03 juli 2017 
3 min. leestijd

Brugpieperdag

Elk jaar wordt er voor groep 8 een brugpieperdag georganiseerd. Dit gebeurt op de dag dat de andere kinderen op schoolreisje gaan. Groep 8 blijft op school en gaat op ludieke wijze alvast kennismaken met het leven van een brugpieper.

De uitnodiging

Een paar weken van tevoren kwam de uitnodiging voor de brugpieperdag binnen.

Ze zwaaien eerst de andere groepen uit, die gaan op schoolreisje, en daarna gaan ze zelf op pad. Ze gaan met de fiets en moeten die zelf meenemen naar school. Verder nemen ze mee hun lunch, tussendoortje en voldoende drinken. Maar een brugpieper is natuurlijk niet compleet zonder een grote en vooral zware rugtas. Er moet dan ook een rugtas mee met daarin 20 grote piepers (aardappels). Dat iedereen een ander idee heeft over grote aardappels bleek al snel toen de kinderen hun tassen gingen wegen. Sommige hadden 2 kilo terwijl andere op bijna 6 kilo uitkwamen.

En als fietsende brugpieper kom je natuurlijk niet altijd droog over. Een handdoek en een setje reservekleding staat dus ook op de lijst.

De verschillende onderdelen

Door de ouders van groep 8 zijn er verschillende onderdelen bedacht die allemaal iets te maken hebben met de overstap naar de middelbare school of het puberen. De kinderen hebben bij elk onderdeel een bepaalde tijd om de opdrachten uit te voeren. Doe je het goed dan mag je twee piepers achterlaten, doe je het half/half of lukte het pas na meerdere pogingen dan mag je nog maar een pieper achterlaten. Maar mislukt de opdracht of weet je het antwoord niet dan, helaas pindakaas, ga je verder met al je piepers nog in je tas. De hoeveelheid opdrachten is afhankelijk van hoe groot je groep 8 is en hoeveel kinderen er per groepje op weg gaan. Opdrachten kunnen bijvoorbeeld zijn.

Scheren

Jongens gaan net zoals meisje een ontwikkeling van hun lichaam doormaken en daar hoort baardgroei ook bij. De opdracht is het scheren van een ballon, zonder de ballon te laten knappen natuurlijk.

scheren brugpieperdag

Make-up

Gezellig even je make-up bijwerken. Een van de redenen om tussendoor een bezoekje te brengen aan het toilet. En kan dus een van de opdrachten op de brugpieperdag zijn.

Hangjongeren

Als jongeren ergens goed in zijn dan is het wel hangen. Dus wie kan een minuut lang aan de spijkerbroek blijven hangen? En niet smokkelen!

Fietsen in de regen

Met een tuinslang, hometrainer en ventilator word er een fikse regenbui nagemaakt. Tja helaas brengen je ouders je niet altijd meer als het slecht weer is. En eigenlijk wil je dat ook niet dus gewoon doorfietsen!

Bandenplakken

En dan ben je een keer niet zeiknat geregend dan is je band lek! Maar een beetje brugpieper weet daar wel raad mee toch? Daarom verwachten wij hier geen problemen. ? Geintje, ik denk dat er maar een enkel kind weet hoe banden geplakt moeten worden.

Boeken kaften

Je school is nog niet eens begonnen maar je eerste taak begint zodra je boeken binnen zijn. Het kaften van het hele spul. Geen idee hoe dat moet? Je leert het alvast op de brugpieperdag.

Puistjes uitknijpen

Ja puistjes, ie horen natuurlijke echt bij puberen en dus bij de brugpiepers. Om puistjes na te maken kan je waterballonnetjes vullen, met water of vla. deze moeten dan stuk geknepen worden en uitgeduwd als een puistje.

brugpieperdag2

Lunch maken

Man wat heb ik een honger van al dat brugpieperen. Ik lust wel een “gebakken eitje”. Bij een moeder mocht de keuken gebruikt worden en iedereen moest een mooi gebakken eitje maken, en lekker opeten.

Rooster lezen en tas inpakken

Leuk hoor, al die spullen die je steeds mee moet slepen. Maar wat heb je volgens je rooster nou echt nodig en wat kan thuis blijven. En als je alle boeken hebt uitgezocht moet je natuurlijk niet vergeten ook je lunch en je etui mee te nemen.

Bijbaantje als krantenbezorger

En mocht je nu nog niet moe zijn dan moeten je nog even aan de bijbaan. Als krantenbezorger. Op de fiets met zware tassen vol kranten een parcours afleggen. Het is niet altijd even makkelijk om een brugpieper te zijn.

Samen en met een groepje

Na elk onderdeel fietsen de kinderen, bij ons in groepjes van ongeveer 4, verder naar het volgende onderdeel. Veel onderdelen zijn bij ouders in de wijk, voortuin, achtertuin, pleintje of zelfs de keuken.

Met het tussendoortje en de lunch nemen ze even gezamenlijk pauze op school. Gezellig samen eten zoals dat ook op de middelbare school gebeurt. Daarna moet iedereen weer naar zijn eigen les (opdracht).

Worden jullie brugpiepers ook zo goed voorbereid? Of heeft jullie school misschien een andere leuke manier?

 

Eurootje hier, eurootje daar – Mama's met thee
Door

Eurootje hier, eurootje daar – Mama's met thee

op 10 Jul 2017

[…] opgenomen en op DVD gezet. Dat kan natuurlijk niet kosteloos. Ook komen er foto’s van de brugpieperdag op te staan zodat iedereen ook daar een leuk aan denken aan […]

Reactie plaatsen