20 december 2017 
in School
2 min. leestijd

Verkleden voor de kerstviering op school

De kerstviering staat voor de deur. En dat is meestal een reden voor stress bij de ouders. Er moeten vaak hapjes worden gemaakt voor de de kerstlunch of voor de avondviering op school. Maar dit jaar hoeven wij dat niet. Wij hebben dit jaar hele andere stress.
Mijn kind is namelijk ongelukkig. Niet in het dagelijks leven hoor maar gewoon nu even. En dat heeft alles te maken met verkleden, de aandacht op je vestigen en een mailtje van school over de kerstviering.

Verkleden

In tegenstelling tot vroeger, vindt Q, onze oudste mannelijke kind, verkleden niet leuk. Door je anders dan anders te kleden vestig je de aandacht op je, mensen gaan naar je kijken en dat is zeer ongewenst. Hoe anders was dat vroeger toen hij als 2-jarige ook perse een sneeuwwitjesjurk aan wilde of met paarse vleugeltjes, van zijn zus, op zijn rug door het huis huppelde. Maar helaas is die tijd al lang voorbij. Hoewel wij een aardige voorraad aan leuke verkleedkleding hadden, ook voor jongens, was vanaf zijn zesde verkleden niet meer leuk. Anders zijn of anders doen dan je bent past gewoon niet in zijn idee van plezier. Alleen voor de verkleding rondom de sinterklaastijd werd een uitzondering gemaakt. Hij heeft zich tot zijn achtste wel als pietje verkleed.

Theater

Maar nu komt het probleem. De school heeft voor kerst een theatergroep ingehuurd. In de kerk gaat deze groep samen met de kinderen het kerstverhaal spelen en zo de kerkdienst leuk en interactief maken. Nu hebben wij persoonlijk niks met de kerk maar doordat wij een bewuste keuze maakten voor een christelijke school hoort dat erbij. En het idee van samen de kerstviering vormgeven, vind ik erg leuk.

Kerstviering

Q vindt kerst en ook de kerstvieringen leuk. Heeft niks tegen de kerk maar dit jaar dus wel. Want in de mail van school staat het volgende:

Het is belangrijk dat álle kinderen verkleed naar de viering komen!

De keuze, als wat, is wel aan de kinderen. Ze mogen komen als een herder, een schaap of een engel. Kledingsuggesties zijn er ook bij gegeven.

Herder: een lap met een touw of riem.

Engel:    zoveel mogelijk witte kleding en een zilveren kerstslinger om het hoofd.

Schaap: Witte kleding met misschien een wollige trui en eventueel een masker

Verkleden met kerst als engel, herder of schaap

Alleen als je verkleed bent dan kan je meespelen in het verhaal. Tijdens het spelen van het verhaal worden er kinderen uitgekozen om mee te doen. Al is de keuze van meedoen altijd nog als laatste die van het kind. Het is ook niet zo dat iedereen mee kan doen. Dit is voor Q alleen maar een grotere overtuiging om dus absoluut niet verkleed te komen want voor al die kinderen en ouders ook nog voor gek gaan staan is helemaal een no-go!

Niet mee doen

Dus dit jaar gaan wij wel mee naar de kerstviering maar we doen niet mee. Wij gaan wel achterin zitten en hopen dat het niemand opvalt dat wij ons niet aan de dress-code hebben gehouden. Wij maken ons heel klein zodat we niet uitgekozen worden om mee te spelen en wij hopen vooral dat het uurtje van de kerstviering snel voorbij zal zijn.

Zouden jullie je kind dwingen om wel mee te doen en verkleed te gaan? Of laat je het kind zelf kiezen zodat de viering leuk blijft, ook voor hem, zoals ik nu doe?

H Koper
Door

H Koper

op 20 Dec 2017

Goed gedaan zelf laten kiezen kind moet gelukkig zijn het is ten slotte kerstviering vrede op aarde

Hanneke
Door

Hanneke

op 21 Dec 2017

Het was uiteindelijk erg leuk.

Marjo
Door

Marjo

op 20 Dec 2017

Ik ga mijn kind echt niet dwingen om verkleed te komen. Met zo goed niet dat ik mijn kind ga dwingen om iets op te zeggen! Het is niet iets wat moet als zwemles of een spreekbeurt. Wel zal ik dit bespreken met desbetreffende juf of meester. Ik neem aan dat die je kind kennen het prima vinden dat hij als zichzzichzelf komt. En de theatermakers zullen gelijk zien dat het kind niet van aandacht houdt! Ik ben benieuwd naar je vervolg

Hanneke
Door

Hanneke

op 21 Dec 2017

Op de dag van de voorstelling kwam er nog een brief van school waarin stond dat de kinderen verkleed mochten komen. Ik denk dat ik dus niet de enige ben met een onwillig kind qua verkleden. Hij is als zichzelf gegaan en zo waar er wel meerdere. De kinderen die wel verkleed wilde komen hebben de voorstelling gespeeld en hij had het naar zijn zin met kijken.

Melanie
Door

Melanie

op 21 Dec 2017

Prima keuze om samen achterin de kerk te gaan zitten! Ik zou mijn zoon ook niet dwingen om zich te verkleden, dit is zijn eigen keuze. Veel plezier!

Hanneke
Door

Hanneke

op 21 Dec 2017

Dank je wel. Het was erg leuk, wij hebben erg moeten lachen om sommige stukjes.

Reactie plaatsen