16 juni 2020 
2 min. leestijd

Pastasalade

Het is weer eens tijd voor een recept. Gewoon omdat ik het ook wil bewaren. Een recept dat we hier regelmatig eten en dat ik dus eigenlijk gewoon online wil bewaren. En natuurlijk omdat ik het leuk vind om succesdingen te delen. Dat is vandaag een hele simpele pastasalade.

Pasta is altijd goed

Het maakt niet uit wat je op tafel zet, maar het levert standaard gezeur op. Met name van T. Hij vindt per definitie niets lekker, wil niet proeven en eet het niet. Zegt hij dan. De werkelijkheid is anders…maar dat zal hij altijd ontkennen. Maar als je pasta op het menu zet, dan zeurt hij niet. En geloof me, dan eet hij als een volwassene. Hij heeft een voorkeur voor warme pasta, het liefst alleen met spekjes, vooruit een courgette mag er nog wel door en met rode pesto en kaas. Maar andere varianten vind hij ook prima. Als er maar niet te veel, of te grote stukken groente in de saus zitten.

Minder favoriet is koude pasta als in een pasta salade. Maar met deze variant kan hij toch wel goed leven. Fijn met de zomer in aantocht waar je niet altijd zin hebt om warm te eten. Een pasta salade vind ik dan een goede afwisseling als maaltijd. En je kunt er eigenlijk in stoppen wat je wil.

Simpele pastasalade

Voor onze pastasalade houd ik het meestal simpel, wat betreft de voorbereidingen. Pasta koken, ingrediënten snijden en we zijn zo goed als klaar.
Als eerste zet ik natuurlijk een pan water op voor de pasta. Die moet koken en daarna het liefst nog een beetje afkoelen.

Dressing
De dressing maak ik eigenlijk altijd op gevoel. Als het water voor de pasta opstaat, dan begin ik daarmee. Dan kan die onderop de volle schaal en roer ik alle andere ingrediënten er gemakkelijk doorheen.
2 teentjes knoflook persen en mengen met wat peper, zout, een beetje citroensap, wat olijfolie en mayonaise. Gewoon een beetje op gevoel en even proeven voor de smaak. Het lijkt een beetje op een klassieke caesar dressing, maar dan zonder de ansjovis, want als ik dat alleen al noem, dan eet niemand het meer hier.

Snijden maar
Dan maken we de andere ingredienten voor de pasta salade klaar. Eigenlijk is een pastasalade gewoon helemaal vrij in te vullen. Er zijn zoveel varianten. Voor onze pastasalade gebruik ik meestal het volgende:

  • komkommer
  • kerstomaatjes
  • paprika
  • gerookte kip
  • spekjes
  • avocado
  • mozarella, of andere kaas in blokjes, feta, een restant oude kaas
  • augurkjes
  • zilveruitjes

Pastasalade
Dat lijkt heel veel, en dat is het ook. Als hoofdmaaltijd mag de salade van mij dan ook wel heel goed gevuld zijn. We eten er dan vaak alleen nog een (afbak)stokbroodje bij, dus er moet voldoende groente in zitten om een volwaardige maaltijd te zijn.
Eten we het als bijgerecht, bijvoorbeeld bij de BBQ, dan variëren we met de dingen die er in gaan. Alleen spekjes, of alleen gerookte kip.
Wel komkommer en geen paprika of andersom. Dan wordt de salade minder vol.

Ook kies ik ervoor om als we avocado of bijvoorbeeld feta er doorheen mengen, deze apart te houden. Net als de zilveruitjes. De kinderen vinden dit (nog) niet lekker, maar wij wel. Die meng ik er dan op mijn bord zelf nog doorheen. Garantie voor geen gezeur.

Ik meng alle ingrediënten die er voor iedereen doorheen gaan eerst door de dressing en voeg daarna de afgekoelde pasta toe. Als we weinig tijd hebben, is de pasta vaak nog lauwwarm, niet genoeg tijd om af te koelen, maar dit kan ook prima. Sterker nog, T vindt het dan zelfs lekkerder.
Pasta hoort warm te zijn vindt hij. Een mooi compromis dus.

Eten jullie vaak pastasalade?

rachel
Door

rachel

op 19 Jun 2020

ik mag het niet maar maak het voor mijn dochter voor lunch op school meestal en dan eet de hele klas ervan mee haha. het blijft iets lekkers en simpel en snel klaar te maken :D

Caroline
Door

Caroline

op 19 Jun 2020

Heerlijk zomers zo'n pasta salade. met het zuur erbij extra verfrissend op warme dagen.

Reactie plaatsen