11 januari 2021 
3 min. leestijd

Verschillen tov de eerste lockdown

Daar zitten we weer. Met zijn allen thuis. Net als afgelopen voorjaar. Alleen zijn er hier in huis wel wat verschillen. Dus tijd om een update te schrijven.

Een nieuwe lockdown

Ergens zijn we er al weer aangewend. Veel winkels zijn dicht en de scholen ook. De kerstvieringen konden in de meeste gevallen niet meer doorgaan. Er werd op maandagavond 14 december in de persconferentie aangegeven dat de scholen, en veel andere zaken als bibliotheken, winkels met (bijna) onmiddellijke ingang gesloten zouden worden. De scholen per woensdag 16 december. “Gelukkig” was dit nieuws maandag rond het middaguur al een beetje uitgelekt, en konden we hier op voorsorteren op alle fronten.

Bij A op school

Ik denk dat er in menig puberhuishouden op deze school ook een vreugdedansje werd gedaan. De proefwerkweek werd namelijk ook deze keer weer afgekapt door de de lockdown. 2 dagen aan proefwerken die niet meer doorgaan. Maar ook het verdriet dat de kerstviering niet door kon gaan. En hoe moet het dan na de vakantie? Weer online les?

Bij T op school

Ook bij T op school was de kerstviering een issue. Het traditionele kerstdiner op school, was al aangepast door de corona maatregelen, maar kon nu helemaal van tafel geveegd worden. Wel werden er nog kerststukjes gemaakt, die dan dezelfde dag mee naar huis genomen konden worden. De spullen hiervoor waren immers toch al op school.
En kregen we maandagavond al het dringende verzoek een goed tas mee te nemen zodat er direct de nodige spullen konden worden meegegeven voor na de vakantie.
En er werd later in de week nog een afsluitende zoom bijeenkomst gepland met klas om toch een soort van kerstviering te hebben.

Bij mij op school

Ongeveer hetzelfde scenario speelde zich af op de school waar ik nu tijdelijk werk. Boeken klaar liggen en we haalden de kerstviering die we normaal in de kerk zouden vieren naar voren. Hij was al opgenomen op film, dus met wat snel upload werk konden we die nog kijken in de klas.
En daarna stapels boeken mee naar huis.

De dagen daarna stonden in het teken van voorbereiden, uitdelen van Chromebooks, lessen opnemen en zorgen dat we klaar zijn voor na de kerstvakantie. Het meeste werk kwam hiervoor op de schouders van mijn duo en de leerkracht van de parallel groep omdat dit buiten mijn werkdagen viel.

Kerstvakantie

In de kerstvakantie misten we wel een aantal dingen. Zo konden we niet naar de kerk, zowel niet voor de nachtdienst als voor de kerstinloop met levende kerststal. Normaal breekt dat altijd zo lekker even je eerste kerstdag en is echt een gezellig uitje. En ook het kersttoernooi van de tennis hebben we echt gemist.
De viering van Oud & Nieuw verliep minder spectaculair zo zonder vuurwerk. Hoewel er in de buurt wel wat mooi vuurwerk te zien was. Niet iedereen hield zich aan het verbod.

Verder verliep de kerstvakantie heel normaal.

Back to school

En dan weer terug naar school. Nou ja, het opstarten van je iPad of computer, want naar school mogen we dus niet. De kinderen vinden het prima. Ze kennen dit al. Maar ik niet. Vorige periode zat ik thuis bij de kinderen en had ik geen invalopdracht. Dat is deze keer dus echt anders. Ik mag gelijk starten met 2 dagen online les geven.
Een beetje gespannen vertrek ik naar kantoor de eerste dag. We hebben geruild. Normaal gaat hij naar kantoor en ben ik thuis. Maar vandaag doen we het andersom. Dan komen de online lessen van mij en T niet door elkaar.

Ik ben in het begin een beetje zoekende, maar al snel zodra we online zijn, is het eigenlijk gewoon mijn klas. Alleen dan allemaal apart naast papa, mama, zus op de bank. Ik voel me de hele ochtend vooral de helpdesk, omdat het een aantal kinderen niet lukt om in te loggen. Stap voor stap praat ik ze met hun ouders er doorheen.
Dag 2 gaat het gelukkig soepel en heb ik ze allemaal online. En het online uitleg geven gaat prima. Daarnaast neem ik ook een aantal instructiefilmpjes op voor volgende week.
Ik mis het fysieke contact voor de klas, en het kunnen zien welke kinderen extra hulp nodig hebben. Even nog een korte uitleg. Dus ook hier respect voor de ouders die dit naast hun werk erbij moeten doen.

Nog even volhouden

Zo zijn wij de eerste week goed doorgekomen. En gaan we vandaag beginnen met week 2. En bereiden we ons voor op nog een aantal weken online en thuis onderwijs, want ik heb zo’n vermoeden dat we hier nog wel even mee door moeten gaan.

Hoe is het bij jullie gegaan?

Reactie plaatsen