13 november 2014 
1 min. leestijd

Op de rand van het geloof

“Papa, bij de tennis zeiden ze dat Sinterklaas net als de kerstman een verklede man is. Maar dat klopt toch niet?”
Ja onze oudste staat op de drempel van het geloof. Inmiddels 7 jaar en in groep 4. Rond deze leeftijd gaan veel kinderen ontdekken dat die man uit Spanje met de Zwarte Pieten niet echt bestaat. Nou ja tenminste niet meer bestaat. De geschiedenis van Sinterklaas is heel boeiend en gaat al heel ver terug.
Hierover ga ik niet uitweiden, maar in de hele discussie rondom Zwarte Piet, waar ik hier ook mijn mening niet over geef, kun je genoeg terugvinden.

A is geboren in juli, haar eerste Sinterklaasfeest ging dan ook volledig langs haar heen.Sinterklaas, op de rand van het geloof Het tweede jaar, was ze bijna 1,5, vond ze vooral de cadeaus uitpakken erg leuk.
Daarna kwam pas het besef. Sinterklaas en de Zwarte Pieten waren leuk. Totaal niet bang. Zonder problemen kreeg Sinterklaas overal waar we hem tegenkwamen een handje.

Schoenen zetten

Alleen het zetten van de schoen was elk jaar een drama. Sinterklaas en Zwarte Piet, prima! Maar ze moeten wel buiten blijven. En dat paard ook. Alleen het idee al dat ze in huis kwamen was voor A voldoende om haar schoen niet te zetten. Hoe groot de aantrekkingskracht van iets lekkers of een cadeau ook was.
Sinterklaas en Zwarte Piet kwamen hier dan ook regelmatig spontaan langs.
Tot afgelopen jaar. Met de leeftijd komt ook de bravoure. En natuurlijk een klein broertje om te helpen met de schoen.

Een nieuwe fase

Aan deze fase komt een dus heel langzaam een einde. Heel voorzichtig ontstaan nu ineens de scheurtjes in het geloof in de goedheiligman. De kinderen op de tennis zijn allemaal een jaar ouder en ook op school zijn er kinderen die het geheim van Sinterklaas al hebben ontdekt (de meeste hebben oudere broers en zussen).

Pakjesavond, op de rand van het geloof

Ik ben benieuwd hoe we dit jaar door de Sinterklaas periode heen gaan. Wij gaan hier namelijk niet actief op sturen. Zo antwoordde papa op de vraag bij de tennis: “Wat denk je zelf dat de waarheid is?” Na een korte stilte, er werd denk ik heel hard nagedacht, gaf ze het antwoord. “Papa, ik weet zeker dat hij echt bestaat!”

Gelukkig voor haar, ze kan het feest nog wel een aantal jaren actief vieren. T begint nu net in de leukste periode voor dit het Sinterklaasfeest te komen en voor hem spelen we het spelletje nog wel een aantal jaren mee.
 

sfieetjj
Door

sfieetjj

op 13 Nov 2014

Hahaha, ik weet nog dat ik zelf pas op mijn 10 of zelfs 12 jaar erachter kwam dat het niet waar was en dan nog zitten discussiëren met een klasgenootje. Die wist het mij te vertellen, en ik maar overtuigd blijven dat Sint een reservesleutel had van ons huis en zo binnen kon bij ons. Nadien toch maar eens gevraagd aan mama en papa en ja hoor.. weer eens teleurgesteld haha.

Gezocht en gevonden | MMopvrijdag
Door

Gezocht en gevonden | MMopvrijdag

op 29 Dec 2014

[…] Op de rand van het geloof […]

Ze gelooft niet meer – Mama's met thee
Door

Ze gelooft niet meer – Mama's met thee

op 15 Nov 2016

[…] 2014 dacht ik, dit zal de laatste keer zijn dat ze nog gelooft. Immers ze zat in groep 4. En ik herinner me het zelf ook nog goed. Ik zat […]

Reactie plaatsen