25 februari 2016 
3 min. leestijd

Paastradities + winactie (gesloten)

Nu Carnaval 2016 al weer in de geschiedenisboeken verdwenen is, zitten we midden in de 40 dagen voor Pasen. Wij wonen in het Noorden van het land, tegen het midden aan en hier doen we niet aan Carnaval. Aangezien we volgende week ook pas vakantie hebben, gaat deze voorbereiding stilletjes toch een stukje harder dan ik steeds denk. Voor we het weten is het dus het Pasen. Let op hoor, dat is al over een maand. Zondag 27 maart om precies te zijn. Tijd om te starten met de voorbereidingen.

Tradities

Naast kerst is Pasen voor mij ook een periode van tradities. Deze tradities zijn toch wel met de paplepel ingegoten. Van oorsprong komen wij uit een Katholieke familie. Nu zijn we al een aantal jaren niet zulke hele trouwe kerkbezoekers meer, stiekem kom ik er dus alleen met kerst… Maar onze tradities zijn hier wel door gevormd.

Het laatste avondmaal

Op de basisschool, ook een katholieke, speelde groep 8 altijd het laatste avondmaal na. Jaloers keek je jarenlang hoe groep 8 op het toneel lekker zat te eten. Natuurlijk vlak voor we zelf naar huis mochten voor de paasvakantie, en dat was einde van de ochtend. Dus ook trek in deze matzes met dipsaus. Aan het einde kwamen ze dan de zaal in en kreeg iedereen van de school een piepklein stukje. Om dit in groep 8 ook te doen, een piepklein stukje uitdelen. Vaak was dit ook echt op witte donderdag, de dag waarop Jezus, volgens de verhalen, samen met zijn volgelingen de uittocht uit Egypte herdacht.

Paasontbijt

Gelukkig passen de matzes ook heel goed in een andere paastraditie. Het Paasontbijt. Nadat we naar de kerk waren geweest, aten we tijd een uitgebreid ontbijt. 2 eieren, gekookt en beschilderd, paasbrood en natuurlijk matzes. Dit is een traditie die ik heb meegenomen naar mijn eigen gezin. Met Pasen hebben we een uitgebreid ontbijt.Paasontbijt

Matzes

Waar we vroeger altijd de traditionele matzes op tafel hadden staan, is er tegenwoordig veel meer keus. Naast het originele grote formaat, heb je ze ook in een mooi klein formaat. Natuurlijk in beide formaten ook de volkoren versie en in klein formaat een spelt versie. Deze en de toastjes van Matzes zijn voor mij nieuw. Hoog tijd om ze eens uit te proberen. Matzes assortiment
Na het openen van de kleine verpakkingen zijn ze ook nog eens goed te bewaren in het leuke bewaarblikje. Blijven ze ook nog eens lekker lang knapperig. Hoewel ze hier waarschijnlijk niet de kans krijgen om oud te worden. Nou in dat geval staat het blikje ook leuk op de mooi gedekte tafel. Natuurlijk besmeren we de matzes met boter en daarna met suiker. Heerlijk bruine suiker, echt mijn favoriet!

Nu er alleen nog even voor zorgen dat we met Pasen ook echt nog wat matzes over hebben om op tafel te zetten, want ze worden door iedereen in huize Mama’s met thee met veel plezier gegeten. Bij jullie ook? Lees dan zeker nog even door naar het einde van dit blog

Andere tradities

Ook paaseieren zoeken is inmiddels een goede paastraditie. In de eigen tuin, of als het uitkomt op de kinderboerderij. Voor de kinderen groot feest. En natuurlijk mag in hun fotoboek een foto met chocoladegezicht -van het naar binnenproppen van zoveel mogelijk paaseieren voor je ouders het doorhebben- niet ontbreken.

Een traditie waar wij vroeger niets meededen was het bezoek aan de meubelboulevard op 2e paasdag. Tegenwoordig zal deze traditie minder leven gok ik zo. De “normale” winkels zijn tegenwoordig immers ook open met de feestdagen, dus je hoeft je niet te vervelen.

Wel heb ik, als Pasen in april valt, vaak op de tennisbaan gestaan. 2e Paasdag is dan vaak een normale competitiedag in plaats van de zondag. Dit jaar is dat door de vroege datum van Pasen niet het geval.

Winnen

Wij mogen ook een fantastisch pakket Matzes weggeven. Matzes winnen
Wil jij met Pasen, of een ander moment ook Matzes op tafel zetten, de verschillende soorten proeven en beleggen met bruine suiker? Doe dan snel mee. Laat in een reactie weten wat jouw paastraditie is en dat je de Matzes wil winnen natuurlijk. Dat mag hieronder met een geldig e-mailadres of op Facebook. Dit bericht delen op Facebook vergroot natuurlijk je winkans. Meedoen kan tot en met zondag 6 maart. Dan kunnen we het pakket nog voor Pasen bij je laten bezorgen.
En de winnaar zie je op ons Youtubekanaal: http://youtu.be/cj8AWtVpSYw

Wat is jullie traditie met Pasen?

NB. Dit is een gesponsorde post. Maar mijn mening verandert niet door een opgestuurd product en ik zou dit product ook zelf hebben gekocht.

adrianamoja
Door

adrianamoja

op 25 Feb 2016

Ik doe oom graag mee! Mijn paastraditie is het versieren van een aantal paastakken in mijn huis, inclusief het winkelen voor nieuwe hangers natuurlijk ;)Liefs,Astrid

ikbenesthy
Door

ikbenesthy

op 25 Feb 2016

Wij hadden vroeger ook altijd matzes met boter en bruine suiker. Heerlijk!! Dus ja ik wil wel zo'n lekker pakket winnen om deze traditie voort te zetten met mijn kinderen.

Sharon
Door

Sharon

op 25 Feb 2016

Lijkt me heerlijk! Ik doe graag mee!

Sharon
Door

Sharon

op 25 Feb 2016

Vergeet ik in mijn enthousiasme onze paastraditie te melden :) Wij brunchen met de lieve mensen om ons heen; familie, vrienden, iedereen is welkom!

Marguerita
Door

Marguerita

op 25 Feb 2016

Wat een enorm pakket he? Viel bij mijn dochters ook in de smaak, vooral met bruine basterdsuiker erop hihi

Marijke
Door

Marijke

op 25 Feb 2016

Ja echt enorm idd. En ja die bruine suiker die doet het 'm idd

Liesbeth van der Gun
Door

Liesbeth van der Gun

op 25 Feb 2016

Leuk! Ik doe graag mee Paastraditie is naar de kerk gaan. Brunchen met de familie en eieren verstoppen met neefjes en nichtjes. Vroeger maakte ik ook altijd een heel mooie palmpasentak die mijn zus en ik dan langs gingen brengen bij oude of zieke mensen.

Tamara TS
Door

Tamara TS

op 26 Feb 2016

Wat een leuke winactie! Ik ken de pakjes van de matzes, maar heb ze zelf nog nooit geprobeerd. Vroeger gingen wij met Pasen en de dagen ervoor naar de kerk, witte donderdag, goede vrijdag en stille zaterdag. Met onze moeder en met school. (RK basisschool) Volgens mij zat ik nog als een van de laatste kindjes ook bij de nonnen op school, dus dan is er geen ontkomen meer aan. Dan thuisgekomen mocht je eieren zoeken en kwam de paashaas. En dan op naar opa en oma, waar je nog eens eieren mocht zoeken en waar je je de hele dag ziek zat te eten en snoepen met de hele familie. Tegenwoordig doen mijn man en ik alleen een paaslunch. De kerk slaan we over, omdat we beide niet gelovig zijn. (al zitten sommige dingen er toch wel goed in, na mijn nonnenavonturen). Verder doen we niet veel, wat films kijken en eventueel gourmetten. Ik heb gedeeld op FB (Tamara Mara Großmaul)

Nicole Orriëns
Door

Nicole Orriëns

op 26 Feb 2016

Mijn man is helemaal gek op matzes. Dus ik doe graag mee voor hem!

Corinne de Graaf
Door

Corinne de Graaf

op 26 Feb 2016

Altijd met pasen een uitgebreid paasontbijt en daar hoort matzes bij!

Gera
Door

Gera

op 26 Feb 2016

Wij gaan naar de kerk en wie weet nog een korte gezinsmoment thuis. De kinderen zijn gek op matzes, dus ik doe graag mee!

Anke
Door

Anke

op 27 Feb 2016

Onze paastraditie was met de hele familie naar opa toe. Die woonde in bij mijn oom en tanteop een boederij.Daar gingen dan alle neefjes en nichtjes hun paaszakje zoeken. Riant gevuld en op naam. We waren met 20 kinderen...en hoe ouder je werd hoe moeilijker je zakje werd verstopt. Dus op het laatst waren we met zijn allen naar het zakje van de oudste aan het zoeken. Geweldig en een dagvullende taak? soms wist iemand het en dan werd gezocht met kouder en warmer spelletje? geweldige herinnering....! Ik doe graag mee voor het pakket ?

Nathalie
Door

Nathalie

op 29 Feb 2016

Ik ben dit jaar op derde paasdag jarig haha. Leuke actie!

Marstyle’s winspiratie: Maart
Door

Marstyle’s winspiratie: Maart

op 04 Mar 2016

[…] Mama’s met thee verloten een enorm Matzes pakket voor het paasontbijt. Leuke actie? Houd mijn blog in de gaten, want binnenkort maak je ook bij mij […]

patricia
Door

patricia

op 04 Mar 2016

Leuk! Onze traditie is eitjes buiten zoeken en daarna heerlijk genieten van een paasbrunch bij mijn ouders. Daarna gaan we naar de bossen voor een heerlijke wandeling met zn allen.

Jolanda
Door

Jolanda

op 04 Mar 2016

Na het uitgebreide paasontbijt worden hier altijd paaseieren verstopt en (meestal) ook allemaal gevonden. Soms vinden we een paar maanden later nog een eitje.

Marian Zw.
Door

Marian Zw.

op 04 Mar 2016

Met Pasen beginnen we altijd met een lekker ontbijtje en natuurlijk mag een cracker, matze en een gekookt eitje niet ontbreken. Daarna gaan we als gezin naar de kerk. Daar hebben we vaak een gezinsdienst met veel zang en na de dienst gezellig met elkaar koffie drinken. Soms vieren we Pasen al vanaf het ontbijt in de kerk. Gezellig met alle gezinnen en kindjes aan tafel! Dan zou een Matze pakketje natuurlijk een leuke aanvulling zijn

Dorien
Door

Dorien

op 04 Mar 2016

Onze paastraditie is gezellig ontbijten, samen naar de kerk, en vaak zijn we eerste paasdag te gast ergens in de familie. Tweede paasdag zoeken we een leuk uitje op!

wendy de graaf steennis
Door

wendy de graaf steennis

op 04 Mar 2016

Mijn paastraditie is na een heerlijk ontbijtje eieren in het dorp gaan zoeken :) Daarna thuis eiersalade maken mmmm'

Bodil
Door

Bodil

op 07 Mar 2016

Wij gaan met Pasen altijd brunchen bij m'n moeder. Lekker samen eten en veel gezelligheid. Voor onze meiden wil ik er eieren zoeken/schilderen aan toe gaan voegen, dat vond ik als kind ook echt geweldig!

Reactie plaatsen