08 maart 2018 
3 min. leestijd

Speeldate from hell?

Nu de voorjaarsvakantie weer is afgelopen hebben de kinderen het weer druk. Het ene speelafspraakje na het andere wordt gemaakt. Over het algemeen vind ik het heerlijk als ze afspreken met andere kinderen. Ze zijn dan minder geneigd om na school uit te rusten achter een beeldscherm. En ik kan dan ook veel makkelijker mijn eigen gang gaan. Nou ja soms dan.
Terwijl beide kinderen hier thuis leuk aan het spelen waren met hun speeldate, zit ik al append met Hanneke te bedenken dat er ook wel eens wat minder leuke momenten met speeldates zijn geweest. De herinnering maakt het vast erger dan de werkelijkheid. En ik hoop dat mijn kinderen dit effect zeker nooit zullen hebben op andere moeders.

Voor je verder leest, zet even je humor aan en weet dat dit natuurlijk zwaar overdreven is ;)

Een vriendje mee naar huis

Als je kind een nieuw vriendje mee naar huis neemt is het altijd even afwachten hoe de speeldate verloopt. Kunnen ze goed samen spelen, of moet je met suggesties aankomen. Een beetje helpen, sturen, of wellicht even meespelen om het spel op gang te brengen. Maar soms zitten er dus types tussen…

Hé een nieuw huis
Kinderen die voor het eerst bij je komen en direct overal met hun tengels aan zitten. Nog voor jij de voordeur dicht hebt kunnen doen, hebben zij hun jas al op de kapstok, hun schoenen eronder en staan ze bij alle plekjes in je huis even stil. Nou ja stil. Kijken doe je met je ogen is aan hen niet besteed. Ze moeten overal even aan voelen.

Eigen initiatief
Waar het erg fijn is als kinderen in veel situaties zelf het initiatief nemen, schrik je wellicht toch wel wat terug voor de playdate die op eigen initiaitef snoep uit de kast haalt. De opmerking, jullie mogen wel een snoepje pakken, was namelijk bedoeld voor je eigen kinderen, die dan een snoepje kunnen uitdelen aan de gast.

Druk, drukker, drukst
Of het nu de berg suiker is, die je net zelf in die kinderen hebt gestopt, of dat ze gewoon blij zijn dat ze bij jou thuis mogen spelen, sommige kinderen zijn wel even net een tandje drukker dan jij gewend bent. De drukke kinderen die letterlijk met alles gooien, over al op klimmen en doen alsof dat thuis helemaal normaal is. Dat jouw planten ook op dat tafeltje stonden en nu over de grond zijn gegaan…. je mag blij zijn dat het niet dat glazen/stenen souvenir is dat op je plavuizen uit een gespat is.Speeldates

Dat ging net goed
Als je ze dan eindelijk zover hebt dat ze even rustig hun beker met limonade gaan leegdrinken, pakt de visite de beker met 1 hand en balanceert ermee terwijl hij/zij onhandig op de nog wat hoge bank probeert te klimmen. Ja dat ging weer net goed….. en kun je met een gerust hart ademhalen als de beker ook echt leeg is. Waar je eigen kind, netjes op zijn knieën bij de tafel is gaan zitten.

Eindelijk spelen

Na de nodige lekkernijen en een beker limonade zijn ze bijgekomen en gewend en kunnen ze heerlijk gaan spelen. Tenminste dat is natuurlijk de bedoeling. Ook hier heb je natuurlijk verschillende type kinderen en situaties.

Dat is eng
Deze kinderen vallen niet in de categorie, “hé een nieuw huis” of “eigen initiatief” Kinderen die alles eng vinden dus waarmee je geen spelletje kan doen, want dat is eng. Die niet durven buiten spelen want, …. En ze vinden de hond, kat eng…..

Leuk idee, maar mag vast niet
Kinderen die met ideeën komen, die nu net even niet kunnen. Of wellicht eigenlijk helemaal niet kunnen. Je weet eigenlijk wel zeker dat jouw kind dit niet bedacht heeft en ook niet zou komen vragen. Immers ze weten het antwoord al. Maar toch komen ze onder druk van het vriendje de vraag stellen. Vaak hoor je ze hier van te voren eerst uitgebreid over smoezen.

Gedumpt
Het klinkt misschien wat beroerd, maar de playdate kan ook nog keihard gedumpt worden door je eigen kind, of andersom. Ze komen er niet uit wat ze willen spelen en besluiten hun eigen weg te gaan. In één huis.’

Opruimen
Bij samen spelen hoort ook opruimen. Nu zijn mijn kinderen al geen fan van opruimen, maar het gebeurt. De gasten kunnen er ook iets van. Nu is opruimen als het niet je eigen omgeving is ook wel lastiger, want je weet niet waar alles hoort. Tenzij je van het “hé een nieuw huis” kaliber bent. Maar je kunt wel samen alle verkleedkleding weer in de juiste bak stoppen, of alle los liggende legostenen bij elkaar rapen.Speeldate

Ik wil niet meer
Wat natuurlijk ook kan, is dat een van de kinderen echt niet meer wil. Hopelijk is dat dan al op het schoolplein waardoor ze alsnog met hun eigen ouder mee naar huis kunnen. Maar het kan ook zo zijn dat er dus bij jou thuis een huilend kind zit, waarvan de ouders niet te bereiken zijn.

Speeldate from hell

Gelukkig hebben wij nog nooit een echte speeldate from hell gehad. Wel kleine stukjes hiervan. Maar na zo’n speeldate wil je nog maar 1 ding, met een kop thee en een hele grote reep chocola op de bank bijkomen…..
Hebben jullie wel eens een mislukte playdate gehad?

Reactie plaatsen