd en ruimte voor zou hebben. Ben je met de hele school aan het werk, dan moet het toch te doen zijn?
Geen idee hoe dat aan te pakken? Ik kan het me goed voorstellen. Ook voor juffen en meesters is daarom de cursus die moestuinieren met kinderen aanbiedt zeer geschikt. Tijdens de cursus leer je de basistechnieken van moestuinieren:
- hoe deel je de tuin in
- hoe zaai, plant en oogst je
- je leert over composteren, bemesten, onkruid bestrijden
- en over dieren in je tuin.
- en je leert over wisselteelt, combinatieteelt en het teeltplan.
Alles komt aan bod.
Ook krijg je tips over hoe je collega’s, ouders en de buurt bij de moestuin kunt betrekken.
Want vele handen maken licht werk.
Win een jaar lang deelname aan de cursus
Van moestuinieren met kinderen mag ik 1 cursus weggeven. Je krijgt dan een jaar lang alle informatie om een moestuin te starten en te gaan oogsten. Waarom we dat nu al weggeven? Voor je in het voorjaar kunt gaan zaaien moet je de bodem al klaar maken en een teeltplan maken. Je kunt dus al direct beginnen.
Wat moet je doen om kans te maken op een jaar lang deelname aan de cursus?
Reageer op Facebook, onder de originele post dat je meedoet waarom jij graag wilt deelnemen aan deze jaarronde online moestuincursus.
Of deel dit blog, of de Facebookpost op je eigen Facebook of Twitter, Pinterest en Instagram en gebruik #moestuinierenmetkinderen #oudersvannature en #mamasmetthee (om je bericht te kunnen terug vinden moet je deze hashtags gebruiken én openbaar delen)
De winactie loopt tot en met 21 december 2019. Op maandag 23 december wordt de winnaar bekend gemaakt via mijn social media kanalen.
* Heb jij geen social media account? Je kunt ook meedoen door te hieronder je reactie te plaatsen.
NB. Dit artikel is tot stand gekomen d.m.v. een samenwerking
Op social media zie je dit terug als #mmtad