09 januari 2018 
3 min. leestijd

Je mag mijn pincode nu wel weten....

Op vrijdagavond doen we eigenlijk altijd lekker makkelijk. Geen zin om uitgebreid te koken. Het gebeurt regelmatig dat we dan iets halen, of door thuisbezorgd laten brengen. Gelukkig besloot ik dat deze avond niet te doen, nou ja ik, we. De kinderen konden het niet eens worden over wat zij dan wilden eten, dus hakte ik de knoop door. Voor de een lag er nog wel een pizza in de vriezer en de andere werd heel blij van brood met scrambled eggs.
Dus maar even naar de supermarkt voor een paar kleine dingetjes, zodat we wel een beetje luxe versie van de scrambled eggs als maaltijd op tafel konden zetten. En bij de kassa stond ik dus echt voor lul. Ik kon niet pinnen!

Niet akkoord

Van te voren nog even gecontroleerd of er wel saldo op de rekening stond. En meer dan genoeg was het antwoord. Kon direct de boodschappen voor de hele maand wel inslaan met dit bedrag, maar dat was niet de bedoeling.
Stiekem neem je altijd toch nog even meer mee, dus met armen vol stonden we uiteindelijk bij de kassa. Immers, we hadden van te voren ingeschat dat we een mandje niet nodig hadden. Iets meer dan €10,- gaf de kassa aan.
Met mijn oude pinpas (contactloos kan deze nog niet) probeer ik te pinnen. PIEP doet de automaat. Niet akkoord!
Ehh niet akkoord? Hoezo niet akkoord, we proberen het gewoon nog een keer. En weer PIEP!! Niet akkoord!

Ach zegt de bekende achter me, dat overkomt iedereen wel eens. Ehh nou saldo was dus zeker wel genoeg hoor, maar toch sta je daar dus helemaal niet lekker. Want wat bedoelt dat ding dan met “Niet akkoord”?
Geen saldo probleem, want even uit mijn hoofd zegt hij dan Maximum bereikt. En daarbij, het saldo was al gecheckt, dus dat zal in die paar minuten tijd echt niet verandert zijn. Maar dan nog, ik kan niet pinnen.

Contant geld

Gelukkig ben ik nog iemand van de oude stempel. Ik heb graag contant geld op zak. Je weet maar nooit, waar je eens een keer niet kan pinnen hè. Dat had ik overigens meer opgevat als, stel dat ze ergens geen pin hebben dan dat je pinpas het niet doet, maar in elk geval fijn dat ik de boodschappen contant kon betalen. Dat scheelde weer gedoe met geld regelen. Maar toch zwaar balende en zeker geïrriteerd liep ik de winkel weer uit.

Bellen

Zodra we de winkel uit waren, belde ik eerst even met R. Want wat zou er mis kunnen zijn. Hij bevestigde nog een keer dat er echt meer dan genoeg geld op de rekening stond, dus het moest aan mijn pas liggen. Hij kwam op het idee om eens naar de vervaldatum te kijken.
Nu heb ik me nog nooit druk gemaakt over de vervaldatum op mijn bankpas, want zodra de nieuwe is opgestuurd, weet ik dat het tijd is om hem te vervangen. Dus dat regelt de bank, en is niet iets wat in mijn geheugen gegrift staat.
Toch onder een lantaarnpaal de datum gecheckt. T/m 01/2018. Ja dus, er staat tot en met. En het is begin januari, dus….. Volgens R is het altijd tot, dus dit was de eerste keer dat ik de pas dit jaar gebruikte en dus doet hij het niet meer.Je mag mijn pincode nu wel weten
Dat eerste deel klopt wel, hij had vorige week de boodschappen gedaan, dus ik had mijn pas inderdaad niet gebruikt. Maar van het tweede deel was ik niet overtuigd.

Thuis direct de bank gebeld.

Verlopen

De bank bevestigde inderdaad direct dat de pas al geblokkeerd was. En dat een nieuwe pas al was toegestuurd. Waarna ze ook direct de juiste conclusie trok dat de nieuwe pas dus niet was aangekomen. En ook het bericht dat de nieuwe pas verstuurd was, heeft ons niet bereikt.
In het meest gunstige geval komt de nieuwe pas na 3 werkdagen en anders moet ik 5 dagen wachten op mijn nieuwe pas.
Wat er mis is gegaan, konden ze me ook niet vertellen. 4 gecontroleerde bankpassen gaven aan dat het echt tot en met moest zijn de vervaldatum en niet tot. Dus wellicht is mijn pas per ongeluk te vroeg geblokkeerd, of ze moeten hun processen aanpassen. Naar aanleiding van mijn bericht gaan ze dat nu wel uitzoeken, dus wellicht hebben jullie daar wel iets aan in de toekomst.

Nieuwe pincode

Wat wel heel vervelend is, is dat ik nu ook een nieuwe pincode krijg.
Na 17 jaar deze pincode van deze rekening te hebben gebruikt, mag ik nu wennen aan 4 nieuwe cijfertjes. Omdat de oude pas al geblokkeerd is, kan ze die niet meer kopiëren naar de nieuwe pas. En nee, mijn bank bied niet de service om de pincode te wijzigen op het bankkantoor, wat sommige andere banken wel bieden. Stiekem baal ik hier meer van, dan dat ik een week niet kan pinnen. Dat laatste is namelijk prima op te lossen met contant geld.
En ja mijn oude pincode is nu geen geheim meer. Nou ja, nog steeds wel, want ik vind het te gek om hem toch te vertellen. Maar al weet je hem, het zijn nu gewoon 4 willekeurige cijfers geworden.

Daarnaast mag ik als excuus ook nog een cadeaubon verwachten van de bank. Dat hebben ze dan (binnen hun mogelijkheden) wel weer netjes opgelost.

Let jij op de vervaldatum van je pinpas?

Jenn
Door

Jenn

op 09 Jan 2018

Ik let niet op de vervaldatum van de bankpas, maar een tijd terug deed mijn pas het opeens ook niet meer. De bank had al maanden daarvoor een contactloze pas toegestuurd, maar daar had ik geen behoefte aan, dus die lag nog in de la, ik dacht, die ga ik wel gebruiken als de oude vervallen is. Maar al ruim voor de vervaldatum deed hij dus niks meer, bleek ook dat ik de nieuwe moest gaan gebruiken. Sta je toch even met een vervelend gevoel als je wil afrekenen.

Marijke
Door

Marijke

op 09 Jan 2018

Ja dat gevoel herken ik nu ook ja. Was niet het meest leuke gevoel ooit ;)

Ayla van den Nieuwenhof
Door

Ayla van den Nieuwenhof

op 09 Jan 2018

Handig dat je dit deelt, ik wist helemaal niet dat zoiets daaraan kon liggen. Gelukkig had je contant geld bij!

Mariëlle
Door

Mariëlle

op 09 Jan 2018

Wat een rare situatie. Ach een fout is menselijk, maar daar sta je dan mooi met je mond vol tanden. Gelukkig dat je nog contant geld bij je had. Ik moet eerlijk bekennen dat ik dat niet altijd heb. De bank heeft het zo wel netjes opgelost en jij kan weer lekker pinnen.... over een paar dagen dan ;)

Esmée - 4Mama
Door

Esmée - 4Mama

op 09 Jan 2018

Zo irritant dat je niet je eigen pincode kan regelen. Ik heb 2 rekeningen van de ABN en die kun je zelf aanpassen. Zijn voor het gemak hetzelfde. En 2 (zakelijk) rekeningen bij REGIOBANK en die kun je dus niet aanpassen. Zijn ook geen rekeningen waar je vaak mee betaalt, dus wat gebeurt er... je raadt het al. Pincode weet ik niet meer. Dus nu kan ik helemaal niet meer in een winkel betalen. Vandaag dus toevallig 2 nieuwe pincodes aangevraagd. Dan toch maar ergens opschrijven ;-)

nicole orriens
Door

nicole orriens

op 09 Jan 2018

Nee helemaal niet. Hoewel ik nu toevallig ook een nieuwe pas krijg omdat ik met de oude niet meer kon internetbankieren. Die gaf ook een foutmelding.

Marijke
Door

Marijke

op 09 Jan 2018

Oh niet kunnen internetbankieren is ook niet fijn.....

Lien
Door

Lien

op 09 Jan 2018

Zo raar dat je een nieuwe pincode hebt. Hier kunnen je ten allen tijde je pincode veranderen ;

Marijke
Door

Marijke

op 09 Jan 2018

Dat is hier per bank echt verschillend

Rory
Door

Rory

op 09 Jan 2018

Oei, nee, daar let ik eigenlijk ook niet echt op. Behalve als ik er toevallig naar kijk. Wel een hele goede (ga het nu meteen doen), want dat 'oranje' herken ik wel goed. Hmmm. Update: 03/2019. Pfiew.

Ingrid
Door

Ingrid

op 09 Jan 2018

Ik heb ook net een nieuwe. Gelukkig wel aangekomen. Maar wat balen zo n momentje

Joanne
Door

Joanne

op 09 Jan 2018

Oh wat vervelend zeg! Ik heb eigenlijk nog nooit de vervaldatum gecheckt! Zo even doen dus..

Lazy Bird
Door

Lazy Bird

op 10 Jan 2018

Oh nee! Dat doet me denken aan die tijd dat ik ECHT geen geld op mijn rekening had staan en aan de kassa van de Aldi spullen moest achterlaten omdat ik ze niet kon betalen :( :( wat een rot gevoel was dat zeg. Maar goed dat dat bij jou niet het geval was! Ps: je kan je pincode achteraf normaal wel weer aanpassen hoor, tenminste bij mij lukt dat toch.X Lazy Bird

Marijke
Door

Marijke

op 10 Jan 2018

Bij mijn bank kan dat helaas niet. Veel banken bieden deze service wel, maar helaas.... ik moet het doen met een nieuwe pin

Eke
Door

Eke

op 10 Jan 2018

Wat voel je je dan suf he? Moet eerlijk zeggen dat ik niet naar de einddatum kijk, toch maar eens doen!

Fleur
Door

Fleur

op 11 Jan 2018

Ik heb nog nooit gehad dat de pas verlopen was. Meestal krijg ik al een nieuwe pas ver voor de verloop datum

Merel
Door

Merel

op 12 Jan 2018

Wennen he, zo'n nieuwe code? Wij namen een gezamenlijke rekening tijdens mijn zwangerschap en kregen een bijbehorende nieuwe code voor de pas. Hartstikke leuk allemaal, maar maanden na de zwangerschap (had hem een tijdje niet gebruikt) was ik dus die hele pincode vergeten. Heb hem opnieuw moeten aanvragen, kwam er gewoon niet op. En eenmaal met het briefje in handen was er nog geen blik van herkenning haha. Echt, doe mij maar gewoon 1 code voor alle passen en voor de rest van je leven.

Reactie plaatsen