09 mei 2017 
3 min. leestijd

Spannend, eerste speeldates

Inmiddels gaat T al weer een dikke 2 maanden naar school. En hij vindt het nog steeds fantastisch. Hij heeft het naar zijn zin in zijn klas, de juffen zijn lief. En zelfs toen hij vol zat met waterpokken wilde hij gewoon gaan. Hoewel hij de vakantie ook wel lekker vond hoor. Ook de kinderen in zijn klas zijn leuk. Sommige dan. Een aantal van de grote jongens vindt hij niet zo aardig. Die zijn ook al 6 en langzaam toe aan groep 3. Als net 4 jarige kan dat ook best pittig zijn. Maar er zitten ook een paar leuke 4 jarige mannetjes bij. En 2 daarvan noemt hij nog geen vriendjes, maar speelt hij wel graag mee. En zo komen er dan ook de eerste speelafspraakjes

De eerste keer

De eerste keer volgt al vrij snel. Vriendje M gaat met ons mee naar huis. Gezellig babbelend lopen ze samen naar ons huis. Glaasje limonade, wat lekkers erbij en dan vertrekken ze naar boven. Spannend volgens T, want er is nog nooit iemand op zijn kamer komen spelen. Ook een beetje spannend voor mama, want hoe zal het gaan. Bij A is het al lang een vanzelfsprekendheid, maar met die mannetjes is het toch weer even wennen. Moet ik ze helpen, komen ze zelf tot spelen. Hoe zal T het vinden? Zal hij zijn speelgoed een beetje kunnen delen?

Een soort van gejuich klinkt er dan vanaf zijn kamer. Deze lego vindt vriendje M erg leuk. En ze vermaken zich lange tijd met de deze lego. Boeven en politie, daar kun je ook uren mee spelen. En T vindt het ook allemaal prima wat zijn vriendje voorstelt om te spelen.Lego
Na enige tijd ruimen ze het toch op en komen ze beneden spelen. De toettoet auto’s vallen ook nog in de smaak.
En dan is het al snel tijd om weer naar huis te gaan. De moeder van het vriendje staat voor de deur. Ondertussen heb ik het eten al bijna klaar staan, ik hoefde niets te doen. Alles liep vanzelf.
Moe maar voldaan is T over zijn speelafspraak.

Even niets

Toch volgt er een tijdje geen nieuwe afspraak. Het is allemaal best nog wel zwaar en spannend op school. Zeker als dan ook nog Pasen, de waterpokken en de Koningsspelen de druk opvoeren, vindt mama het wel fijn dat hij gewoon naar huis wil na school. Meestal een beetje hangen.
Maar direct na de vakantie wil hij toch wel weer graag afspreken.
Zijn zus spreekt af, en hij wil niet achterblijven.

Een andere speeldate

Dus vandaag komt vriendje L spelen. Zijn moeder fietst nog even mee naar ons huis, zodat ze weet waar hij opgehaald moet worden.
Eenmaal binnen weer eerst het ritueel van limonade met wat lekkers. Maar nu stuitert T echt door het huis. Hij is zo enthousiast. Hij ratelt aan stuk door. En vriendje L krijgt er geen stok tussen.
Ook als ze weer naar boven vertrekken, blijft het geen moment stil. En zo harmonieus als T zich de eerste keer nog aanpaste aan zijn gast, zo luidruchtig verkondigt hij deze keer dat het zijn kamer en zijn spullen zijn, dus hij is de baas.

Ook beneden zijn ze het niet altijd met elkaar eens. Ik besluit ook even in te grijpen en ze even allebei te vertellen dat het samen spelen is, want ze zijn nu meer aan het ruzie maken. Nou echt ruzie is het ook weer niet, maar elkaar gekke namen noemen en dat allebei niet leuk vinden, dat was vooral voor T even een lastig moment. Vriendje L komt beneden niet meer tot spelen, hij ziet hier iets, en daar iets en vliegt van het ene speelgoed naar het andere. En T probeert hem wanhopig bij het afgesproken spel te houden. En toch hebben ze het ondanks dat beiden heel gezellig.Speeldates
En als de mama van L weer voor de deur staat, spelen ze buiten op het plein rustig door. Het was heel gezellig!

Geslaagd

Met de eerste twee ervaringen van de speeldates kan ik zeggen dat het een geslaagd gebeuren is. Er zijn geen ernstige dingen gebeurt, en ook T is nog enthousiast over het fenomeen “er komt een vriendje spelen”. Ook ik hoef we geen zorgen te maken. Ze spelen echt leuk samen. En anders heb ik altijd nog een hele kast aan knutselspullen liggen, voor als het een keer niet zo lukt. Of dan stuur ik ze met een bal het pleintje op om te spelen. De volgende stap is dat T bij hen gaat spelen. Ik ben heel benieuwd hoe dat zal gaan….

Hoe ging bij jullie de eerste speeldate?

Martine
Door

Martine

op 09 May 2017

Het is toch altijd wel weer afwachten he... en met het ene vriendje gaat het ook echt beter met een ander (is mijn ervaring). Mijn jongste is bijna 6 en het liefst heeft hij nog dat iedereen bij hem komt spelen hihi.

Marijke
Door

Marijke

op 09 May 2017

Haha ja dat laatste herken ik. Vandaag zij hij ook, ik wil dat L komt spelen. Wil je niet daar spelen? Ehh nee...

mamasliefste
Door

mamasliefste

op 09 May 2017

Speeldates zijn altijd spannend, ook voor moeders. Een ander kind in huis geeft toch een andere dynamiek. Soms verloopt dat heel soepel en soms wat moeizamer ;)

Reactie plaatsen