10 januari 2016 
in Tags
4 min. leestijd

Mama en winter tag

Brr januari en februari, de saaiste en koudste maanden van het jaar. En de gemiddelde Nederlandse winter maakt het er niet leuker op.

Omdat we hem nog niet konden vinden maakten we voor jullie de Mama en wintertag. En waar moeten we aan denken bij winter. Juist, sneeuw en ijs. Dus laat maar komen de winter. Of niet? Sommige mensen zijn echte wintertypes en andere zijn juist echte zomertypes. Nederland heeft voor iedereen wel iets. Maar of je van de typische Nederlandse winter nu zo blij moet worden? Kortom, tijd voor een paar vragen over de winter.

Hou je van het koude weer?
M: Nee! Ik houd van zonnige dagen en minstens 20 graden. Boven nul  welteverstaan.
H: Nee absoluut niet. Ik heb winterhanden en wintertenen dus kou maakt mij niet blij. Het is niet zo dat ik niet kan genieten van de wisseling van de seizoenen maar de warmere tijden spreken mij meer aan.

Hoe bescherm je jezelf en de kinderen tegen de kou?
M: Een warme jas. Maar ik heb ook een kast vol sjaals, mutsen en wanten. Ze mogen zelf kiezen wanneer en of ze er iets van aanwillen. Alleen als het echt koud is dan help ik de jongste met kiezen van de juiste spullen.
Van vroeger herinner ik me dat we met schaatsen als het echt heel koud was we wel eens kranten onder onze jas deden als isolatie. Gelukkig hebben we dat met de kinderen nog niet nodig gehad.Op de slee

H: Afgezien van een goeie jas hebben we hier een heleboel soorten winterkleding. Handschoenen, in verschillende kleuren om bij de jas te passen, mutsen, sjaals, oorwarmers en wanten. Wanneer en of ze het aantrekken dat mogen ze van mij helemaal zelf weten. Ik trek al handschoenen aan bij 10 graden maar als zij dat niet nodig vinden dan is dat wat mij betreft prima.

Spelen jullie in de winter net zo vaak buiten?
M: Nee, alleen al omdat mama niet meegaat. Als het koud is buiten ga ik niet zitten koukleumen in een speeltuin. A is groter maar speelt ook liever binnen met de LEGO enzo dan buiten.
H: De kinderen spelen buiten als het weer mooi is. Met mooi weer bedoel ik “geen regen”. Tegen de kou kunnen ze zich kleden, vind je nat laten regen alleen volkomen zinloos. Binnen spelen is soms ook heel leuk en goed voor je ontwikkeling.

Wat is jullie favoriete bezigheid in de sneeuw
M: Sleeën van de heuvel bij ons achter in het park. Die is heel steil en je gaat er dan ook heel hard af.
H: Sneeuwballen gooien met de hond en trachten een pop bij elkaar te schrapen. Al ligt er vaak niet genog voor een fatsoenlijke pop.

Gaan jullie schaatsen als er ijs ligt?
M: We hebben de laatste keren wel op het ijs gestaan, maar schaatsen hebben we niet gedaan. Moeten eerst schaatsen kopen dan. Maar ondanks de kou is het wel leuk.
H: Als het veilig en dik genoeg is, ja natuurlijk. Leuk toch.

Wat doe je als je na een heerlijke winterdag weer binnenkomt?
M: Alle warme kleding en schoenen uit. Open haard aan en met een kop thee of chocolademelk opwarmen.
H: Opwarmen met een kop thee, gluhwein of warme chocolademelk. Maar die komt wel na het uitpellen van alle laagjes kleding.

Wat drink jij en wat drinken de kinderen het liefst in de winter?
M: Thee, drink ik altijd. A drinkt dan meer thee. Lekker warm. T drinkt eigenlijk voornamelijk limonade, en soms thee of water. Maar zie hierin nog geen verschil met de zomer.
H: Gewoon thee, net als in de lente, zomer en herfst. Q drinkt water, net als in de andere seizoenen en A gaat voor water en thee. Thee vind ze wek lekker om weer warm te worden. Soms drinken we warme chocolademelk maar dat is wel een traktatie geen standaard drankje.

Waar heb je een hekel aan in de winter
M: Gladheid vind ik niets. Maar van de Nederlandse winters verafschuw ik de combinatie regen en wind met lage temperaturen nog het meeste.
H: Gladheid vind ik vervelend. Niks tegen ijs, vorst of sneeuw als ik maar niet weg hoef met de auto of fiets.Klein beetje sneeuw

Zoek je de sneeuw op als er in Nederland geen sneeuw te bekennen is?
M: Ja we zijn jaren op wintersport geweest en willen dit met de kinderen ook graag doen. Manlief wil zelfs liever op wintersport dan op zomervakantie als hij mag kiezen.
H: Nee, ik geef liever geld uit aan warmte en zon als ik dan toch mag kiezen. Al lijkt het mij geweldig om de bergen waar wij in de zomer wel eens heen gaan een te te zien in de winter.

Ijs of sneeuw?
M: Sneeuw. Minder koud, alles ziet er in de natuur dan heel mooi uit. En sleeën met de kinderen naar school of van de berg is ook heel leuk.
H: Ik vind beide wel leuk. Maar omdat sneeuw vaak beperkender is voor de auto’s en fietsen heb ik liever ijs. Maar sneeuw is wel veel mooier.winteruitzicht

Liever winter dan zomer?
M: Absoluut niet. Ik kan nu al uitkijken naar de eerste warme voorjaarsdag. De winter is mijn minst favoriete seizoen.
H: Neeeeee! Ik ben een warmte mens en daar bedoel ik niet de centrale verwarming mee!

En wat vinden jullie van de winter?

Mama en Winter Tag – het leven van alle dag
Door

Mama en Winter Tag – het leven van alle dag

op 19 Jan 2016

[…] leuke Tag kwam ik tegen bij mama’s met thee. Een Tag die goed past bij deze tijd van het jaar dus nam ik hem over. […]

Reactie plaatsen