12 februari 2017 
3 min. leestijd

Sneeuwpret

Zomaar een weekend in februari. Afgelopen weken mochten we voorzichtig een beetje proeven aan de winter. Er lag ijs en bij ons kon je op de ijsbaan heerlijk schaatsen. Ook al was het overdag eigenlijk te warm. Daarna heel voorzichtig leek het al een klein beetje lente te worden. De eerste bollen laten in de tuin al voorzichtig hun eerste groene puntjes zien. Maar het is duidelijk nog februari. Want dit weekend hadden we gewoon sneeuwpret.

Eindelijk sneeuw

Jaloers kijken we meestal naar de plaatjes op het nieuws, op of social media uit andere delen van het land. We wonen nu eenmaal in het westen van het land, vlakbij de kust. Dat is heerlijk, maar in de zomers is het dan toch vaak net even iets kouder dan in bijvoorbeeld Limburg en in de winter, net te warm. Waar er dan elders in het land een pak sneeuw ligt, moeten wij het vaak doen met een verdwaalde natte sneeuwvlok, nachtelijke sneeuw, of erger nog gewoon regen.
De voorspellingen zeiden wel dat er ook bij ons sneeuw onderweg was, maar eerst maar zien dan geloven. Maar nu lag er dan eindelijk sneeuw! En dat betekent sneeuwpret.

Wat fijn dat het weekend is

Gelukkig hoeven we niet naar school. Maar zaterdag is toch een gewone zaterdag, maar door de sneeuwbuien naar de bibliotheek en boodschappen doen is ook al erg leuk. Papa die stiekem (daar waar het kan) even iedereen laat schrikken door flink te remmen in de sneeuw. De sneeuw op je af te zien komen tijdens het rijden. De sfeer buiten. Prachtig. Maar in de middag was het droog en tijd voor sneeuwpret.
R was gewoon naar de tennis, dus ik ging met de slee met beiden kinderen naar het park. Er lag voor het mooie net te weinig sneeuw. De heuvel was al best kaal en je gleed niet heel hard meer naar beneden. Toch voor T, die eigenlijk voor het eerst kennismaakte met sneeuw, genoeg.
Sneeuwpret
Daarna zochten we een ander stuk park op en maakten we vast mooie grote sneeuwballen voor thuis. Want bij sneeuw hoort een sneeuwpop. En voor een beetje sneeuwpop heb je wel veel sneeuw nodig. Toch werd het een prachtig exmeplaar, met een grote neus, een muts en een schep.

Om het feest compleet te maken, viel er ’s nachts nog veel meer sneeuw. Dat zorgde voor een heerlijke zondagmorgen. Er lag nu meer sneeuw dan gisteren, het sleeën van de berg in het park ging dan ook veel beter. Het zonnetje kwam een beetje door, dus dat zorgde voor een echt wintersport gevoel. Dus we liepen nog een flink stuk door het mooie park.
Sneeuwpret
Natuurlijk waren de kinderen nog niet uitgespeeld, dus die gingen in de tuin en in het park nog even door. T samen met de buurman die zijn straat aan het schoonmaken was. Dat zorgde voor een prachtige toren van sneeuwblokken.

Wat te doen in de sneeuw

Zo kwam ik op een lijstje met wat je allemaal kunt doen in de sneeuw:

 • Wandelen met de slee.
  Een bos of park, levert ook prachtige plaatjes op. Zeker met een doorkomende zon, waan je je zo in een wintersportgebied.
 • Sleeën van een heuvel.
  Wij hebben prachtige heuvel in het park, maar ook verderop in het park zijn er mooie heuvels gemaakt. Met een flinke vaart van de heuvel af, is heerlijk met een slee. Of gewoon op je billen. Dat heb ik er ook genoeg zien doen
 • Laten we een sneeuwpop maken.
  Er lag deze keer ook echte fijne plaksneeuw, dus moest er een sneeuwpop gemaakt worden. Eerst grote ballen rollen, stapelen en versieren met een muts, sjaal, armen, bezem of schep en natuurlijk een wortel als neus. Die waren wij natuurlijk vergeten, dus het werd een flinke neus met de dikke tak die we vonden
 • Sneeuwballen gooien.
  Op elkaar mikken, een doel maken en daar op richten. Het kan allemaal. En rennen en wegduiken, onderuit gaan in de sneeuw, het is toch allemaal even fijn?
 • Een Iglo maken.
  Deze hebben wij niet gedaan, maar toen T met de buurman een grote toren bouwde, dacht ik eraan dat we ook kleinere vormen hadden kunnen gebruiken en dan een iglo hadden kunnen bouwen. Al betwijfel ik, of er nog sneeuw genoeg was, het was al aardig aan het dooien.

Op naar het voorjaar

Maar als sneeuw gaat smelten, dan is het toch eigenlijk maar een natte bende. Dus stiekem ben ik blij dat de weersvoorspellingen voor halverwege deze week 11 graden aangeven. Dan zijn de resten sneeuw, snel weg en voelt het na dit weekend zeker als lente aan.
Nu hopen dat ook deze voorspellingen uitkomen.

Hebben jullie ook genoten van de sneeuw?

Valentijn, inspiratie uit de kindertekening – Mama's met thee
Door

Valentijn, inspiratie uit de kindertekening – Mama's met thee

op 13 Feb 2017

[…] Valentijn was er dit jaar bijna bij in geschoten. Maar in 2x een gestolen half uurtje (tussen de sneeuwpret door) hebben we toch snel een leuke kaart bedacht. Te laat voor jullie om ook nog te doen, als je […]

Valentijn, inspiratie uit de kindertekening – Mama's met thee
Door

Valentijn, inspiratie uit de kindertekening – Mama's met thee

op 13 Feb 2017

[…] Valentijn was er dit jaar bijna bij in geschoten. Maar in 2x een gestolen half uurtje (tussen de sneeuwpret door) hebben we toch snel een leuke kaart bedacht. Te laat voor jullie om ook nog te doen, als je […]

Reactie plaatsen