Ik ben dol op geschiedenis en dan vooral de prehistorie en de middeleeuwen. Voor mij een absoluut interessante tijd waar ik graag eens een dagje zo willen rondlopen. Iets wat wij dan ook doen, op eigentijdse manier, gedurende de vakanties. Ik heb het dan over bezoeken van themaparken, grotten of kastelen. Maar dan blijft het bij rondlopen en is het niet echt beleven. Maar in het laatste weekeinde van de kerstvakantie mochten wij ons echt even in de middeleeuwen wanen. Wij gingen middeleeuws uit eten in Delft.
Een middeleeuws pand
Na een hele gezellige middag in de stad Delft gingen wij ook nog uit eten met onze beide gezinnen. Hier hadden wij vooraf al gereserveerd, is ook echt noodzakelijk, en we hadden er enorm veel zin in. Voor onze kleinste man was het eigenlijk al een beetje aan de late kant toen wij ons naar het restaurant begaven. Het restaurant ligt aan een van de grachten van de oude stad. Omgeven door een heleboel moderne gebouwen ligt er nog een heus middeleeuws pareltje. Het gebouw zelf stamt uit de 16e eeuw en was van oorsprong een vondelingenhuis. Maar inmiddels is het al vele jaren in gebruik als stadsherberg.
Als we bij de herberg arriveren komt er ook net een grote groep LARP-ers (Live Action Role Playing) aan. Deze gek verkleden mensen (tovenaars, narren en andere exotische figuren) jagen de kleine man van 4 schrik aan. Een tovenaar in een boekje is best leuk maar een levensgroot figuur (groter dan je papa) in een donkere steeg is een heel ander verhaal, zeker als je al een beetje moe bent.
Poortwachter
We moeten toch echt nog even buiten wachten tot de Poortwachter ons binnen laat. Een man verkleed als edelman, compleet met zwaard, doet de deur open. Op een groot vel perkament staat vermeld wie zich vandaag bij de herberg hebben ingeschreven. Na een kort en persoonlijk gesprekje mochten wij naar binnen. De poortwachter vroeg onder andere of wij van van ver kwamen, ja ons dorp was toen nog niet eens droog gelegd, dus wij kwamen wel van ver. En waren wij dan helemaal te paard gekomen? Nee meneer, wij hebben de trekschuit van Haarlem naar Leiden genomen en toen met de postkoets verder! Maar een lange reis dat was het wel.
Eenmaal binnen konden we de jassen ophangen en werden we naar de tafel gebracht.
Schragentafels en verkleden
Met de reservering kan je ook verkleedkleding meeboeken. Een muts en een overkleed ongeveer tot op de heup in de maat one-size-fits-all. Deze kleding lag al voor ons klaar op de voor ons gereserveerde tafel.
De volwassenen en de meiden zochten gezellig een kleedje uit maar de jongens vonden het allemaal maar gek. De jongste vond het beangstigend en was dan ook heel blij dat zijn grote neef ook niet wilde verkleden. Niet omdat die het ook eng vond, nee hoor die vond het gewoon dom. Maar zo vormden hij onbedoeld wel de enige veilige haven voor zijn kleine neefje. En die had hij heel erg nodig.
Eenmaal gekleed, of niet, namen wij plaats en de lange tafel. Er was meer dan genoeg ruimte voor ons achten. Op de tafel stonden al een fruitschaal en nootjes klaar. Ook was er een grote bak met citroen water. Deze zullen wij gedurende de avond nog wel nodig gaan krijgen want eten in de middeleeuwen deed je gewoon met vingers. En aangezien wij niet dol zijn op het afvegen aan de broeken moeten ze toch de handjes kunnen wassen.
Middeleeuws uit eten
De arrangementen voor kleine groepen (tot 40 personen) liggen vast. De avond waarop je komt bepaald het verdere thema. Alles is middeleeuws maar je kan een Breughelavond, monnikenavond, Dickens of troubadouravond treffen. Alle avond hebben hun eigen sfeer maar vooral hun eigen vermaak.
Wij kwamen terecht op de troubadouravond. Misschien wel goed ook want een man met speelpak kan al behoorlijk eng zijn, laat staan als er een heks of nar rondloopt.
Een troubadour is een dichter/muzikant die op volkse muziek (dansbare muziek) zijn teksten brengt. Een absolute sfeerbrenger dus.
Tijdens het eten liep de troubadour door de zaal heen, gaf elke tafel aandacht. Speelde kinderlijke liedjes voor de kleintjes over bijtende krokodillen en hondjes, en liedjes zoals Malle Babbe voor de volwassenen.
Ondertussen verschenen de vooraf bestelde gerechten op de tafel. Er is keuze uit verschillende menu’s maar je bestelt wel voor de hele tafel hetzelfde. Zo hadden wij allemaal groentesoep als voorgerecht, met een grote houten lepel tot gruwel van sommige onder ons.
Als hoofdgerecht kregen wij verschillende stukken vlees. Lam, spareribs, kippenpoten en ham. Maar er was ook wat rauwkost en aardappel. En er was echt meer dan genoeg van alles.
Ons toetje was een op apfelstrudel lijkend stukje taart.
Gelukkig was er ook een kindermenu. Gewone patatjes met een stukje kip en appelmoes. Hadden onze moeilijkere eters toch nog iets bekends.
Aanrader om te doen met kinderen?
Alhoewel wij het eten van een mindere kwaliteit vonden dan in een gemiddeld restaurant was het goed eetbaar. Het is absoluut geen dagelijkse kost en kinderen hebben daar soms toch wat meer moeite mee dan volwassenen. Onze meiden zijn makkelijke eters en die hadden het samen dan ook vreselijk naar hun zin. De jongens vonden het wat moeilijker maar de patatjes maakte een heleboel goed. Lang leve het kindermenu!
De tijden zijn in onze ogen ook wat minder handig met jonge kinderen. Het is geen restaurant waar je een eigen starttijd kan bepalen. De avond start om 19:00 en duurt 3,5 uur. Andere tijden zijn niet mogelijk. Dat maakt wel dat het voor kleinere kinderen wat moeilijk vol te houden is. Als je normaliter om 19:00 in je bed ligt is om 19:00 het restaurant betreden wel lastig. Onze kleinste man is dan ook halverwege in slaap gevallen.
Toch vinden wij het een absolute aanrader om een keer te doen met kinderen. De sfeer, de entourage en het eten zijn bijzonder. Het gezellig meezingen met de liedjes, lachen om het rare verhaal en het samen zijn maken het een avond om nooit meer te vergeten.
Wij waren al eens geweest, 15 jaar geleden. En wie weet gaan wij over een jaar of 15 nog een keer. Gewoon omdat het zo een bijzondere ervaring is.
Hebben jullie wel eens gegeten bij een themarestaurant? Wij zoeken er nog eentje voor ons uitje van volgend jaar dus alle suggesties zijn welkom.
nicole orriens
op 11 Jan 2018Hanneke
op 11 Jan 2018Helena & Nele
op 11 Jan 2018Hanneke
op 11 Jan 2018Merel
op 11 Jan 2018Hanneke
op 11 Jan 2018Jamey
op 11 Jan 2018Hanneke
op 11 Jan 2018Fleur
op 11 Jan 2018Hanneke
op 11 Jan 2018zebrazonderstrepen
op 11 Jan 2018Rory
op 11 Jan 2018Marie-Lise (Reislustig.be)
op 11 Jan 2018Mariëlle
op 12 Jan 2018Eke
op 12 Jan 2018Charlotte
op 12 Jan 2018Hanneke
op 15 Jan 2018