28 april 2025 
3 min. leestijd

Lente met asperges

Lang geleden toen wij eigenlijk pas net begonnen met bloggen deelde ik een reeks recepten over de herfst en de winter. Meer dan genoeg inspiratie. Van zelfgemaakte snert en chocolademelk of een van de vele recepten met pompoen uit de herfst. Daarna stagneerde deze reeks. Ik kwam niet echt weg met de lente. Zomerse salades inmiddels genoeg gedeeld. Van pasta salade , salade met aardbeien en avocado of een salade met garnalen en mango en niet te vergeten de BBQ. Maar voor de lente.... het bleef tot vandaag helemaal stil.

Asperges

Juist, asperges zijn de ultieme voorjaarsgroenten. Ze zijn verkrijgbaar vanaf april tot ongeveer juni. Niet goedkoop, ze worden niet voor niets het witte goud genoemd, denk ik. Maar wel heel lekker. Ik at ze vaak alleen uit blik of een pot, maar liet ze de laatste tijd meestal links liggen, omdat ze niet goed geschild waren en er eigenlijk weinig smaak aan zat.

Verse aspergesAfbeelding van Frauke Riether via Pixabay

Maar aan verse asperges heb ik me nooit durven wagen. Met als excuus, ik weet niet hoe ik ze moet schillen, koken en ik ben de enige die ze eet. Gelukkig kwam in dat laatste verandering. Manlief wilde ze ook wel eten. De kinderen nog niet, dus die namen een rauwkost salade en ik moest nu aan de slag met de asperges.

En het was dus veel makkelijker dan ik zelf dacht. Google is your best friend, ook in dit soort gevallen. Dus ik vond een website waar ik leerde hoe ik moest schillen, hoe ik ze moest koken en zelfs nog hoe ik van de schillen weer soep kon maken. En met succes.

Wat heb ik gemaakt met Asperges

Met de asperges zelf maakte ik een simpel en klassiek gerecht.

Gekookte asperges, met saus (uit een pakje deze keer), verse krieltjes uit de oven met een beetje zeezout en rozemarijn. En we hadden een beenhammetje erbij. En natuurlijk mocht een gekookt ei ook niet ontbreken.

Het schillen van de asperges was dus eigenlijk nog heel makkelijk. Je legt de asperge plat neer en schilt hem vanaf de kop naar beneden. Goed plat laten liggen, want anders heb je kans dat de asperge breekt. Daarna snijd je ongeveer 3 cm van de onderkant af.

Je kunt ze vervolgens koken in een speciale aspergepan, maar die heb ik natuurlijk niet, dus ik kookte ze in een ovenschaal. Net onder water en met een stukje keukenrol erop om te zorgen dat ze niet boven water gaan drijven. Dit kan ook met een theedoek overigens, iets duurzamer. Ze hoeven maar een paar minuten te koken en daarna nog een kwartiertje laten staan in het hete water voor je ze serveert. Ze waren perfect gaar.

Asperges in de lente

Geserveerd dus met verse krieltjes, een sausje, beenham, een eitje en afgemaakt met wat verse peterselie.

Soep

De schillen en de kontjes heb ik direct in een andere pan gedaan en klaargezet voor soep. Water toegevoegd tot alle schillen net onder water staan. Ook deze hoef je maar kort te koken en daarna een uur te laten staan.

Vervolgens maak je in een andere pan een roux van boter en bloem en voeg je daar het kookvocht van de asperges aan toe. Achteraf had ik dus het kookvocht van de asperges ook moeten bewaren, dus ik had nu iets minder soep dan had gekund. Verder hoef je alleen nog een boullionblokje en wat room toe te voegen en je hebt een heerlijke romige aspergesoep. Ik heb de kontjes van de asperges die nu ook goed gaar waren nog in reepjes gescheurd om wat asperges in de soep te hebben. Helemaal lekker om nog een gesnipperd ei, of wat hamreepjes toe te voegen. Als laatste maak je met wat verse peterselie de soep helemaal af.

Aspergesoep

Alleen jammer dat ik er geen betere foto van gemaakt heb. Maar misschien doen we het dan nog een keer over, want het smaakte echt heerlijk.

Eet smakelijk!

Eten jullie graag asperges?

Uitgelichte afbeelding van Frauke Riether via Pixabay

Reactie plaatsen