05 april 2018 
in DIY
2 min. leestijd

Van laken tot jurk

Jahoor we hebben er weer een. Mijn kind kwam thuis en en vroeg of ik wist hoe een……………. Je raadt het misschien al maar ze heeft weer een verkleedpartijtje op school. Naast zeemeermin en kikkerdril is de eer nu gevallen op een outfit uit de Romeinse tijd. Een rijke Romeinse dame wel te verstaan. Oftewel er moet een Romeinse jurk gemaakt worden. En dan denk ik dat ik mazzel heb want er zijn ook slaven, gladiatoren en andere figuren.

Lang en wit

En ik weet niet waar jullie dan aan denken maar ik denk dan aan een lange jurk, alla laken die om een lijf heen gevouwen zit. Maar dat is leuk als een ander je helpt om je erin te vouwen maar ik zie mijn kind dat op school niet doen. Bovendien heb ik geen laken liggen zonder elastieken zijkanten.

Dus ik ben eerst op zoek gegaan naar een laken. In de familie-app deed ik er een berichtje uit en al snel bleek mijn moeder nog een oud laken te hebben liggen. Een tweepersoons laken, en die ruimte heb ik ook wel nodig denk ik, met een leuk kanten randje. Alleen hij is al dertig jaar niet uit de kast geweest.

Het laken heb ik dus eerst maar even gewassen voor ik aan de slag ging. Wel zo fris.

Internet

Op het internet ben ik gaan zoeken naar makkelijke modelletjes jurken. Ik kwam als snel terecht op de site romeinspompeii.net terecht. Een site met een enorme hoeveelheid informatie over de Romeinse tijd. En ook de kleding van de Romeinse dames. Als je een kijkje heb genomen op de site dan heb je kunnen zien dat sommige jurken best ingewikkeld zijn. En ik zie mij dat niet even snel namaken. De jurken worden veelal met spelden vast gemaakt en kunstig gevouwen. En dat gaat mijn kind natuurlijk niet lukken. Gelukkig stond ook de Peplos ertussen. En deze leek mij wel goed na te maken en zodanig dat ik geen spelden nodig had maar alles vooraf thuis kon maken.

DIY

Het kanten randje komt nu ook mooi uit en geeft net een beetje extra luxe aan de jurk. Na wat knip en vooral naaiwerk, plooitje hier en stiksteekje daar is dit het eindresultaat. Ik vind het zelf niet mijn beste werk maar van verre kan ze best door voor een Romeinse dame. Hij is simpel over het hoofd aan te trekken. Dan de ceintuur, van gevlochten wol,  erom heen en de plooien een beetje schikken.

Voor een toneelstukje op school zeg ik, “Goed gelukt!”

Romeinse damesjurk, Peplos

Maar ik vraag mij toch wel af hoe een ander dit zou oplossen? Ik weet dat ik makkelijk roep dat ik wel wat in elkaar flans maar ik ben mij ook zeer bewust dat ik daarin vrij uitzonderlijk in ben. Dus vertel eens eerlijk! Als jullie kind als Romein naar school zou moeten, wat doen jullie dan?

charlotte swart
Door

charlotte swart

op 05 Apr 2018

Ik ben totaal niet handig achter de naaimachine dus ik zou de hulp van oma inroepen

Hanneke
Door

Hanneke

op 07 Apr 2018

Haha, dat is ook een goede optie!

Nicole Orriëns
Door

Nicole Orriëns

op 05 Apr 2018

Dat is zeker goed gelukt zeg! Dat ziet er prima uit. Lang leve lakens : )

Hanneke
Door

Hanneke

op 07 Apr 2018

Dank je wel. En inderdaad ik ben dol op oude lakens!

Kaylee
Door

Kaylee

op 05 Apr 2018

Ik vind dit maar knap hoor!!!!

Hanneke
Door

Hanneke

op 07 Apr 2018

Dank je wel. Maar hoe los jij zo een probleem op?

Charlotte
Door

Charlotte

op 07 Apr 2018

Dat heb je heel mooi gedaan! Ik zou het zelf proberen, eventueel met hulp van een tante die goed kan naaien haha.

Hanneke
Door

Hanneke

op 11 Apr 2018

Dank je wel. Altijd fijn een handige tante of ander familielid inderdaad. Mijn nichtjes en neefjes schakelen ook hun tante in (dat ben ik dan dus ;))

Maddy- Meer Met Mama
Door

Maddy- Meer Met Mama

op 09 Apr 2018

Wat knap! Heb je goed gedaan hoor! Ik ben er zelf echt niet goed in. Ik zou oma inschakelen haha

Hanneke
Door

Hanneke

op 11 Apr 2018

Oma inschakelen is vaak een groot succes.

martin
Door

martin

op 15 Jun 2020

heb jij nog lakens

Merel
Door

Merel

op 11 Apr 2018

Wat knap, ziet er echt heel goed uit! Heel eerlijk? Ik zou geloof ik toch naar een willekeurige online feestwinkel gaan en iets bestellen. Of mijn moeder vragen. Ik kan helaas nog geen knoop aannaaien.

Hanneke
Door

Hanneke

op 13 Apr 2018

Dank je wel. Feestwinkel online, goed idee. Daar kwam de goochelaarscape voor de musical voor Q ook vandaan.

Reactie plaatsen