09 december 2014 
in School
1 min. leestijd

Tafels

Tafels leren, net als vroeger, eigenlijk is er dus nog niet zoveel verandert in het onderwijs t.o.v. van 30 jaar geleden. Ook nu nog moeten er in groep 4 en 5 tafels geleerd worden.

Ik kan me nog goed herinneren hoe we vroeger thuis de tafels oefenden. Eerst ik, een jaar later mijn zus en broerlief kwam daar weer twee jaar achteraan.
Uren hebben we besteed aan het opdreunen van de rijtjes van de tafels 1 tot en met 10.
1×1=1
1×2=2
1×3=3
1×4=4
1×5=5
1×6=6
1×7=7
1×8=8
1×9=9
1×1=10

Ik kan me nog herinneren dat we vroeger eerst de tafels allemaal achter elkaar moesten automatiseren en in groep 5 dan door elkaar. Zo konden we allebei de jaren een tafeldiploma halen.
Samen met A doen wij dit ook en ook al door elkaar. De tafels 1,10,2 en 5 kent ze al. Op school heeft ze de tafel van 2 ook gehaald. Dan krijg je een sticker op de tafelkaart. Zo kun je alle 10 de tafels afstrepen en dan is er weer een onderdeel op de basisschool afgerond. Als ik het goed gesnapt heb doen ze dit jaar de tafels, 1,2,3,4,5 en 10 en volgend jaar de andere, maar leren ze direct zowel het rijtje automatiseren als door elkaar.
De tijd zal het verder wel leren……

Het onderwijs is dus niet veel veranderd, je bent nog steeds 2 jaar bezig met het leren van de tafels. Toch zijn er ook middelen bijgekomen. In de klas maken ze heel veel gebruik van het digibord. En dus komt ook YouTube regelmatig de klas binnen. En wat er in de klas via YouTube binnenkomt, komt ook hier in huis via YouTube binnen. A oefent de tafels dus ook met YouTube. Een absolute hit in groep 4 dus.
En veel gezelliger dan het ouderwetse rijtjes opdreunen van vroeger! Ik ben voor!

Kijk je gezellig mee of je ze nog kent?koperdeleur
Door

koperdeleur

op 09 Dec 2014

Aangezien ik nu een kind in groep6 en een kind in groep5 heb zijn ze bij mij behoorlijk geautomatiseerd ;) Q heeft nu een meester die tafelliedjes met ze zingt met de gitaar. Ach als ze uiteindelijk maar weten wat 7x8 is................

Mama Marijke
Door

Mama Marijke

op 09 Dec 2014

Ook leuk met de gitaar!

Pauline
Door

Pauline

op 09 Dec 2014

Ohh, dat ga ik allemaal nog krijgen! Eerst maar eens goed leren lezen in groep 3 :-)

Mama Marijke
Door

Mama Marijke

op 09 Dec 2014

Ja in groep 3 gaat het hard, maar in groep 4 helemaal. Ze worden zo wijs ineens!

Vlijtig Liesje
Door

Vlijtig Liesje

op 09 Dec 2014

Er gaat niets boven ouderwets stampen! Zelf heb ik het idee dat dit veel minder gedaan wordt nu op school. Mijn kinderen kennen de tafels minder goed dan ik volgens mij.

Mama Marijke
Door

Mama Marijke

op 09 Dec 2014

Ik hoop dat ze ze later net zo goed kent als wij. Dus oefenen wij thuis ook lekker door, net als vroeger. Want voor mijn gevoel doen ze op school ook minder. Er moet immers tegenwoordig zoveel meer nog op school gedaan worden

Reactie plaatsen