15 december 2015 
3 min. leestijd

Kinderkerstdinerstress

Bij ons wordt op school, net als op vele andere scholen een heerlijk kerstdiner geserveerd. En er wordt van de ouders verwacht dat ze dat met elkaar verzorgen. Het eten dan, want verder ben je er niet aanwezig. De kinderen zitten in de klas met de juf/juffen/meester en genieten van alle heerlijke hapjes. En ondertussen genieten de oudes van de kerstliedjes op het plein en een drankje. Maar wat neem je nu mee naar een kerstdiner? Elk jaar opnieuw stellen we onszelf die vraag. We willen de kinderen heerlijk laten genieten, maar hebben zelf de stress.

Lijstjes stress

De ene school is de andere niet, dus de organisatie is ook wisselend. Ik heb stage gelopen op scholen waar er aan de deur van de klas een lijst werd opgehangen. Een lijst met daarop de gerechten en hoeveel je van iets moest ehh mag maken. Zodra de lijst er hing, stormden de ouders, of de oudere kinderen er op af. Om maar het juiste gerecht te mogen maken dit jaar. En hopelijk lukt het om bij beide klassen hetzelfde te mogen afleveren, want dat is wel zo makkelijk. Misschien kun je toch nog ruilen op een later moment? Overigens kan dat ook stress bij de juf opleveren al die verzoeken tot ruilen.

Teveel van hetzelfde stress

Bij ons op school werken ze zonder lijst, maar er komt een brief mee met de kinderen. Vul in wat je maakt en lever het in bij de juf. Vol goede moed vulde ik het eerste jaar in dat wij mini worstenbroodjes gingen maken. Ik had dat gerechtje leren kennen op mijn stages en vond het leuk om te doen. Samen met A.
2 dagen voor het kerstdiner, sprak de klassenmoeder mij aan. Kun jij een ander gerecht maken? Er zijn al zoveel mama’s die worstenbroodjes maken. Ik werkte toen nog fulltime. Mijn antwoord was: Nee (oké eerlijk gezegd wel met klotsende oksels), en ik merkte ook wel dat het niet het juiste antwoord was. Dus riep ik er snel achteraan, de boodschappen zijn al gedaan en ik kom echt niet meer in de winkel voor die tijd, tja fulltime baan, druk met beoordelingsgesprekken, je kent het wel hè. Waarschijnlijk was alleen nee ook voldoende geweest.

Inmiddels zit A in groep 5 en heeft iedereen wel een beetje zijn draai gevonden en zullen de ouders allemaal wel ongeveer hetzelfde maken. Wel zo makkelijk. Dus worstenbroodjes, komkommers, en andere lekkere hapjes weer genoeg in de klas.

Warm of koud stress

En hoe moet het gerecht na al deze stress op school komen? Warm of koud? Gewoon iets kouds is wel makkelijk, anders sta je en de kinderen in kerstkleding te hijsen en ondertussen nog in de keuken. Want het moet warm op school aankomen. Zucht….
Oh en vergeet niet het warmhoudplaatje erbij te leveren hè, de school heeft deze meestal niet standaard in het assortiment leermiddelen zitten.

Bedieningsstress

En dan heb je het kerstmenu af, al dan niet met intekenlijst, bedenken ze op school dat de papa’s of mama’s wel in de bediening kunnen.Kinderkerstdinerstress
De kinderen kregen een menu. Vooraf, hoofdgerecht en nagerecht. Netjes aangekleed in het zwart, en hard werken om de kinderen zo snel mogelijk te bedienen.

Zonder stress

Wat kan ik dan ook met goede herinneringen terugkijken op het kerstdiner dat we vroeger hadden op onze eigen basisschool. Ik herinner me geen uitgebreid diner met allemaal verschillende hapjes, maar een gezellig samenzijn in de klas. Echte kaarsen, ja dat mocht nog in de jaren 80, en ook de adventskrans helemaal aan. Kerststukjes op de tafel en gedekt met plastic bordjes en bekertjes. We kregen een stukje kerstbrood en een bekertje met limonade of chocolademelk en dat was het. Geen stress met nog te maken hapjes, en hoe ze warm en op tijd op school te krijgen. Eenvoud en simpel. We genoten wel genoeg van het in het donker op school zijn, en de sfeer van de kaarsjes in de klas.
Maar als het goed is, beleven de kinderen dit ook allemaal zonder stress en hebben zijn een fantastische herinnering voor later!Kinderkerstdinerstress

Inspiratie nodig?

Nog op zoek naar leuke ideeën? De club van relaxte moeders heeft er een aantal voor je klaar staan. Waaronder natuurlijk de worstenbroodjes. Maar ook een kerstboom van komkommer die mij spontaan stress bezorgd. Zou die zomaar blijven staan?
Marguarita was ook vast aan het kerstdiner aan het voorbereiden geweest, terwijl ze nog niet eens wist hoe kerst op school wordt aangepakt.

Hoe wordt er bij jullie op school kerst gevierd?

Renate Elshout - Cillekens
Door

Renate Elshout - Cillekens

op 15 Dec 2015

Wij hadden vroeger alleen een kerstontbijt met 1 krentenbol of snee krentenbrood en een snee brood met ham of kaas, en een bekertje chocolademelk. Meer niet. Lekker simpel! Ik besteed die kerstdinerstress lekker aan mijn man uit, die vindt het leuk om te koken en "tunnel"pasta (penne) is zijn kindvriendelijke specialiteit die ook niet te veel moeite en tijd kost. Goed dat je het zegt van die warmhoudplaatjes. Ik hoop dat mijn schoonouders die hebben zodat we die mee kunnen nemen als we de jongste daar afleveren.

Marijke
Door

Marijke

op 15 Dec 2015

Vroeger was alles lekker simpel. En nu is het ook leuk, maar anders. Pasta is overigens ook heerlijk!

Aukjeswereld
Door

Aukjeswereld

op 15 Dec 2015

Ik vul aan met juffenstress... ;-) Gaat alles goed, hoeft er niemand te spugen, vallen er geen kaarsjes om...

Marijke
Door

Marijke

op 15 Dec 2015

Ja, dat spugen was ik nog vergeten. Niet alleen voor de juffen. En wat dacht je van platgetrapt eten, kletsnatte kleding door omgevallen bekers. Ja....ik kan het me herinneren inderdaad. Dank je wel voor de toevoegingen.

Reactie plaatsen