20 juni 2015 
2 min. leestijd

Elastieken

Naast touwtje springen, speelden wij ook veel spelletjes met een simpel elastiek. Toevallig kreeg A een paar jaar geleden een elastiek. Het is echter nog nooit gebruikt. Want wat moet je ook alweer doen met zo’n elastiek. Eerlijk gezegd ben ik het ook wel een beetje vergeten. Iets met erin, eruit, erin, erop, halve draai, en dan?
Misschien waren deze spelletjes ook wel weer regionaal bepaald en werden overal andere spelletjes en liedjes erbij verzonnen. Ik dook dus weer eens in de wereld van het buitenspelen, en zocht uit hoe het ook al weer moest met elastieken.

Elastiek

Je kunt natuurlijk een kant en klaar elastiek kopen. Ik heb bij de Action zelfs gezien dat je voor helemaal niets een elastiek en een springtouw samen kan kopen. Of je duikt even in de doos met naaispullen en kijkt of je nog een paar meter elastiek hebt liggen. In dat geval, knoop erin en springen maar.
Het makkelijkste is om met zijn drieën te spelen. 2 kinderen staan in het elastiek en zorgen dat het enigszins gespannen staat en de derde springt. Bij gebrek aan speelmaatjes kun je natuurlijk ook het elastiek om een paaltje, vuilnisbak of iets anders heen leggen. Zorg wel dat het stevig genoeg is, anders trekt het elastiek de twee kanten naar elkaar toe.
Als het nu niet zo mooi weer is, kun je dit ook prima binnen doen, met een paar stoelen heb je niet eens je vriendinnen of je moeder nodig.Elastieken

Moeilijkheidsgraad

Ik herinner me dat we verschillende spelletjes speelden met het elastiek. Maar 1 ding was altijd gelijk. Je begon met het elastiek rond 2 benen en laag bij de grond, enkelhoogte. Deed je de oefening helemaal goed? Dan ging het elastiek omhoog. Van je enkels, naar je knieën, naar je heupen, naar je middel, onder je oksels, je nek, en uiteindelijk met je handen boven je hoofd.

Een andere variant was dat je het elastiek breder maakte, door met je voeten uit elkaar te gaan staan, of juist smaller, door je voeten tegen elkaar aan te zetten, of zelfs maar de breedte van 1 voet te gebruiken.

Door de moeilijkheidsgraad te verhogen, kon je het spel dus ook oneindig blijven spelen. Zeg nou eerlijk, er zijn niet veel mensen die bovenop een elastiek voorbij heuphoogte kunnen springen hè!

Spelletjes

Hoe goed ik ook heb gezocht, de routines die wij vroeger deden heb ik niet meer herkend in alle filmpjes die ik heb gekeken. Er is ook eigenlijk zoveel mogelijk. Leuk dus om je eigen routine te bedenken.
Om inspiratie op te doen, gebruikten wij de volgende filmpjes:

Aan de slag

Wetende dat 1 van de vriendinnetjes een elastiek heeft gekregen voor haar verjaardag, goed geregisseerd van mezelf, maakte ik A enthousiast om ook haar elastiek uit de kast te pakken. En leerde ik haar een simpele routine met het elastiek. Nu ja simpel. De halve draai blijft toch lastig, vooral om daarna niet te blijven haken, met veters, ritsen of andere lastige stukken van een schoen. Ik herinner me dan ook direct dat vroeger schoenen werden uitgetrokken vanwege het blijven haken. Wij maakten er ook een filmpje van. En dan blijkt het nog best lastig om te springen met een peuterbroertje die steeds mee wil doen.

Ook enthousiast geworden? Elastiek kun je kopen bij de Action, in combinatie met een springtouw en vast nog veel andere winkels. Wie weet wordt het wel weer een leuk spel om te spelen de laatste weken op het schoolplein. Het is in elk geval een gezonde manier om te bewegen.

Heb jij vroeger ook ge-elastiekt?

Barbara
Door

Barbara

op 20 Jun 2015

Natuurlijk! Dat was toen een echte rage waar ik woonde! Uren en uren gedaan met de meisjes uit de buurt. Leuke herkenbare blog!

Marijke
Door

Marijke

op 23 Jun 2015

Dank je wel voor je lieve reactie ?

junetwonl
Door

junetwonl

op 20 Jun 2015

hahaha good old times!

Marijke
Door

Marijke

op 23 Jun 2015

Yup, voelde me ook weer piepjong

Speelgoed rages – Mama's met thee
Door

Speelgoed rages – Mama's met thee

op 24 May 2017

[…] rages waren elastieken, springtouwen en vooral niet te vergeten de rollerskates. Vooral de rolschaatsen in de blauw/gele […]

Reactie plaatsen