28 september 2015 
3 min. leestijd

Dineren voor minder dan €5,- per dag

Met deze uitdaging ging manlief even geleden op pad. Hij vindt het leuk om op zondag voor het eten te zorgen, want waar hij vroeger toen ik nog een fulltime baan had, veel vaker kookte, ben ik nu meestal degene achter het gasfornuis. En ik let ook altijd op de prijs van de boodschappen. Dus voor de grap gaf ik hem deze uitdaging mee. Volgens hem een makkie, en ik dacht dat hij het nooit zou halen. Immers hij dacht ook dat we elke maand minder dan €250,- aan boodschappen uitgaven, wat dus niet echt klopte. Maar geeft niet hoor, hij durfde nog te gokken, ik niet. Maar hoeveel was hij nu kwijt voor eten die dag?

De uitdaging

En hij redde het niet; € 6,12 was hij kwijt voor de hele maaltijd. Maar alsnog niet slecht. Voor dit bedrag aten we pasta. T was mee geweest boodschappen doen en als je hem vraagt, wat hij wil eten, dan krijg je standaard als antwoord: PASTA!
Omdat dit ook valt in de categorie boodschappen doen, leek het me dan ook leuk om eens even deze uitdaging aan te gaan en met jullie te delen. Op maandag doe ik altijd de boodschappen voor maandag tot en met donderdag, dus ik nam deze uitdaging zelf ook mee in mijn achterhoofd. Hoe kan ik voor 4 dagen avondeten halen, gevarieerd, gezond, verse groenten en toch per dag minder dan €5,- uitgeven.

Maandag

Maandag aten we aardappels, vlees en verse groente.
Aardappels hadden we nog in huis. Als ik de kosten moet schatten dan eten wij ongeveer voor € 0,50 aan aardappels eten.
Groente: maiskolven uit de biologische buurtmoestuin. Daar hebben we vrijdag al hard voor gewerkt, en kregen we als beloning mee om te proberen, dus die kostte niets.
Sla met komkommer en tomaat. Geschatte kosten, want ik kocht meer tomaat, gebruik geen hele komkommer en de sla had ik al eerder gekocht omdat we die nodig hadden. € 0,90
Gemarineerde karbonades: Konden in de winkelwagen voor de helft van de prijs, want waren in de aanbieding: € 1,59
Totaal kostte deze maaltijd € 2,99

Dinsdag

Dinsdag of donderdag is bij ons standaard pastadag. Meestal moet er wel iemand einde van de middag of begin van de avond sporten.
Pasta is dan altijd snel op tafel gezet. Vandaag is het pasta met rode pesto en groene courgette.
Pasta: € 0,39 (even bukken, maar dan heb je de goedkoopste pasta te pakken, fusili in dit geval). Wij eten met zijn vieren een pak pasta van 500 gram bijna helemaal op, dus ik reken hier de volledige prijs.
Potje rode pesto, eigen merk kostte €0,85. Ik doe hier ongeveer drie keer mee, dus voor vandaag reken ik € 0,30
Courgette: €0,59
Half zakje geraspte kaas: €0,50
En een bakje spekjes € 0,99
Totaal kost dit dus € 2,77

Woensdag

Een nieuw recept. Via weekmenu.nl krijg ik elke week leuke suggesties om op tafel te zetten. Meestal gebruik ik deze wel ter inspiratie of sla ik ze op in mijn kookboek om later te proberen. Deze keer koos ik wel een van de gerechten uit om te maken. Bloemkoolquiche met oude kaas.
Bloemkool € 1,09
Taartdeeg € 1,18, hier heb ik niet alles van nodig las ik, dus ik houd nog wat over.
De rest van de geraspte kaas: € 0,50
Een bekertje slagroom kost € 0,45
4 eieren € 0,50
Hazelnoten heb ik nog in huis, kruiden komen ook uit de voorraad en van beiden geen idee van de prijs. De hazelnoten kreeg ik namelijk van mijn tante.
Totale kosten € 3,72
Dus mocht je hazelnoten moeten kopen, er is nog budget.Bloemkooltaart

Donderdag

Donderdag aten we een inmiddels geliefd recept hier thuis, wat ik vorig jaar las op Mamaliefde: Kerrie noodles met gerookte kip en paksoi.
Noodles € 0,49
Gerookte kip €1,85
Paprika € 0,69
Paksoi € 1,49
Tomaten € 0,40
Pinda’s € 0,99, maar hier houd ik nog veel van over.
Ui, kruiden en bouillon uit de voorraad, en daarvan kan ik nu ook niet precies de prijs van bepalen.
Totaal € 5,91Koken voor 5 euro

Oké de donderdag haalde ik het ook net niet, maar aangezien ik de andere dagen nog wel wat over had, vond ik dat dit best mocht.
En zo hebben wij vier dagen afwisselend gegeten en elke dag stonden er verse groenten op het menu. Wel overigens iets minder vlees dan we normaal gewend zijn, maar dat is toeval door de keuze van de gerechten.

Probeer jij je menu ook af te wisselen?

beautyworldxl
Door

beautyworldxl

op 28 Sep 2015

Leuk om te lezen! Hier maken wij (2personen) ook altijd een boodschappenlijst voor maandag tot donderdag. Scheelt veel geld! + de rest van de nodige boodschappen.Vanaf november 2013 tot junu 2014 deden We dagelijks boodschappen. Dit kosten ons per maand ongeveer 80 euro boodschappen.Nu zijn we 550 euro kwijt en dan zitten er ook (shampoo, wasmiddel etc bij)Die challenge ga ik ook een keer doen.

Marijke
Door

Marijke

op 28 Sep 2015

Leuk dat je de challenge een keer oppakt! Laat ons dat dan vooral weten, wie weet doen we nog leuke ideeën op bij elkaar.

marjons
Door

marjons

op 28 Sep 2015

Wat een leuke uitdaging. En prima gegeten toch! Soms kun je best goedkoop heerlijk eten.

Marijke
Door

Marijke

op 28 Sep 2015

Ja echt heerlijk gegeten! Misschien wel lekkerder door de afwisseling dan normaal

Kimberly
Door

Kimberly

op 28 Sep 2015

Wat ontzettend knap! Ik ben altijd veel te veel geld kwijt aan boodschappen. Dit wordt dus doel 91 voor mijn dayzeroproject :)

Marijke
Door

Marijke

op 28 Sep 2015

Leuk! Laat me weten als je het gaat proberen en of het lukt?

Nicole @ Everyday-Life.nl
Door

Nicole @ Everyday-Life.nl

op 29 Sep 2015

Lekker eten hoeft niet duur te zijn! Ik kook zelf vaak voor 2 dagen. Zo gooi je (bijna) niets weg en bespaar je ook geld!

Marijke
Door

Marijke

op 29 Sep 2015

Ja grote porties kosten echt minder.

Reactie plaatsen