09 oktober 2017 
3 min. leestijd

Tassen!

Man wat is die tas zwaar! Een heel veel gehoorde klacht onder middelbare scholieren. En al hebben ze een kluisje op school de meeste spullen moeten toch echt elke keer heen en weer gebracht worden op de fiets. Hoe zwaar is nu eigenlijk de tas? Dat hebben wij een week lang gewogen!

In het kluisje

A bewaard een aantal spullen in haar kluisje. Dit zijn dingen zoals pennen, etuis, rekenmachine en geodriehoek. Het zijn niet de zwaarste spullen maar ze nemen wel ruimte in der tas. En elke kilo scheelt toch……?

Elke dag mee

Elke dag neemt ze een lunchtrommel mee, ja deze puber heeft daar geen bezwaar tegen, een bakje met een snack, een pakje drinken en een kleine thermosfles met thee. Ook zit de laptop standaard in de tas, hierbij horen de laptophoes en een muis. En laten we vooral de telefoon niet vergeten.

Maandag

Op maandag heeft A naast gewone lessen ook twee uur beeldende vorming. Hier voor heeft ze geen boeken of schriften nodig. Wel heeft ze klassieke cultuur en dat boek is behoorlijk dik en dus zwaar.

De tas kwam, inclusief laptop maar zonder de lunch mee te tellen, op het gewicht van 5,8 kg

Dinsdag

Op de dinsdag heeft ze twee blokuren (een dubbel uur) dus dat scheelt veel boeken. Ook heeft ze muziek en theater waar ze alleen maar een schriftje voor mee hoeft te nemen.

De dinsdagtas is dan ook iets lichter dan de maandagtas. 5,5 kg wogen wij hem.

Woensdag

Woensdag staat er gym op het rooster, de twee laatste uren. Er gaat dus een extra tas mee met daarin gymkleding en binnen- en buitenschoenen. Daarnaast zijn er wel vakken met zware boeken zoals klassieke cultuur en aardrijkskunde.

De tas woog vandaag 7,6 kilogram en daar hebben we haar gymspullen niet bij opgeteld. Ook die tas zit goed vol met twee paar schoenen (een binnen- en buitenpaar) en haar gymkleding.

tas

Donderdag

Donderdag is een hele lange dag. Ze heeft 8 uur les in verschillende vakken. Een dag met een dikke tas met veel vakken waarbij niet alleen een tekstboek maar ook een werkboek en een schrift word gebruikt. Gelukkig heeft ze ook informatiekunde daar heeft ze alleen de laptop voor nodig en die gaat al standaard mee.

De tas weegt 5,5 kg en dan heeft ze nog geen boeken voor frans. Die zijn nog steeds in bestelling helaas.

Vrijdag

Gelukkig het einde van de week is inzicht. Vandaag staan er weinig lessen op het rooster en is ze vroeg uit. Alleen zijn het wel lesen met zware boeken. Ook heeft ze huiswerk voor het daluur in gepakt, ook een extra boek dus.

De tas is vol en dat zie je meteen aan het gewicht. De tas weegt 8,5 kg.

Gemiddeld weegt de tas dus 6,6 kg, dat een groot deel door de laptop komt zal niemand verbazen. Deze alleen weegt al 2,2 kg daar komen dan de boeken en schriften nog bij.

Lang leve het kluisje

Ik kan mij nog goed herinneren dat de tassen soms niet te tillen waren en ook dat sommige kinderen serieuze rugklachten kregen van de tas. Toch kan blijkbaar nog niet alles digitaal en eigenlijk is dat best jammer. Gelukkig heeft ze op school een kluisje en hoeft ze niet de hele dag met alles rond te slepen. Ze loopt op school dus met een veel lichtere tas rond. Dat soms wel een probleem omdat er dan plotseling in het rooster word geschoven en díé spullen dus nog in het kluisje lagen. Of als je per ongeluk je kluispasje in je kluisje hebt op gesloten.

Maar zoals een bekend persoon ooit zei:

                                                                          “Elk voordeel heb zijn nadeel!”

Persoonlijk vind ik het gewicht van de tas meevallen. Of eigenlijk moet ik zeggen dat ik het zwaarder had verwacht. Ik had zelf gedacht dat het rond de 8 a 9 kg gemiddeld uit zou komen met uitschieters tot een kilo of 11. Even goed blijft het een fors gewicht op een kinderrug en mijn dochter is het dan ook niet eens met mijn stelling dat het meevalt.

Hebben jullie de tassen van de kinderen wel eens gewogen?

Joanne
Door

Joanne

op 09 Oct 2017

Ik kan me nog herinneren dat dw schooltas soms zo zwaar was! Gelukkig kon je elke pauze boeken wisselen in je kluisje. En de laatste 2 jaar had je een stuk minder nodig :)

Hanneke
Door

Hanneke

op 09 Oct 2017

Ja vakken laten vallen scheelt ook een hoop denk ik.

Sylvia
Door

Sylvia

op 09 Oct 2017

Wat er meegenomen moet worden is veel, dat was vroeger al bij mijn dochter

Hanneke
Door

Hanneke

op 09 Oct 2017

Bij mijzelf ook al. Verschillende vakken met meer dan 1 boek telt lekker aan.

Cindy
Door

Cindy

op 09 Oct 2017

Voorlopig heb ik nog een kleutertje maar ik kan mijn het middelbaar nog goed herinneren. Dat was soms echt sleuren en bij ons in school waren niet echt kluisjes. Gelukkig hadden we een school die probeerde dat je zoveel mogelijk in het zelfde lokaal bleef zitten zodat je die tas niet steeds moest meesleuren.

Hanneke
Door

Hanneke

op 09 Oct 2017

Oh dat is ook lekker. De docent laten lopen scheelt ook een hoop sleep werk.

huusvantruus
Door

huusvantruus

op 09 Oct 2017

Mijn kind zit nog op de basishool dus wegen is hier niet echt nodig!?

Hanneke
Door

Hanneke

op 09 Oct 2017

Nou vlak de bakjes met fruit en koek niet uit! ;)

huusvantruus
Door

huusvantruus

op 09 Oct 2017

Hahaha!?

MamaPlaneet
Door

MamaPlaneet

op 09 Oct 2017

Wat een interessant onderzoek. Ik kan mij mijn eigen tas van vroeger nog herinneren. Je ging er krom van lopen, met rugpijn als gevolg.

Hanneke
Door

Hanneke

op 09 Oct 2017

Inderdaad helemaal voorover gebogen onder het gewicht. Geen idee hoe zwaar die vroeger was. Nooit gewogen.

Jamey Herben
Door

Jamey Herben

op 09 Oct 2017

Oh ik weet nog wel hoe dat was. Vreselijk voor je rug, vooral als je een zwakke rug hebt.

Hanneke
Door

Hanneke

op 09 Oct 2017

Ja erg zwaar. Ik weet het ook nog goed.

misseagles
Door

misseagles

op 09 Oct 2017

Hier nog geen schoolgaand kind en al helemaal geen middelbare.. Maar ik kan me van mezelf ook herinneren dat ik zulke zware tassen had en dat was zonder laptop maar met dikke hele dikke boeken haha..

Joandi Loes Tholen
Door

Joandi Loes Tholen

op 10 Oct 2017

In Nederland valt het dan nog mee, in België moet letterlijk elke boek elke avond mee naar huis toe en elke dag mee terug komen naar school. Soms zijn de tassen zelfs groter als de kinderen bij wijze van spreken.

Hanneke
Door

Hanneke

op 10 Oct 2017

Echt? Waarom is dat? Hebben ze dan ook elk vak elke dag ??

ByJon
Door

ByJon

op 10 Oct 2017

Grappig dat jullie de tas gewogen hebben. Pfff, ik weet mijn 1e dag nog wel. Wat een zware tas. Nu is A haar tas natuurlijk zwaarder door de laptop. Maar ik vind het toch een gevulde tas. Gelukkig een kluisje.

Hanneke
Door

Hanneke

op 10 Oct 2017

Ja dat kluisje is echt heerlijk.

Maaike
Door

Maaike

op 10 Oct 2017

Hier zijn een nog lang niet in dat tijdperk, maar het valt me nog mee als je bedenkt dat er een laptop bij zit. Toch is het wel een flink gewicht!

Reactie plaatsen